USR a reusit sa atace Codul administrativ la CCR, cu ajutorul PMP si al altor deputati

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 18:30
9736 citiri
USR a reusit sa atace Codul administrativ la CCR, cu ajutorul PMP si al altor deputati
Foto: Facebook / USR

Parlamentarii USR, alaturi de parlamentari ai PNL, PMP si neafiliati, au depus miercuri o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ, a anuntat liderul USR, Dan Barna.

Sesizarea a fost semnata de 28 de deputati USR, 13 deputati PMP, sase deputati neafiliati si trei deputati PNL (Lungu Tudorita, Cristina Traila si Catalin Predoiu) . Semnatarii afirma ca acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali reprezinta motive de neconstitutionalitate, dupa ce alte doua demersuri de acest fel au fost respinse prin alte decizii date de catre Curte.

In PNL, principalul partid de Opozitie, care are multi primari si consilieri direct interesati de intrarea in vigoare a noilor prevederi, s-a luat decizia politica de a nu sesiza CCR privind Codul administrativ.

Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"

USR nu avea suficiente semnaturi pentru a ataca de unul singur legea la Curtea Constitutionala, insa a fost sprijinit de PMP si de alti deputati, inclusiv de trei liberali.

"Am reusit astazi (miercuri - n.r.) sa depunem contestatia la CCR impotriva Codului administrativ. Este un Cod care duce Romania in feudalism si ne bucuram ca am reusit sa strangem cele 50 de semnaturi necesare. In primul rand, (am atacat la CCR - n.r.) chestia pensiilor speciale si suntem foarte optimisti asupra rezultatului pe care il vom avea.

Pensiile speciale au fost deja respinse de doua ori prin alte decizii date de catre CCR si faptul ca au fost reintroduse in acest Cod administrativ, intr-o incercare disperata a PSD de a impune aceasta modificare, este clar motiv de neconstitutionalitate.

Mai este apoi un element legat de componenta membrilor consiliilor locale care, in forma aceasta a Codului pare ca, daca toti isi dau demisia, vor fi inlocuiti fara sa se organizeze alegeri, ceea ce este clar in afara Constitutiei", a anuntat Dan Barna la finalul sedintei de Birou National al USR.

El a mai spus ca sesizarea la CCR a fost semnata si de parlamentari ai PNL, PMP si neafiliati.

Proiectul de lege privind Codul administrativ a fost adoptat luni de Camera Deputatilor, cu 175 de voturi "pentru", 33 de voturi "impotriva" si 15 abtineri, Proiectul prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene alesi dupa anul 1992 sa primeasca o pensie speciala in limita a trei mandate si, de asemenea, ca pot avea calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala.

Opozitia a criticat proiectul legislativ, acuzand "destructurarea functiei publice" si spune ca il va ataca la Curtea Constitutionala, in timp ce PSD sustine ca proiectul este dorinta coalitiei de a eficientiza administratia.

Comisia speciala pentru elaborarea Codului administrativ, condusa de catre deputatul PSD Marcel Ciolacu, a dat, la inceputul lunii iunie, raport favorabil asupra tuturor modificarilor aduse. Membrii PSD, PNL, ALDE si UDMR au votat in favoarea modificarilor, in timp ce USR s-a abtinut de la vot.

"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute in Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acora drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare", se arata in amendamentul adoptat de Comisie.

O alta modificare le permite alesilor locali sa aiba calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala.

De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la al. 1 se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

Totodata, pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#sesizare CCR cod administrativ , #stiri CCR