Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

CCR se pronunta, miercuri, asupra constitutionalitatii Regulamentului comisiei SRI

CCR se pronunta, miercuri, asupra constitutionalitatii Regulamentului comisiei SRI
Foto: CCR
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, de la ora 09:00, sesizarea PNL de neconstitutionalitate a Regulamentului Comisiei parlamentare de control al SRI, liberalii contestand instituirea obligativitatii prezentarii la audierea in comisie.

PNL a depus la CCR, pe 24 octombrie, sesizarea privind Hotararea Parlamentului care obliga fiecare cetatean sa se prezinte in fata Comisiei pentru controlul SRI, atunci cand este citat.

"PNL a depus, astazi, sesizarea la CCR pe hotararea Parlamentului care modifica modul de de functionare al Comisiei SRI. Sunt doua motive care incalca Constitutia si care cel mai probabil vor fi confirmate ca aceasta hotarare practic lezeaza, pe de-o parte, cetateanul de rand, iar pe de alta parte, modul de functionare al Parlamentului", a declarat, atunci, vicepresedintele PNL Raluca Turcan.
Aceasta a criticat faptul ca o comisie permanenta a Parlamentului Romaniei a primit atributii de comisie de ancheta, insa in Regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului comisia de ancheta functioneaza pe o perioada determinata.

"In aceste conditii, practic, se schimba statutul consfintit prin Constitutie privind organismele de functionare ale Parlamentului, care sunt comisiile permanente, comisiile speciale si comisiile de ancheta", a mai spus liderul deputatilor PNL.

Turcan a criticat si obligativitatea de a veni in fata comisiei pe care Hotararea Parlamentului o instituie pentru toti cetatenii.

"Al doilea principal motiv (pentru care am depus sesizarea, n.red.) este cel legat de obligativitatea pe care au instrituit-o pentru o comisie permanenta si pe care practic au transformat-o intr-o comisie de ancheta de a chema la audieri si la sedintele acestei comisii orice persoana. Exista decizii ale CCR care spun ca la comisiile de ancheta pot fi obligate sa vina la audieri doar persoanele care se afla in raport cu institutiile statutului, cu Camera Deputatilor sau cu Senatul", a adaugat Turcan.
Raluca Turcan a afirmat ca PSD, "incalcand Constitutia si Regulamentul de functionare al celor doua camere", incearca sa transforme o comisie permanenta a Parlamentului intr-un "instrument de presiune politica, probabil pentru a satisface iarasi jocurile pe care le au si le fac de decredibilizare a unor institutii ale statului roman".

Citeste si:
Ludovic Orban: CCR a ajuns a treia camera a Parlamentului. Comisiile PSD sunt masini de facut fum InterviuPuteri sporite pentru Comisia de control al SRI. Dragnea: N-au romanii pretentia sa aiba acces la tot adevarul, ca poate li se face rau
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 07:27

 Articol citit de 1648 ori

Citeste si: