Parlamentul a adoptat superimunitatea judecatorilor CCR. Legea merge la Iohannis

Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 12:36
12338 citiri
Parlamentul a adoptat superimunitatea judecatorilor CCR. Legea merge la Iohannis
Foto: Arhiva site CCR

Senatul a adoptat doua proiecte legislative de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, care prevad modul de alegere a judecatorilor si faptul ca acestia pot fi retinuti, arestati sau perchezitionati doar cu incuviintarea plenului Curtii.

Practic e vorba despre o imunitate sporita acordata judecatorilor CCR.

Senatul este for decizional, asa ca legea modificata merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Anterior, proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor in 11 aprilie 2017.

"Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ. Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza", potrivit proiectului de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, initiat de deputatul Minoritatilor, Adnagi Slavoliub.

Proiectul prevede ca, pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), iar competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

"In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestare", se arata in proiectul de lege.

Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptata cu votul a doua treimi din membrii CCR.

In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept, potrivit sursei citate.

Amendamentul Iordache

Judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani, potrivit unui amendament propus in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor de deputatul PSD Florin Iordache si adoptat de alesi.

"Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen", mai prevede proiectul de lege.

Cum se calculeaza pensia la CCR

Legea adoptata aduce modificari si in ceea priveste calcularea pensiei judecatorilor CCR.

"Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute.

Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi.

Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale", potrivit sursei citate.

Pensia de serviciu a judecatorilor CCR poate fi cumulata cu orice venituri realizate.

La incetarea mandatului, ca urmare a expirarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate, se mai arata in proiectul de lege.

Senatorii au adoptat acest proiect de lege in sedinta de miercuri cu 81 de voturi "pentru", 19 "impotriva si 4 abtineri.

De asemenea, Senatul a adoptat si proiectul de modificare a legii CCR, initiata de deputatul PSD, Eugen Nicolicea, cu 93 de voturi "pentru" si 11 "impotriva".

Acesta vizeaza modificarea alin. (4) al art.5 din actul normativ si prevede, in forma propusa plenului Senatului de Comisia Juridica, ca fiecare Camera a Parlamentului numeste la propunerea Biroului Permanent si pe baza recomandarii Comisiei Juridice, in calitate de membru al Curtii Constitutionale, persoana care a intrunit votul majoritatii membrilor prezenti. Actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in 28 iunie 2016.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#imunitate sporita judecatori CCR vot Parlament , #judecatori