Clotilde Armand: Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei. Marele plan de reconstructie Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Mai 2019, ora 07:08
17157 citiri
Clotilde Armand: Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei. Marele plan de reconstructie Interviu
Foto: Facebook Clotilde Armand

Propun o reconstructie a Romaniei printr-un program de mare infrastructura asa cum a fost Planul Marshall sau New Deal. Nu avem timp sa asteptam sa construim capacitatea administrativa, trebuie sa folosim institutiile si instrumentele UE care asta stiu sa faca, afirma Clotilde Armand, candidata USR-PLUS la europarlmentare.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Clotilde Armand a dezvoltat viziunea de reforma radicala la nivelul UE care sa genereze acest mare program. O viziune pentru care este dispusa sa renunte la o cariera de 22 de ani chiar in domeniul infrastructurii si la pozitia de director pentru tarile balcanice al unei mari firme europene.

Nascuta in Franta si devenita romanca prin casatorie, Clotilde Armand a mai candidat in 2016 din partea USR pentru functia de primar al Sectorului 1, pe care a pierdut-o cu mari suspiciuni de frauda, la numai cateva voturi, in fata actualului primar PSD.

"Vreau ca romanii sa se simta respectati, iubiti, mangaiati, ca intr-o familie care se iubeste. Astfel vom putea sa avem incredere unii in ceilalti si vom putea merge mai departe. Mai departe, pentru binele familiei", spune Clotilde Armand.

De ce candidati pentru un loc de eurodeputat?

Candidez ca sa fiu o voce puternica pentru Romania in PE. Este nevoie de voci puternice si competente. Pana acum, PSD a fost prea ocupat sa-si justifice manevrele, asa ca trebuie sa ridicam nivelul pentru ca avem foarte multe de facut.

Ce?

Noi nu ne sprijinim destul pe UE, care este a doua putere economica a lumii. Pana acum, nu am stiut sa explicam in UE care sunt nevoile noastre si care ar trebui sa fie strategia Europei in privinta Romaniei.

Putem sa ridicam nivelul Romaniei pentru a ajuta Europa. Europenii din Vest si din Est nu vor Europa cu doua viteze. Eu cunosc cetatenii din Franta, Germania, ma duc acolo in fiecare saptamana. Ma duc in Spania, in Austria, in Danemarca, in Suedia, acolo am proiectele mari de infrastructura de care ma ocup.

Afacerea dvs nu mai e in Romania?

Nu mai este. De doi ani. Nu era corect ca firma la care lucram sa fie antrenata pe nedrept din cauza pozitie mele, a existat si o perceptie de conflict de interese, falsa pentru ca eu sunt doar consilier la Sectorul 1, si am fost nevoita sa imi dau demisia din functia de director general in Romania si am preluat responsabilitatea la nivel de Europa.

Supervizez activitatea firmei in tarile balcanice aflate in proces de preaderare. Si vom reusi sa traversam cu autostrazi muntii din Peninsula Balcanica inainte de a traversa Carpatii.

Din 2007, de cand suntem membri UE, Romania nu a reusit conectarea cu reteaua de transport europeana, iar tarile aflate acum in proces de preaderare vor reusi inaintea noastra. Europa face aceste infrastructuri, ea stie sa le faca, are instrumentele, are institutiile, iar noi nu folosim aceste instrumente si institutii.

De ce?

Pentru ca nu cerem asta. Exact de asta ma duc acolo. Culmea e ca in aceste institutii care fac autostrazile, unde sunt santiere, lucreaza sute, mii de romani.

Si dvs veti cere?

Eu vreau sa propun o mare schimbare de strategie.

Pana acum, ea a fost asa: noi vrem ca tarile deja aflate in UE sa invete sa aiba capacitatea administrativa pentru a-si construi infrastructura cu fondurile UE. Dar aceasta strategie s-a dovedit gresita, indiferent ca vorbim de infrastructura de educatie, transport, mediu sau sanatate. Noi inca nu avem nici capacitatea administrativa si, evident, nici infrastructura.

Este deja un cerc vicios si din cauza lui in fiecare zi alti si alti oameni competenti pleaca din tara.

Concret, ce schimbare de strategie vreti sa propuneri si sustineti?

Sa facem infrastructura Romaniei cu institutiile si instrumentele UE, care sa primeasca din partea UE un buget cu care sa poata functiona in Romania. Ele sa aiba misiunea sa faca nu numai asistenta tehnica, ci sa asume partea de conceptie si constructie.

Ele sa conceapa caietele de sarcini, sa publice licitatiile, sa conceapa comisia de evaluare, sa faca proiectul de la studiul de fezabilitate pana la final.

Propuneti autoritati paralele cu cele romanesti?

Sunt institutii europene si noi suntem europeni. Sunt institutiile noastre. Daca nu schimbam nimic, viitorul va ramane oglinda trecutului. Trebuie sa luam o reteta care stim ca functioneaza. Eu asta fac in profesia mea zi de zi.

Credeti ca institutiile ne-au lipsit sau vointa politica pentru ca ele sa aplice modele si sa functioneze astfel incat sa genereze infrastructura?

Cred ca amandoua. Dar eu nu incerc sa evaluez asta. Eu vad ca institutiile din Romania nu au acum competentele necesare pentru ca le-au pierdut pe masura plecarii oamenilor. Capacitatea administrativa a scazut in loc sa creasca.

Chiar daca am reusi sa inversam tendinta, sa avem o crestere economica sanatoasa, bazata pe productie, va dura mult pana cand cei mai competenti se vor intoarce.

Eu propun o reconstructie a Romaniei printr-un program de mare infrastructura asa cum a fost Planul Marshall sau New Deal. Si pentru asta nu avem timp sa asteptam sa construim capacitatea administrativa.

Ce institutii europene ar trebui folosite in acest mare plan?

De exemplu, Banca Europeana de Investitii sau BERD. BEI stie sa conceapa si sa duca pana la capat o infrastructura.

Deci propuneti ca BEI sau BERD sa faca licitatia, sa urmaresca proiectul si sa dea la cheie autostrada sau spitalul?

Exact. Propun ca ei sa faca in Romania ce faceau inainte sa aderam si ce fac in tarile preaderare. Si aceste institutii sunt pline de romani care ar putea lucra in cadrul lor pentru Romania, ceea ce va permite reconstruirea capacitatii administrative, daca va fi dorinta politica in acest sens. Si primul pas ar fi depolitizarea.

Credeti ca e suficient pentru ca romanii sa revina in tara?

M-am referit la romanii care ar veni la nivel de gestionare de proiecte, dar nu e suficient. Sunt mai ambitioasa. Cand vom reusi sa lansam acest proiect de infrastructura, va fi o mare nevoie de forta de munca: Zecile de mii de muncitori care au plecat, care s-au specializat si ar fi gata sa vina inapoi, daca ar fi respectati si bine platiti.

Si ce garantii au ca va fi asa?

Firmele care vor castiga licitatiile vor fi depolitizate, alese doar pe criterii de competente si vor avea nevoie de forta de munca si vor recruta oameni care sa vina inapoi. Si noi vom fi atenti sa nu apeleze la forta de munca din Pakistan sau alte tari estice.

Noi, adica cine?

Vorbesc la nivel de institutii europene, de UE. Populatia trebuie sa capete incredere ca viitorul se construieste in propria tara. Romanii vor avea ocazia sa revina in tara lor pentru a participa la constructie.

Nu toate experientele de constructie de infrastrucutra de catre straini in Romania au fost mari succese. De exemplu, Bechtel.

Nu e un exemplu corect. Bechtel e o firma americana, era un contract semnat de guvernul PSD cu o firma americana. Eu vorbesc despre institutii europene, adica ale noastre. Nu sunt straini. Noi suntem Europa. Francezii nostri, germanii nostri doresc ca romanii sa fie la acelasi nivel de trai.

Aveti o viziune cam idilica a europenilor filantropi.

Nu. Problema e de dumping social. O tema care tot revine in tarile din Vest. Ei vor ca romanii sa aiba acelasi nivel de salarii in tarile lor, ca sa nu le mai ia locurile de munca pe bani mai putini. Deci nu e nimic filantropic, este economic.

