Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Centenarul Unirii > stiri Centenarul Unirii
A   A   A

Locurile de cazare din Alba Iulia, epuizate cu aproape un an inainte de manifestarile Centenarului

Locurile de cazare din Alba Iulia, epuizate cu aproape un an inainte de manifestarile Centenarului
Foto: viziteazaalbaiulia.ro
Locurile de cazare din Alba Iulia, oras in care la 1918 s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania, sunt ocupate in proportie de aproape 100% pentru perioada 30 noiembrie-2 decembrie 2018, cand se sarbatoreste Centenarul Unirii. Unii hotelieri au crescut tarifele si cu 50 la suta.

Au mai ramas foarte putine locuri disponibile, iar proprietarii de pensiuni, hoteluri si alte unitati de cazare tin foarte mult la pret, deoarece au siguranta ca in cele opt luni ramase se vor ocupa.

Un om de afaceri din Alba Iulia, care detine trei unitati cu circa 100 de locuri de cazare, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca preturile nu sunt chiar ca in Cluj-Napoca in perioada Festivalului UNTOLD, insa sunt "pe masura evenimentului".
"Am tinut la pret, mai avem locuri libere, si le tinem, urmand sa fie si ele rezervate, dar la un pret pe masura evenimentului. Noi am facut pachete pe trei zile, cu all-inclusive. Mese cu meniu traditional, vin si tuica, din partea casei. De 1 decembrie vom fi nationalisti, vom impodobi cu insemne tricolore, ne gandim la hore si muzica patriotica", a spus acesta.

De asemenea, administratorul unui hotel de trei stele din centrul municipiului Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca toate locurile s-au rezervat in luna decembrie 2017, cand foarte multi care au participat la manifestarile dedicate zilei nationale s-au hotarat sa vina si in 2018.

"Au inceput sa se faca rezervari de la 1 decembrie 2017, care au venit atunci au anuntat va vin si in 2018. Se simte ca este o cerere mai mare in ceea ce priveste cazarea, pe tot parcursul anului 2018. Preturile sunt putin mai mari, dar nu cu mult fata de anul trecut", a spus acesta.
Si hotelurile din zona Cetate a municipiului Alba Iulia, unde se vor organiza manifestarile dedicate Centenarului, sunt ocupate in proportie de 100% de anul trecut.

"Din cursul anului trecut s-au tot facut rezervari, iar in decembrie a ajuns sa fie de 100% ocupat. Sunt persoane din mai multe zone ale tarii care vin. Semnele pe care le avem arata ca tot anul va fi cu cel putin 10% mai bine decat in 2017, avand in vedere si ca e anul Centenar. Preturile la cazare au crescut, dar motivul principal e ca s-au scumpit toate. De 1 decembrie 2018, unitatile de cazare au preturi mai mari, e o crestere undeva la 20%, fiindca e cererea mai mare. Va dati seama, hotelurile care au camere mai putine e normal sa tina la pret ca oricum se inchiriaza toate. Nici noi nu am lasat la pret, chiar daca au venit grupuri mari", a spus reprezentantul unui alt hotel.
Un alt patron este de parere ca toti proprietarii de unitati de cazare au crescut preturile cu cel putin 50%.

"Si la noi e rezervat in proportie de 100%. Preturile au crescut si cred ca toti hotelierii au procedat la fel si pana la urma se face o compensare a cheltuielilor pentru lunile ianuarie si februarie din acest an, care sunt mai slabe", a spus acesta.

Si receptionerul unui hotel aflat la iesire din Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca fata de anul trecut se simte o crestere a numarului de turisti, iar locurile de cazare din preajma zilei de 1 decembrie 2018 s-au epuizat tot din decembrie anul trecut.

De asemenea, au fost rezervate si apartamentele si garsonierele care se inchiriaza in regim hotelier.
Sunt si administratori de unitati de cazare care regreta ca au rezervat tot inainte cu un an, deoarece isi dau seama ca puteau scoate un pret mai bun mai ales in ultimele luni.

Pe site-urile destinate rezervarilor hoteliere in Alba Iulia nu se mai gasesc locuri disponibile, ci doar in imprejurimi, iar administratorii acestora se asteapta sa fie inchiriate pana in vara.

In Alba Iulia functioneaza peste 20 de hoteluri si pensiuni, care dispun de peste 1.000 de locuri de cazare.

Administratia locala a pus, din 2018, o taxa de promovare turistica, de 4,70 lei, pe zi, de persoana pentru unitatile de trei, patru si cinci stele, respectiv 2,35 lei, pe zi, de persoana pentru cei care se cazeaza la alte tipuri de unitati. Taxa a fost o surpriza neplacuta pentru hotelieri, care si-au manifestat nemultumirile in mediul online.
In dimineata zilei de 1 Decembrie 1918, in Sala Unirii din Alba Iulia, pe atunci cazinou militar, 1.228 de delegati din Transilvania au hotarat Unirea cu Romania. In 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie sa devina Ziua Nationala a Romaniei.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Duminica, 11 Februarie 2018, ora 12:28

 Articol citit de 1353 ori

Citeste si: