Catalin Ivan: Nu va avea loc niciun miting PSD! Liviu Dragnea e izolat, singurii aliati sunt Olguta Vasilescu si Codrin Stefanescu - Interviu

Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 12:12
36511 citiri
Catalin Ivan: Nu va avea loc niciun miting PSD! Liviu Dragnea e izolat, singurii aliati sunt Olguta Vasilescu si Codrin Stefanescu - Interviu
Foto: Facebook/Catalin Ivan

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan afirma ca actualul lider al partidului nu mai are sustinere, iar primarii din teritoriu au transmis conducerii ca nu vor strange oameni pentru organizarea unui miting urias pentru Liviu Dragnea.

Catalin Ivan este un disident in PSD care spune ca in acest moment mai multi oameni politici de la varf lucreaza la un proiect de relansare a formatiunii aflate la guvernare.

Care este statutul dumneavoastra in PSD?

Cel al unui membru de partid cu o activitate de 15 ani care se afla in dezacord total cu Liviu Dragnea. Excluderea mea a fost o minciuna. Am cerut oficial, am trimis hartii si la organizatia Bucuresti Sector 1, pe care am condus-o, dar si la sediul central din Kiseleff de unde am cerut documentul de excludere. Nu exista asa ceva.

N-am primit nimic, pentru ca nu exista. Am toate documentele care sa ateste statutul meu de membru al partidului. Ei n-au niciun document care sa ateste excluderea mea. Conform statutului, excluderea mea trebuie facuta de organizatia de baza.

M-am transferat de la Sectorul 1 la organizatia din comuna Dobrovat, judetul Iasi, stiind ca aveau de gand sa ma excluda, iar in conferinta de sector cand Daniel Tudorache a fost ales presedinte in locul meu s-a luat act de transferul meu. In aceeasi conferinta, Ecaterina Andronescu, presedintele PSD Bucuresti, a spus ca nu se poate lua nicio decizie, pentru ca sunt membru al organizatiei PSD Dobrovat, judetul Iasi.

Deci asa s-a incheiat subiectul legat de excluderea mea din PSD. Iar de atunci n-a mai existat nicio alta decizie. Trebuie sa precizez ca sunt un membru de partid exemplar cu cotizatia platita la zi.

Cum l-ati descrie pe Liviu Dragnea de acum, de dupa intalnirea de la Herculane?

Vad un om disperat. Vad un om dispus sa sacrifice pe absolut oricine si absolut orice, ca sa-si salveze pielea. El este un beneficiar si un exponent al "statului paralel" despre care vorbeste, incercand sa pozeze intr-o victima a sistemului pe care l-a servit si de care a beneficiat foarte multi ani.

Pe mine ma deranjeaza ca impinge PSD in aceasta nebunie si sacrifica partidul pentru a se salva pe el. Niciodata PSD nu a stat scut pana la capat, pana la disparitie pentru o persoana.

Au fost multi lideri ai PSD in functii importante care au avut probleme, partidul a dat semnale de sustinere, dar niciodata nu a riscat desfiintarea doar pentru a rezolva problemele personale ale cuiva.

De ce exista lideri PSD care au intrat in acest mecanism de sustinere a actualului lider PSD?

Nu exista foarte multi lideri care au intrat in acest joc. Oamenii de langa Liviu Dragnea sau cei care mimeaza ca sunt langa el in urma cu o luna sunau prin tara sa caute solutii pentru schimbarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD.

Nu dau nume pentru ca nu m-au sunat pe mine. Ei i-au sunat pe cei cu care eu lucrez la un proiect de relansare a partidului, iar ei mi-au spus. Oameni foarte apropiati de Liviu Dragnea au sunat sa anunte ca nu se mai poate si ca trebuie gasita o solutie.

De ce acesti oameni s-au dus la Herculane?

Pentru ca toata lumea asteapta momentul oportun. In PSD nu exista debarcari sau fortari cu demisia. Partidul merge disciplinat cu liderul, cu conducerea, dar niciodata PSD nu s-a aflat intr-o situatie mai proasta ca acum.

O buna parte din conducerea partidului este ilegitima. Majoritatea membrilor Comitetului Executiv National sunt interimari. Ei nu au fost alesi. Ei au fost numiti de Liviu Dragnea sa conduca niste organizatii si prin urmare au obtinut drept de vot in Comitetul Executiv.

Aceasta situatie nu e conforma nici cu prevederile din legea partidelor. Un interimat nu poate sa dureze doi ani de zile, de exemplu. Faptul ca Liviu Dragnea a anulat alegerile care trebuiau sa aiba loc in aceasta toamna arata frica lui de membrii de partid si faptul ca a inteles ca nu mai controleaza PSD.

