Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
CCR > judecatori
A   A   A

Zegrean: Cineva se grabeste sa-i ancheteze pe judecatori si procurori. Si inchizitia avea sectie speciala pentru cardinali

Zegrean: Cineva se grabeste sa-i ancheteze pe judecatori si procurori. Si inchizitia avea sectie speciala pentru cardinali
Foto: Arhiva Pixabay
Fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean comenteaza adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta care vizeaza sectia speciala de anchetare a magistratilor, spunand ironic ca se pare ca "cineva se grabeste foarte tare sa-i ancheteze pe judecatori si pe procurori".

"Ordonanta, din cate inteleg eu la o lectura rapida, are doar rolul de a urgenta organizarea acestei sectii, pentru ca infiintarea ei a fost stabilita deja prin lege, legea a fost publicata in MO in 13 septembrie, dar se pare ca cineva se grabeste foarte tare sa-i ancheteze pe judecatori si pe procurori", a declarat Zegrean, joi, la Digi24.

In opinia sa, "e gata creat haosul, pentru ca o parte din procurorii membri ai acestei sectii vor fi alesi de urgenta, vor trebui sa fie alesi in termen de 5 zile, sa-si depuna candidatura, sa fie alesi, sa fie numiti, trebuie sa intre in atributii pentru ca vor prelua si dosarele de la DNA si celelalte parchete, e o graba foarte mare".
Zegrean spune ca oricum nu vede rostul acestei sectii speciale, pentru ca in Constitutie scrie ca toti oamenii sunt egali in fata legii, iar magistratii nu ar trebui sa aiba alte structuri care sa-i cerceteze.

"Si inchizitia avea sectie speciala pentru cardinali. Probabil de acolo ne-am inspirat", a mai spus el.

Zegrean aminteste ca autoritatile au promis ca vor respecta recomandarile Comisiei de la Venetia. "In schimb, vad ca se insista si se grabeste lumea cu aceasta sectie de cercetare a infractiunilor comise in justitie", a spus el.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta care vizeaza sectia speciala de anchetare a magistratilor, prevazuta in modificarile aduse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca ordonanta de urgenta a fost adoptata in contextul in care "pe data de 23 iulie a intrat in vigoare legea 207 pentru modificarea legii 304/2004 privind organizarea judiciara".

In raportul preliminar dat publicitatii in luna iulie de Comisia de la Venetia se recomanda Romaniei sa reconsidere ideea infiintarii acestei sectii speciale pentru magistrati. Comisia de la Venetia urmeaza sa adopte raportul final cu privire la modificarea legilor Justitiei in data de 19 octombrie.

Citeste si Cum a schimbat Toader procedura de numire a sefilor Sectiei de investigare a magistratilor. OUG a aparut in Monitorul Oficial
Facebook ShareTweet
 Joi, 11 Octombrie 2018, ora 17:43

 Articol citit de 2924 ori

Citeste si: