Judecatorii ii cer lui Ciorbea sa sesizeze imediat CCR, in cazul primei legi a Justitiei, promulgata deja de Iohannis

Duminica, 22 Iulie 2018, ora 15:04
16030 citiri
Judecatorii ii cer lui Ciorbea sa sesizeze imediat CCR, in cazul primei legi a Justitiei, promulgata deja de Iohannis
Foto: Facebook/Victor Ciorbea

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) i-a solicitat Avocatului Poporului sesizarea imediata a Curtii Constitutionale, in ceea ce priveste proiectul de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, promulgata vineri de Klaus Iohannis. Motivul: potrivit Comisiei de la Venetia, aceasta afecteaza independenta justitiei.

Judecatorii arata ca Presedintele Romaniei poate avea un rol important in privinta emiterii unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, prin care sa fie amanata sau suspendata aplicarea noilor modificari legislative.

Context

Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul de promulgare a legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Seful statului a declarat, joi, ca nu mai are nicio cale de atac asupra acestui act normativ si ca este obligat prin Constitutie sa il promulge, dar acest lucru "nu inseamna ca parcursul acestei legi s-a terminat".

Una dintre cele mai importante modificari aduse de catre Parlament Legii 304 vizeaza infiintarea unei sectii de investigare a procurorilor si judecatorilor.

Solicitarea FJR

"Data fiind promulgarea si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a acestei legi, precum si iminenta sa intrare in vigoare, la trei zile de la publicare, si deoarece unele dintre masurile legislative cuprinse sunt contrare recomandarilor Comisiei de la Venetia sau GRECO si pun in pericol insusi parcursul Romaniei ca stat membru al Consiliului Europei, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a adresat Avocatului Poporului, dl. Victor Ciorbea, o cererea pentru sesizarea imediata a Curtii Constitutionale", scriu judecatorii.

Potrivit magistratilor, Avocatul Poporului are atributia expresa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la legi si ordonante, iar aceasta nu este limitata la protectia drepturilor omului, rolul sau trebuind sa fie extrem de activ in apararea statului de drept, prin urmare si a angajamentelor internationale luate in acest sens de Statul roman.

Riscul incalcarii tratatelor internationale

Judecatorii citeaza mai multe paragrafe din cele mai recente recomandari ale Comisiei de la Venetia si ale Grupului de state impotriva coruptiei (GRECO) si fac trimitere la prevederile din Constitutie care arata ca Romania trebuie sa indeplineasca intocmai tratatele pe care le-a semnat.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania mai arata ca executarea obligatiilor internationale, care rezulta dintr-un tratat in vigoare pentru un anumit stat, revine tuturor autoritatilor statale, inclusiv Curtii Constitutionale.

"Totodata, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania adreseaza un apel Presedintelui Romaniei, dl. Klaus Werner Iohannis, dar si Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a efectua demersuri in sensul sesizarii imediate a Curtii Constitutionale, de Avocatul Poporului, in ceea ce priveste Legea nr.207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara", solicita FJR.

OUG pentru amanare?

Judecatorii arata ca Presedintele Romaniei poate avea un rol important in privinta emiterii unei ordonante de urgenta de catre Guvernul Romaniei, prin care sa fie amanata sau suspendata aplicarea dispozitiilor din Legea nr.207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara criticate dur de Comisia de la Venetia sau GRECO, pana la data revizuirii lor.

Ei mai precizeaza ca in temeiul art. 86 si 87 alin. (1) din Constitutie, Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.

De asemenea, Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

"Or, neindoielnic, nerespectarea tratatelor la care Romania a aderat reprezinta o problema de interes national privind politica externa a statului", conchide FJR.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#FJR Ciorbea CCR, #Forumul Judecatorilor Ciorbea CCR, #legile justitiei Ciorbea , #judecatori
Comentarii