Programul "O familie, o casa" ar putea inlocui programul "Prima Casa"

Joi, 23 Mai 2019, ora 19:14
24441 citiri
Programul "O familie, o casa" ar putea inlocui programul "Prima Casa"
Foto: site Guvern (Arhiva)

Programul "O familie, o casa", aflat in stadiu de proiect, ar putea inlocui prevederile programului "Prima Casa", ministrul Finantelor Eugen Teodorovici afirmand, joi, ca proiectul se adreseaza familiilor si are o serie de avantaje fata de programul "Prima Casa".

"Acest nou program social se adreseaza distinct familiilor si are o serie de avantaje suplimentare fata de programul Prima Casa. Romanii vor beneficia de programul 'O familie, o casa' prin contractarea de credite garantate de stat sau prin obtinerea unei prime de la stat pentru achizitia de locuinte noi direct de la dezvoltatori", a spus ministrul Finantelor Publice Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, statul poate sa garanteze de 80% din valoarea creditului acordat de stat, fata de programul "Prima casa" prin care statul garanteaza 50% pentru locuinte mai noi de cinci ani, respectiv 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani.

Limita maxima a creditului poate fi de pana la 570.000 de lei, aproximativ 120.000 de euro. Avansul este propus a fi intre 5 si 10% din suma solicitata. Locuinta trebuie sa aiba minim doua camere si o suprafata totala care sa nu depaseasca 100 de metri patrati. Dobanda este fixa, de 5,5% pe an, pe toata durata creditului.

Fata de "Prima casa", dobanda este formata din marja fixa de maxim 2% plus dobanda variabila, asa cum este in cazul programului "Prima Casa".

Ministerul Finantelor Publice va plati comisionul aferent gestiunarii acestor imprumuturi.

Varsta maxima a beneficiarilor Programului "O familie, o casa" este de 55 ani. De asemenea, programul prevede acordarea de subventii: Reducerea cu 2,6% puncte procentuale a ratei dobanzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare in anul 2019: mai mici de 6.000 lei individual; de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil; de 8.000 lei pentru o familie cu un copil; de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.

Din 2020 veniturile valabile pentru acordarea subventiei se actualizeaza anual cu rata medie a inflatiei pentru anul anterior si se publica pe pagina de internet a Comisiei Nationale pentru Strategii si Prognoza. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza prin intermediul declaratiei fiscale lunare a angajatorului beneficiarului si este valabil pe perioada in care beneficiarul se incadreaza in veniturile mentionate anterior.

Teodorovici a mai mentionat ca proiectul prevede reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata, dupa caz. Totodata, este luata in considerare si reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt incadrati intr-un grad de handicap sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulata pentru un contract de credit nu poate depasi 4,6 puncte procentuale, ceea ce reprezinta pana la circa 84% din costul creditului. La cererea beneficiarului, finantatorii acorda prin contractul de credit o perioada de gratie la rambursarea capitalului de maxim trei ani, fara a depasi cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani. Se va acorda posibilitatea refinantarii creditului cu exceptia celor prevazute de programele guvernamentale, daca prin acestea nu se prevede altfel. De asemenea, locuintele din cadrul Programului pot fi predate catre un alt beneficiar cu respectarea conditiilor programului propus.

"Un alt avantaj important este acela ca statul va da cumparatorilor, persoane fizice care achizitioneaza o locuinta de la un dezvoltator, o prima pe care o utilizeaza pentru plata valorii locuintei reprezentand 700 lei din valoarea unui metru patrat construit pentru locuintele noi cu suprafete intre 50 mp si 100 mp", a mai spus oficialul din Guvern.

"Prin prezentul program se creeaza posibilitatea comerciantilor de imobile sa ofere beneficiarilor locuinte noi pentru care asigura finantarea in rate egale pentru o perioada de minim 10 ani si maxim 20 de ani din surse proprii fara perceperea de dobanzi sau alte costuri fata de valoarea de vanzare a locuintei cu plata integrala, fata de programul 'Prima casa' unde nu exista aceasta posibilitate", a mai declarat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Prima Casa familii, #o familie o casa, #Teodorovici prima casa , #prima casa