Tara in capcana populista, a CCR si a pensiilor speciale

Joi, 13 Februarie 2020, ora 14:55
6123 citiri
Tara in capcana populista, a CCR si a pensiilor speciale
Foto: Arhiva Pixabay

Validarea Codului Administrativ de catre CCR consfinteste sistemul romanesc al inechitatilor perpetuate intre altele prin pensiile speciale. Si printr-o Curte Constitutionala politizata, care si-a pierdut credibilitatea.

Democratiile autentice si statele de drept care se respecta se disting inainte de orice prin egalitatea cetatenilor in fata legii. In Romania nu domneste insa egalitatea. La putere e cleptocratia care cultiva diferenta, tot mai notabila si mai regretabila, dintre plebe si patricienii furtului din visteria publica.

Elita e formata, intre altii, din fostii securisti si militari facuti pe puncte, beneficiind nu numai de averile acumulate pe baza activitatii lor sub regim comunist si postcomunist, ci si din uriasele si crescandele lor pensii speciale.

Acest sistem al privilegiilor anumitor grupuri sociale si socio-profesionale care devalizeaza economia, obligand tara sa se inglodeze in datorii si sa-si depaseasca rau limita de deficit bugetar de trei la suta din PIB, ar trebui, in mod normal, sa dispara, ca sa poata trai romanii in libertate si prosperitate.

In fapt, se tot consolideaza, se tot adanceste si largeste. Mai nou, prin lumina verde data de CCR pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti de consilii judetene si vicepresedintii lor, precum si cooptarii penalilor (deci persoanelor cu probleme de integritate) in Guvern.

Dincolo de efectele economice ale pensiilor speciale, nu numai si nu in primul rand ale celor de care beneficiaza civilii, e greu de imaginat decizie mai discutabila pentru un stat de drept decat o hotarare care nu se multumeste sa invalideze sentinte anterioare ale unei Curti Constitutionale oricum masiv politizate, ci consfinteste si perpetueaza favorurile pecuniare acordate unor grupuri oricum puternic avantajate social, economic si politic.

Pe toate acestea s-a grefat si recenta propunere a unui parlamentar traseist aterizat la PSD, pe nume Valeriu Steriu, de a-i introduce intre privilegiatii Romaniei si pe ziaristi. Carora ar urma, potrivit insidioasei sale propuneri, sa li se acorde considerabilul avantaj fiscal de a fi scutiti de impozit.

Vezi si Planul decredibilizarii presei. Specialii

E vadit ca si jurnalistii, necontrolati azi integral, trebuie cumparati intru stabilizarea actualului sistem nedrept. Daca se adopta si aceasta retributie indirecta, speciala, se vor gasi pe viitor si mai putini jurnalisti sa intreprinda ceea ce se asteapta de la a patra putere in stat.

Sa deplanga credibil obraznicia hatarurilor cleptocrate sub forma insolentelor pensii speciale si sa revendice, verosimil, sa fie lichidat, in numele democratiei, acest nerusinat si vatamator sistem feudal. Care greveaza economia nationala teribil, prin nu mai putin de 160.000 de pensii speciale, din care 150.000 securiste si militare, acordate in corpore pro domo si din ratiuni populiste de penalii reinstapaniti cu partidul-stat, din 2012, pe neam si tara.

Ce se va intampla cat timp guvernantii nu vor fi pusi de alegatori in situatia de a putea schimba ce tine Romania in loc, in capcana populista si financiara, in cursa unui Parlament plin de penali, legiferand pentru autocapatuire si deci si pentru prelungirea propriilor mandate, moral expirate, iar nu pentru restabilirea democratiei si recladirea statului de drept, precum si la mana unei CCR politizate, care apara privilegiile nobilimii rosii, in loc sa demonteze favorurile pentru baroni?

Tirania va fi la o aruncatura de bat de romani. Economia se va resimti serios. Si vitala modernizare a tarii va ramane un vis frumos.

Petre M. Iancu

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CCR pensii speciale, #jurnalisti scutire impozit , #decizii