Opozitia a sesizat CCR pe OUG referitoare la infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 16:05
2557 citiri
Opozitia a sesizat CCR pe OUG referitoare la infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor
Foto: CCR

PNL si USR au sesizat, marti, Curtea Constitutionala in privinta proiectului de aprobare a OUG 90/2018 referitoare la infiintarea Sectiei de investigare a magistratilor, au anuntat deputatii Ioan Cupsa si Stelian Ion.

"PNL, impreuna cu USR, astazi, am sesizat CCR pentru neconstitutionalitatea legii de aprobarea a Ordonantei de Urgenta 90/2018. Acea ordonanta de urgenta care priveste Sectia de investigare a infractiunilor savarsite de catre magistrati.

Avem motive atat cu privire la modul in care a fost adoptata aceasta OUG, precum si modalitatea exacta in care au fost formulate textele normative din cuprinsul OUG.

Ca o noutate, am solicitat CCR sa sesizeze Curtea de Justitie a UE cu un numar de patru intrebari preliminarii, care, speram noi, odata trimise Curtii Europene si Curtea Europeana pronuntandu-se asupra acestor intrebari, va lamuri pentru totdeauna pe fiecare dintre noi daca raportul MCV, rapoartele din desfasurarea activitatii de monitorizare, control si verificare sunt obligatorii", a afirmat deputatul liberal Ioan Cupsa.

Deputatul USR Stelian Ion a precizat ca partidul sau considera recomandarile din rapoartele MCV obligatorii pentru Romania.

"Noi consideram ca aceste recomandari sunt obligatorii pentru Romania si CCR, indiferent ca va sesiza sau nu va sesiza Curtea Europeana cu privire la aceasta chestiune, va trebui sa tina cont de practica sa anterioara si anume de decizia 2 din 2012 in care a spus foarte clar ca aceste recomandari din cadrul rapoartelor pe MCV ale Comisiei Europene sunt obligatorii.

Mai mult, ne-am opus si USR si PNL, si in Comisia Iordache si in plen, ori de cate ori s-a discutat despre instituirea acestei sectii speciale de anchetare a magistratilor, pentru ca, asa cum am vazut zilele trecute, ea a devenit un instrument de presiune asupra magistratilor", a explicat Stelian Ion.

Parlamentul a adoptat, pe 10 decembrie, OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

In opinia sa, sunt motive "consistente" de neconstitutionalitate a actului normativ.

"Am invocat motive foarte clare si consistente de neconstitutionalitate, intre ele lipsa urgentei, am invocat incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, am invocat obligativitatea acestor rapoarte pe MCV, sunt chestiuni foarte clare, faptul ca nu se poate prin ordonanta de urgenta modifica structura unei institutii fundamentale a statului roman cum este Ministerul Public.

Sunt foarte multe argumente care speram ca-si vor gasi ecoul si in decizia CCR", a adaugat deputatul USR.

Potrivit acestuia, USR si PNL urmeaza sa depuna o sesizare la CCR si pe legea de aprobare a OUG 92/2018. "Va urma si legea de aprobare a OUG 92/2018, deja am lucrat impreuna la motive de neconstitutionalitate si pe aceasta lege", a anuntat deputatul USR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#CCR ordonanta sectie speciala magistrati , #decizii