Din punctul de vedere al firmelor occidentale, salariile mai mici din Romania sunt un mare avantaj.

Eu vorbesc de aceste popoare, de francezii de rand, germanii de rand, spaniolii de rand. Ei voteaza in democratii. Stiti cat s-a vorbit in Franta de pachetul de mobilitate cu transportatorii romani? Despre romani cu salarii mici era vorba.

Dar si firmele isi doresc forta calificata de munca si asta e greu de gasit.

Toti vrem o Europa puternica si ea nu poate fi puternica decat cu o Romanie puternica, o Bulgarie puternica. Sa nu uitati nicio clipa ca noi suntem in aceeasi piata.

Unica, dar cu dublu standard?

Asta trebuie schimbat, este o greseala. Francezii de rand, nemtii de rand nu vor asta.

Si cine il vrea?

Mereu vor fi interese economice care nu reprezinta dorinta democratica a oamenilor.

Veti fi un europarlamentar roman sau francez?

Eu m-am nascut frantuzoaica si sunt romanca prin adoptie. Copiii mei sunt romani get-beget, au prenume romanesti toti, invata in scoli de stat, la olimpiada de limba franceza nu au luat decat o mentiune, nu au fost cei mai buni. Eu am ales Romania si am dat totul Romaniei. Nu am timp pentru un discurs dublu. Plec la inceputul saptamanii, vin in weekend, sunt un fel de "capsunar" si eu, imi castig banii in afara Romaniei si ii aduc, ii investesc aici, nu am nicio proprietate in afara Romaniei.

Sunt bogata, pentru ca am niste competente apreciate. Stiu sa concep proiecte de miliarde de euro si sunt bine platita. Deci nu fac pasul spre PE pentru bani. Probabil voi castiga mai putin, dar daca va fi mai mult, voi renunta la diferenta.

Si de ce sa lasati asa ceva? Nu doar castigurile, ci mai ales cariera de succes?

Da, dupa 22 de ani, cariera profesionala se va incheia, cel putin, pentru un timp. E o renuntare dureroasa. Dar simt ca la un moment dat trebuie sa dai inapoi ce ai primit. Am primit din Franta, din America, de la parintii mei si dau acolo unde e nevoie.

V-ati consacrat in politica romaneasca prin candidatura la Sectorul 1, ati pierdut la limita, daca ati pierdut, ati ramas in Consiliul Local, lumea se astepta sa candidati din nou la primarie. De ce ati renuntat la acest proiect?

In niciun caz. Intr-un an in PE voi pune la punct o echipa pentru schimbarea de strategie pentru a porni un program de infrastructuri mari in Romania. Si dupa un an voi veni la Primaria Sectorului 1.

Un an? Sesiunea va incepe in iulie, numai pana invatati unde sunt birourile si unde duc culoarele dureaza cateva luni.

Invat repede. Nu e prima data cand demarez un proiect nou. Trebuie sa fii hotarat si sa stii sa negociezi cu ceilalti parteneri, asa cum am lucrat si pana acum.

Credeti ca in cateva luni puteti pune pe picioare un proiect de reforma radicala intr-o institutie destul de inertiala, asa cum va propuneti?

Noi suntem o echipa, nu e un scrutin uninominal. Sunt cea mai calificata sa ma ocup de infrastructura, cunosc oamenii din meseria aceasta. Eu peste tot unde am fost asta am facut ca manager: am creat o echipa cu obiective clare.

Cand voi veni la Primaria Sectorului 1 va fi aceeasi lupta. Este primaria cea mai bogata din Romania, bugetul pe cap locuitor e mai sus decat la Madrid si aproape la fel ca la Londra. Dar acolo investitiile sunt cu mult mai mari, cel putin 30%. La noi insa investitiile au fost 5%.

Si primaria trebuie sa apeleze la fel la institutiile europene, exact asa cum v-am spus.

Echipa noastra e ambitioasa, vrem sa facem parte dintr-un grup parlamentar nou cu En Marche si cateva partide aflate acum in alte grupuri parlamentare. Vom fi membri fondatori, o delegatie numeroasa, una dintre cele mai numeroase din acest grup, vrem sa fim o voce puternica pentru tarile din Est ale caror preocupari nu sunt auzite. Si vom putea avea un impact major, cu o contributie importanta.

Va fi un grup de centru, moderat.

Dvs erati mai degraba conservatoare decat de centru.

La ora actuala, trebuie sa avem pentru Romania un program in care institutiile europene trebuie sa aiba un rol major. Trebuie sa inversam complet tendinta pentru reconstructie, trebuie sa ne regandim economia. Si nu putem sa ne bazam doar pe mediul privat, va avea si statul un rol de jucat.

Eu cred ca nicio tara europeana nu ar putea supravietui in afara UE in aceasta competitie mondiala dura. Sunt o euroentuziasta.

Ce inseamna pentru dvs patriotism?

Sa asculti, sa intelegi nevoile romanilor si sa vezi cum putem construi impreuna o tara. Patriotismul nu trebuie sa fie abstract, ci materializat in vointa oamenilor.

Si care credeti ca e vointa romanilor?

In primul rand, cred ca vor sa se simta respectati. Vor infrastructura in sanatate, in educatie, in transporturi. Patriotism pentru mine inseamna iubire pentru romani carora doresc sa le ofer incredere in viitor.

Dupa europarlamentare credeti ca USR-PLUS ar trebui sa intre intr-o mare coalitie pentru a scoate PSD de la guvernare?

Noi vrem sa scoatem definitiv PSD de pe scena politica si dorim sa apara un autentic partid de stanga. PSD nu e partid de stanga, e partid de infractori.

Tot ce putem sa facem pe termen scurt, mediu si lung ca sa scapam Romania de aceasta retea de infractori e benefic, dar trebuie facut cu cap. Vom asuma politica sociala a PSD, dar asta inseamna ca va trebui sa ne concentram pe crearea unei economii sanatoase.

V-ati declarat euroentuziasta, dar viitorul UE nu e neaparat senin. Nu va temeti ca in viitorul PE suveranistii vor avea o pondere periculoasa?

Cei care voteaza suveranistii nu o fac pentru nu mai doresc Europa, ci pentru ca doresc o Europa schimbata. Care ii asculta si ii intelege. Sunt dezamagiti ca preocuparile si dorintele lor nu sunt ascultate. Deci trebuie sa-i ascultam si sa le explicam mai bine directiile in care putem avansa.

In toti anii acestia am vorbit cu oameni simpli de pe santiere din mai toate tarile Europei. Toti isi doresc Europa, dar una care sa nu-i ignore.

Trebuie sa dialogam mai mult si tendinta se poate inversa. Partidele euroentuziaste trebuie sa se uneasca pentru a reforma Europa.

Circula un clip cu un actor care il joaca pe Iisus si indeamna la vot pe 26 mai inclusiv in termeni de placuta suedeza la adresa PSD care il atribuie USR-PLUS. Il asumati?

Acest clip nu a fost produs sau comandat de USR. Spre deosebire de altii, noi nu vom implica niciodata Biserica si credinta in campania electorala. Condamnam aceste practici ale partidelor vechi care se folosesc de culorile USR sau sigla Aliantei 2020 USR PLUS pentru a manipula oamenii.

Sunteti credincioasa?

Da. As putea dezvolta mai mult, dar nu in contextul acestui clip. Am putea la un alt moment deschide discutia despre valorile mele, valorile romanilor. Vreau neaparat ca romanii sa se simta respectati. Numai asa vom recrea increderea, reinnoi o relatie constructiva intre cetateni si alesi lor si vom putea impreuna sa recladim o societate care crede in viitorul ei.

Nu m-am implicat in politica pentru a schimba valorile romanilor, ci pentru a schimba valorile politicienilor. Vreau ca romanii, de data asta, sa se simta respectati, iubiti, mangaiati, ca intr-o familie care se iubeste. Astfel vom putea sa avem incredere unii in ceilalti si vom putea merge mai departe. Mai departe pentru binele familiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Clotidle Armand candidat USR Plus , #stiri Clotilde Armand