Liviu Dragnea, la Baile Herculane, locul unde actualul presedinte PSD a validat rezolutia care "acuza Statul Paralel si Ilegitim" - Foto: Hepta.ro

Cum credeti ca s-a ajuns la rezolutia cu "Statul Paralel si Ilegitim"?

S-a ajuns din disperare si cinism. Din disperare pentru ca Liviu Dragnea este un om care a realizat intr-un final ca nu va putea sa evite intalnirea cu Justitia si ca va trebui sa explice legatura cu Tel Drum, legatura fiului sau cu Tel Drum si sursa averii colosale pe care o are.

Pe de alta parte, considera PSD ca fiind un instrument, o anexa pe care o poate folosi cum doreste el ca sa se protejeze.

Gresit! PSD nu o sa stea scut in jurul lui Liviu Dragnea, iar membrii partidului vor reactiona, pentru ca nu exista in momentul acesta un singur om multumit de situatia in care se afla PSD. Ciudat, suntem la guvernare, ar fi trebuit sa fim multumiti.

In al doilea rand, oamenii nu sunt de acord cu directia in care Liviu Dragnea duce partidul. Lupta asta cu un dusman necunoscut, general duce cu gandul la Ceausescu, la perioada comunista in care patriotii erau cu Ceausescu, iar cei care-l criticau erau reprezentantii unor interese oculte din afara tarii si impotriva PCR.

Este fix rationamentul comunistilor care identificau patriotismul cu loialitatea fata de liderul suprem. Ai alta parere, esti tradator. In momentul asta, daca nu esti de acord cu Liviu Dragnea, esti fie securist, fie "sorosist", fie reprezentantul multinationalelor, oricum nu poti sa fii social-democrat fara sa fii de acord cu Liviu Dragnea.

Conceptul acesta de "stat paralel ilegitim" ajuta PSD sau ii face deservicii?

E un concept pe care cei mai multi oameni din partid nu-l inghit. Veti vedea ca mitingul acela colosal cu un milion de membri va ramane o utopie. Nu exista asa ceva. Nu se va intampla.

Nu se va putea face pentru ca membri PSD nu sunt dupa chipul si asemanarea lui Codrin Stefanescu, Olgutei Vasilescu sau lui Liviu Dragnea. Acestia sunt oameni veniti dinspre alte partide, corpuri externe care, cumva, s-au descurcat si au ajuns sa puna mana pe fraiele formatiunii.

Partidul respinge acest mod de lucru. Veti vedea ca nici macar mitingurile locale nu vor avea loc.

Chiar credeti ca nici acele mitinguri locale nu se vor mai tine?

PSD are in componenta sa oameni cu mintea la ei, oameni echilibrati, oameni asezati, oameni care chiar reprezinta electoratul de stanga, la baza lui, la nivel local si la nivel judetean. Nu poti sa-i duci pe acesti oameni in aventuri de genul asta fara sa platesti, iar Liviu Dragnea a incercat sa traga partidul in aventura asta cu statul paralel si a ramas singur.

Acum e izolat?

Da. Odata cu acest concept, s-a izolat. In acest moment, singurii care-i mai transmit mesajul sunt Olguta Vasilescu si Codrin Stefanescu. Doi oameni veniti din PRM.

Au fost lideri ai PSD care l-au insotit pe Liviu Dragnea la DNA intr-o incercare de a-l victimiza in fata opiniei publice.

Numele si numarul celor care au fost langa Liviu Dragnea la DNA spun exact contrariul. PSD nu are un razboi cu DNA ca sa protejeze pe cineva anume. Este o evidenta ca DNA face si abuzuri. In Romania avem doua realitati: un numar mic de lideri politici si functionari publici de rang inalt care sunt extrem de bogati, care au averi pe care nu le pot justifica, deci usor suspectabili de coruptie, pe de alta parte, avem DNA care ar trebui sa lupte cu coruptia, dar face abuzuri.

Procurorii fac un mare deserviciu luptei impotriva coruptiei pentru ca o decredibilizeaza din interior. Cand duci oamenii cu catuse, cand dosarele sunt facute prost, cand dupa trei luni de inchisoare, unui condamnat i se schimba incadrarea, acestea sunt motive de indoiala.

Sunt doua realitati - coruptii care trebuie sa plateasca, dincolo de anii de inchisoare pe care ar trebui sa-i faca, eu cred ca prejudiciile trebuie recuperate, pentru ca aceasta e cea mai mare lovitura pentru corupti, sa le iei banii, nu sa-i bagi un an, doi la inchisoare, deja s-au obisnuit cu ideea, si doi, DNA care trebuie sa-si faca treaba corect, fara abuzuri si sa respecte prezumtia de nevinovatie si demnitatea umana.

As vrea sa comentati scrisoarea trimisa de colegul dumneavoastra, eurodeputatul Sorin Moisa, conducerii PSD.

Sorin Moisa nu este un membru de partid vechi. El a venit in perioada lui Victor Ponta. Era un tanar profesionist foarte bine vazut la Bruxelles, in institutiile europene, cu o cariera foarte buna acolo. A fost un castig mare pentru echipa PSD din Parlamentul European, ca experienta, relatii, conexiuni.

Chiar si implicare, el fiind un membru de partid care a lucrat foarte mult in dosare grele si importante pentru prestigiul Romaniei, automat creand o imagine favorabila si PSD.

Plecarea lui nu reprezinta o mare problema pentru PSD-ul din tara, dovada fiind declaratia total neadecvata a Olgutei Vasilescu, cum ca nu a auzit de el. De fapt, aceasta remarca spune mai multe despre Olguta Vasilescu decat despre Sorin Moisa.

In plan extern problema este majora pentru ca Sorin Moisa este unul dintre cei mai activi europarlamentari din Parlament. S-a ocupat de negocieri importante, inclusiv problema drepturilor romanilor din Marea Britanie dupa iesirea din UE.

Acolo, in discutiile dintre Comisia Europeana si oficialii britanici, incearca sa se asigure ca drepturile romanilor vor fi respectate si dupa Brexit. Plecarea lui e o mare pierdere. Cei care aplauda gresesc mult.

Manifestul lui Sorin Moisa a fost inteles de conducerea PSD si, aici, nu ma refer la Liviu Dragnea, ma refer la seful Executivului?

Cred ca Mihai Tudose a citit cu atentie cele scrise de Sorin Moisa si cred ca si-a format o opinie proprie legata de ce se intampla in PSD, fiind un membru de partid vechi, care a vazut foarte multe.

Nu cred ca Sorin Moisa a aprins beculete noi sau a adus informatii suplimentare. Evaluarea pe care o face Mihai Tudose acestui mesaj e sigur foarte corecta, pentru ca stie foarte bine partidul.

Pot spune ca fiecare cuvant scris de Moisa e unul sincer. E un membru de partid care nu a avut o agenda ascunsa. A luat atitudine si la momentul Ordonantei 13 si este consecvent cu lucrurile in care crede, cu valorile la care se raporteaza, el vede lucrurile mult mai european, stie cum ar trebui sa arate un partid european, iar asta nu prea are legatura cu PSD-ul din ziua de azi.

Sunt convins ca toti cei care au citit scrisoarea au simtit sinceritatea din fiecare cuvant scris acolo. Nu e genul care sa faca jocuri, care sa transmita mesajele altcuiva si poate aici este valoarea reala a scrisorii pentru ca e o analiza, o sinteza facuta de un profesionist, un om care a vazut lucrurile clar si s-a exprimat sincer.

De ce credeti ca Olguta Vasilescu a avut o reactie atat de dura la mesajul lui Sorin Moisa? Putea sa fie o reactie critica, dar de ce a ales o reactie violenta?

Olguta Vasilescu face parte din acea grupare formata din oameni din afara PSD care a pus mana pe partid. Ea si inca vreo cativa s-au coalizat si au reusit sa detina controlul in partid, sa-l tina captiv pana de curand.

Violenta de limbaj are legatura cu disperarea lui Liviu Dragnea pe care o observam si in declaratia Olgutei. Acolo, e mai mult decat frica, este constientizarea faptului ca au pierdut puterea, ca nu mai controleaza lucrurile.

Constientizeaza faptul ca inevitabilul se va produce. Aceasta grupare care a incercat sa puna mana pe PSD astazi s-a decuplat de restul formatiunii. Esecul organizarii acestui miting arata clar ca partidul nu-i mai urmeaza.

Chiar sustineti ca mitingul cu un milion de oameni nu se va mai organiza?

Nu sustin, o dau ca pe o certitudine. Cunosc cum se fac lucrurile, am fost in conducerea PSD ani la rand, am fost in Biroul Permanent National, am fost purtator de cuvant. Stiu partidul foarte bine. Nu va avea loc niciun miting urias.

Care este scopul politic in spatele acestei presiuni facute de PSD in Parlament pentru modificarea Legilor Justitiei?

Daca au ajuns la domnul Iordache, mi-a disparut total optimismul.

Eu sper ca acest pachet de legi sa aiba sustinerea Guvernului si sa intre in dezbatere democratica si procedurala. Transparent, sa vedem toti care sunt modificarile. Sa analizam fiecare masura si ce efect ar putea sa aiba, astfel incat modificarile sa fie asumate, nu sa fie schimbate din nou la viitorul transfer de putere din societate.

Aceasta dezbatere poate avea loc pe acest fond de suspiciune care s-a instaurat odata cu criza provocata de adoptarea Ordonantei 13?

