DNA poate ancheta hotararea de guvern din cazul Belina. CCR a respins in unanimitate sesizarea lui Tariceanu

Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 14:46
18598 citiri
DNA poate ancheta hotararea de guvern din cazul Belina. CCR a respins in unanimitate sesizarea lui Tariceanu
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a respins in unanimitate sesizarea depusa de catre presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, in legatura cu Dosarul Belina, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern.

"Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenti, a respins sesizarea si a constatat ca nu exista un conflict de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei si Ministerul Public", a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Au fost sapte voturi exprimate in ceea ce priveste sesizarea facuta de catre presedintele Senatului, nepronuntandu-se Maya Teodoroiu si Stefan Minea, care au lipsit de la deliberarile pe aceasta sesizare care au avut loc saptamana trecuta.

Intrebat in Parlament despre decizia CCR, Liviu Dragnea a refuzat sa faca orice precizare, spunand ca asteapta comunicatul Curtii. La fel a raspuns si ministrul Justitiei, Tudorel Toader: "cred ca e prudent si corect sa asteptam considerentele, sa vedem ce au considerat judecatorii cand au dat aceasta decizie. Sa vedem argumentele".

Putin mai tarziu, CCR a publicat si comunicatul. In document sunt prezentate pe scurt argumentele in favoarea deciziei.

"In esenta, Curtea a avut in vedere faptul ca Hotararea Guvernului nr.858/2013 si Hotararea Guvernului nr.943/2013 sunt acte administrative individuale, a caror adoptare/emitere pot face obiectul cercetarii penale in legatura cu stabilirea existentei unor fapte penale care au precedat sau insotit adoptarea/emiterea lor.

Curtea a mai retinut ca nu exista o similitudine intre prezenta cauza si Decizia nr.68/2017, considerentele de principiu ale acesteia din urma vizand actele normative, nu si pe cele individuale", a precizat institutia.

Vezi aici integral comunicatul dat de CCR in legatura cu decizia in dosarul Belina

Cum ar fi beneficiat Dragnea daca CCR ii dadea dreptate lui Tariceanu

Decizia CCR a fost programata initial pentru 16 noiembrie, insa Curtea si-a mai acordat o saptamana pentru a analiza sesizarea. La sedinta de saptamana trecuta a fost prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a sustinut ca doar o instanta de contecios-administrativ poate decide legalitatea unei hotarari de guvern, oportunitatea o poate aprecia doar Guvernul, iar procurorii DNA au competente in astfel de cazuri.

In replica, un procuror DNA, prezent si el la sedinta de saptamana trecuta, a avertizat ca daca CCR accepta ca ar fi vorba de un conflict constitutional ar insemna ca sunt exonerati de raspundere penala functionarii publici cu rang inalt.

Miza era una uriasa. Efectul ar fi fost salvarea lui Dragnea in acel dosar, dar si crearea unei noi imunitati pentru ministri.

Amintim ca pe 23 octombrie, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind cercetarile DNA legate de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari.

O alta cerere a lui Tariceanu catre CCR era "sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern".

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala ar fi fost generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de Guvern.

"Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de Guvern da expresie competentei originare a Guvernului", sustinea presedintele Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#CCR decizie Belina, #sesizare Tariceanu CCR , #decizii