Zi plina la CCR: Se dezbat cazurile Melescanu si Neacsu, conflictul Savonea-Birchall si cel pe completurile ICCJ

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 08:12
3637 citiri
Zi plina la CCR: Se dezbat cazurile Melescanu si Neacsu, conflictul Savonea-Birchall si cel pe completurile ICCJ
Foto: CCR (Arhiva)

Curtea Constitutionala a Romaniei s-ar putea pronunta, miercuri, pe mai multe sesizari amanate deja de cateva luni.

Una dintre acestea este cea depusa de USR privind numirea lui Marian Neacsu in functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Curtea Constitutionala a amanat de mai multe ori dezbaterea acestei sesizari, care a fost depusa pe 5 iulie 2019.

"Profilul lui Marian Neacsu este incompatibil cu cerintele prevazute de lege pentru aceasta functie, intrucat nu are vechimea si experienta care sunt cerute de lege. In plus, el nu poate ocupa un loc in Comitetul de reglementare al ANRE, intrucat a primit o condamnare penala definitiva. Asteptam cu interes raspunsul CCR pe aceasta speta", explica USR.

Parlamentul l-a validat pe Marian Neacsu in functia de vicepresedinte al ANRE pe 26 iunie 2019.

Curtea Constitutionala va dezbate si sesizarea de neconstitutionalitate privind alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului.

Sesizarea a fost formulata de 33 de senatori ALDE, PNL, PMP, UDMR precum si neafiliati.

CCR a avut in discutie sesizarea de neconstitutionalitate privind alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului si pe 27 noiembrie, insa dezbaterea pe acest subiect a fost amanata pentru 11 decembrie, fiind si de aceasta data amanata pentru 22 ianuarie.

Teodor Melescanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, presedinte al Senatului.

Totodata, CCR dezbate si cererea presedintelui Senatului, Teodor Melescanu, de solutionare a unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in privinta constituirii completurilor de judecata.

Pe 7 noiembrie 2019, Teodor Melescanu a sesizat CCR cu privire la existenta unui conflict juridic in privinta constituirii completurilor de judecata.

Detalii aici - Melescanu a sesizat din nou la CCR un conflict pe completurile de 5: Sunt multe cazuri blocate in instanta

In plus, Curtea Constitutionala s-ar putea pronunta azi si pe cererea fostului presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala cu fostul ministru al Justitiei Ana Birchall.

Curtea a amanat de mai multe ori si solutionarea acestei sesizari.

Ce contine sesizarea Liei Savonea la CCR impotriva Anei Birchall: SS, cazul Caracal si foaia de parcurs de la americani

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ccr numire neacsu anre, #ccr numire melescanu senat, #ccr sesizare completuri judecata , #decizii