Cu cat vorbesc mai mult oameni ca Liviu Dragnea, Florin Iordache sau Olguta Vasilescu despre Legile Justitiei, cu atat suspiciunea creste. Despre aceste legi ar trebui sa vorbeasca oameni care nu au probleme cu Justitia, altfel va exista permanent sentimentul ca vor muta o virgula sau vor schimba un cuvant astfel incat sa se puna ei la adapost.

Dupa Ordonanta 13, cand au fost sute de mii de oameni in strada, un astfel de pachet de legi e mult mai greu de introdus in dezbaterea publica, pentru ca deja s-a creat o stare de suspiciune. Daca un astfel de pachet ar fi fost propus de la inceput, poate ca opinia publica n-ar fi fost atat de neincrezatoare.

Un pachet de legi atat de important n-ar trebui sa aiba, cumva, si sustinerea Opozitiei?

Pentru legi atat de importante cum sunt cele ale Justitiei trebuie cautat consensul. Toti cei de buna credinta trebuie sa cada de acord pentru ca nu ne propunem sa-l schimbam la urmatoarele alegeri. Ar trebui sa avem si componenta specialistilor. Uniunea Europeana este extrem de sensibila acum la tot ce priveste modificari ale Legilor Justitiei, din cauza tensiunilor create de Polonia si Ungaria.

In conditiile in care ai avut Ordonanta 13, ai avut oameni in strada, ai CSM care a votat impotriva, e un context extrem de nefavorabil si, daca nici nu urmezi o procedura corecta si-l lasi pe Iordache sa se ocupe, faci totul praf.

Eu cred ca punandu-l pe Iordache, dar l-am vazut si pe unul Radulescu care e condamnat penal care are si el idei pentru modificarea Legilor Justitiei, daca astfel de oameni se ocupa, e ca si cum ai omori orice sansa ca acest proiect sa treaca prin Parlament.

Cine conduce opozitia din PSD? Ce rol are Mihai Tudose in aceasta situatie tensionata si cum se raporteaza la Liviu Dragnea?

Mihai Tudose a fost pana acum mintea limpede care nu intra in jocuri si-si asuma guvernarea. Indiferent de ce se intampla in partid, nemultumiri, discutii despre proiecte politice alternative, ce trebuie facut in viitorul apropiat, guvernarea este foarte importanta si eu sper ca Mihai Tudose sa ramana omul echilibrat, asezat, care face lucrurile sa se intample.

Sigur ca pe el sunt presiuni foarte mari, mai ales acum cand regimul lui Liviu Dragnea este pe sfarsite, presiunea creste pe Mihai Tudose si, in mod sigur, nu-i este usor sa conduca o echipa, avand, pe ici, pe colo, oameni de-ai lui Dragnea implantati, dar mie mi se pare ca s-a descurcat foarte bine in perioada asta si cred ca se va descurca bine si in continuare, fiind un membru de partid vechi, cu experienta.

Victor Ponta, cel mai mare inamic al lui Liviu Dragnea, munceste din greu la inlaturarea celui din urma de la conducerea PSD - Foto: Hepta.ro

Ce efect au criticile lui Victor Ponta asupra lui Liviu Dragnea si asupra PSD?

Victor Ponta il cunoaste foarte bine pe Liviu Dragnea, pentru ca Victor Ponta l-a creat pe Liviu Dragnea.

Nu numai ca l-a conturat ca personaj, dar i-a dat si posibilitatea sa se afirme. Dragnea a crescut in siajul lui Ponta, hranindu-se din notorietatea acestuia din urma.

Aduceti-va aminte de perioada 2012-2014, cand nu exista imagine cu Victor Ponta fara ca Liviu Dragnea sa nu fie in spate. A fost o campanie studiata, a fost un transfer de imagine catre Liviu Dragnea. Cineva l-a invatat, iar Victor Ponta nu s-a opus.

Ideea este ca Victor Ponta stie foarte multe despre Liviu Dragnea precum si invers. Eu cred ca, acum, Victor Ponta face un lucru corect, desi multi se supara. El are datoria fata de PSD sa spuna ce stie despre Liviu Dragnea, pentru ca acesta din urma face foarte mult rau partidului.

Victor Ponta face un gest de politician de anvergura, desi multi il fac turnator, securist si in toate felurile. Asumandu-si toate lucrurile astea, el face un gest corect fata de membrii de partid, le spune cine-i conduce.

Asta este Liviu Dragnea, cel care taie porcul, cel care duce vin la petreceri, cel care se face util, se face placut, ca sa scape de dosarele penale.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#PSD stat paralel, #PSD Dragnea miting, #PSD Dragnea Herculane, #Dragnea Ponta razboi , #PSD
Comentarii