CCR amana decizia referitoare la recunoasterea casatoriilor gay

Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:07
3985 citiri
CCR amana decizia referitoare la recunoasterea casatoriilor gay
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a decis, joi, sa amane pentru data de 18 iulie, pronuntarea asupra sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.

Curtea de Justitie a UU a hotarat, la inceputul lunii iunie, ca statele membre nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al UE prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor.

Pe 29 noiembrie 2016, judecatorii CCR suspendasera dezbaterile, pentru a cere un punct de vedere de la Curtea de Justitie a UE.

"Sot din art. 2 (2) (a) din Directiva 2004/38/EC, coroborat cu art. 7, 9, 21 si 45 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene include sotul de acelasi sex al unui cetatean european, cu care cetateanul s-a casatorit legal conform legii dintr-un stat membru altul decat statul gazda si, daca raspunsul la prima intrebare este afirmativ, atunci art. 3 (1) si 7 (1) din Directiva 2004/38/EC, coroborat cu art. 7, 9, 21 si 45 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene cer ca statul membru gazda sa acorde dreptul la rezidenta pe teritoriul sau pe o perioada mai lunga de 3 luni unui sot de acelasi sex al unui cetatean european", sunt cele doua intrebari la care partile au solicitat CCR sa ceara un punct de vedere de la CEJ.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost dezbatuta prima data pe 20 iulie la Curtea Constitutionala, argumentele principale invocate de cei care au ridicat exceptia fiind recunoasterea dreptului fundamental la viata privata.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a pledat atunci in favoarea recunoasterii casatoriei.

Argumentele cuplului gay

Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) si alin. (4) din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul UE.

In pledoaria sa din 20 iulie in fata judecatorilor, avocata cuplului gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, in opinia sa, "detaliaza felul in care dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat, incluse si in Constitutia Romaniei, ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei".

"Constitutia Romaniei este clara: apara si protejeaza drepturile la viata privata si de familie in mod egal pentru toti cetatenii tarii", a declarat Iustina Ionescu in fata judecatorilor CCR.

Ea a subliniat faptul ca statul roman nu recunoaste casatoria clientilor sai, incheiata in 2010 in Belgia, ca si cum "relatia lor de 14 ani nu exista", pentru ca cei doi "nu se pot inregistra pe teritoriul Romaniei sub nicio forma juridica".

"Doar sase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constitutie casatoriile homosexuale", a mai adaugat avocatul, precizand ca tara noastra nu se numara printre acestea si ca, prin urmare, "in contextul romanesc se incearca restrangerea abuziva a casatoriei".

Prezent la sedinta de judecata din 20 iulie, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a pledat si el pentru recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex pe teritoriul Romaniei.

"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie a persoanelor din minoritatea sexuala pentru ca, interzicand casatoriile intre persoane de acelasi sex si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile ii asaza in afara societatii", a spus Csaba.

Istoria cuplului gay

Adrian Coman si Clai Hamilton s-au cunoscut in 2002 la New York si au format un cuplu stabil timp de opt ani.

In 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, in Bruxelles. Un an mai tarziu, cei doi au decis sa se casatoreasca in Belgia.

In 2012, Adrian Coman si-a incheiat contractul la Parlamentul European si a inceput sa isi caute de lucru in Belgia si Statele Unite, luand in calcul si varianta de a veni in Romania, unde avea parinti, rude si prieteni. A mers la Consulatul Romaniei din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de casatorie, lucru necesar pentru a cere resedinta in Romania pentru partenerul sau.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CCR homosexuali recunoastere drepturi Romania , #decizii