Criza imobiliara: Vinzi acum, cumperi la toamna. Sau viceversa?

Autor: A. Nuntu
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 08:00
18370 citiri
Criza imobiliara: Vinzi acum, cumperi la toamna. Sau viceversa?
foto: Anuntul.ro

- Discutiile despre criza imobiliara continua si in 2020

- Preturile garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere in Bucuresti au crescut in ultimul an cu 3%, iar al vilelor cu 25%

- Oficial, numarul tranzactiilor s-a mentinut ascendent si in 2019, desi unii agenti imobiliari zic ca ar fi scazut

- Si atunci unde e criza? In balbele despre Prima casa, raspunde piata

Va povesteam anul trecut pe vremea asta de vecina mea, ramasa "pe stoc" cu un apartament cumparat in 2007, inainte de criza, si care ma tot intreba daca sa vanda sau nu. Mi-a zis zilele trecute ca a vazut la noi pe Anuntul Telefonic ca apartamentul ei de doua camere din Titan se apropie de suma cu care l-a luat acum 12 ani, mai exact a sarit binisor de 62.000 de euro.

Nu stie daca sa se bucure sau nu, pentru ca a mai trait perioada asta: credea ca o sa-si dubleze valoarea, dar a venit criza si i-a muscat din pret. Intre timp si-a scos ceva bani pe el, din inchiriere, desi a avut ghinion la un moment dat cu niste chiriasi care i l-au devastat si a trebuit sa bage in renovare, cat a scos pe chirie intr-un an. Acum e speriata ca iar vine criza si iar ii scade valoarea.

"Ce sa fac, domnule Nuntu, sa vand acum, cat e pe val?"

In acelasi timp, un nepot venit la munca aici, din provincie, ma intreaba daca ar face bine sa schimbe chiria pe care o plateste in Crangasi, pe o garsoniera in care sta cu iubita, cu o rata la banca pentru un apartament in programul "Prima casa". Zice ca si-a facut socotelile si iese cam tot pe acolo.

"Ce sa fac, unchiule, sa cumpar acum cat mai au astia bani pentru Prima casa si pot sa dau avans doar 5% sau sa mai astept pana la toamna cand cica se mai ieftinesc casele, ca vine criza? Dar daca n-o sa mai fie Prima casa atunci?"

M-am simtit vinovat ca nu le pot oferi niste sfaturi celor din preajma mea, asa ca m-am apucat sa discut si eu cu niste oameni mai priceputi, doi agenti imobiliari batrani si un analist financiar.

Dupa ce m-am lamurit ca nici ei nu prea stiu ce va urma, m-am apucat sa studiez statisticile oficiale. De acolo reiese ca parca nici anul asta nu vine apocalipsa.

Guvernul a anuntat, doar pe vorbe deocamdata, ca o sa dea 2 miliarde de lei pentru Prima casa si anul asta, urmand sa mai diminueze fondurile din 2021. Totusi, mai devreme de martie e putin probabil sa inceapa sa functioneze din nou programul, asa ca pana atunci piata tremura, iar agentii imobiliari chibiteaza pe margine.

Un prieten din facultate, care face analize financiare pentru straini, imi zicea deunazi ca ar vrea sa vada si el de unde va scoate guvernul banii si pentru Prima casa, ca situtia e "destul de groasa" din punct de vedere al banilor de la buget.

"Nu sunt bani, ma, si spre deosebire de alte dati acum e pe bune. Ma rog, poate pentru Prima casa se va gasi ceva, ca sunt presiuni mari, dar sunt curios si eu sa vad de unde".

Domnul Nelu intermediaza imobiliare de la inceputul anilor 2000. Cand am vorbit de sarbatori, urandu-ne reciproc inca un an de impliniri marete, mi se plangea ca n-are suficienta marfa cata cerere are. "Imi trebuie garsoniere si apartamente cu doua camere si n-am de unde sa le scot!"

Acum avea alta ingrijorare. Ca cresc preturile accelerat si asta arata ca vine criza. "Uite, ma duc acum la notar sa semnez actele de vanzare pentru un apartament cu 3 camere in Titulescu, 190.000 de euro in bloc din anii '80, ce zici de asta? Am apartamente cu 2 camere in Unirii, Victoriei, cu 130-150.000 de euro, tranzactii aproape finalizate. Preturile au crescut accelerat si asta nu e bine", zice.

E bine pentru tine, zic, gandindu-ma la comision. "Da, eu n-am dus-o rau nici in criza, dimpotriva, in primii ani dupa 2008 am avut cele mai mari comisioane, dar nu e bine pentru piata, totusi".

Clientii lui nu asteapta dupa Prima casa, au bani de credite ipotecare, dar domnul Nelu e totusi ingrijorat ca si anul asta incepe schiopatand programul care a scos piata imobiliara din criza acum zece ani si asigura bunastarea unei parti mari din economia romaneasca.

"Din ce informatii am eu, bancile nu mai primesc acum dosare pentru Prima casa. Cred ca si guvernul asta vrea sa faca ce a vrut si celalalt anul trecut, dar a abandonat. Sa bage niste filtre, sa nu mai fie pentru oricine. Sper sa nu tina nici anul asta, pentru ca sunt presiuni mari si de la dezvoltatori chiar sa mareasca plafonul ca au crescut preturile si acum nu mai cumperi mare lucru cu 60.000 de euro... Realist vorbind daca intrerupi Prima casa afectezi toata piata. Mai ales provincia, ca Bucurestiul inca se descurca, are lumea bani. Ma rog, o sa mai tempereze preturile pe la periferie, ca astea din centru nu vor fi niciodata afectate".

Din statisticile noastre, de la Anuntul Telefonic, reiese ca preturile caselor au crescut in 2019 in medie cu 3% la garsoniere, apartamente cu 2-3 camere, si cu 25% la case si vile. Practic casele si vilele au ajuns acum la preturile pe care le aveau in 2008. La finele lui 2019 au ajuns la peste 250.000 de euro, fata de 190.000 de euro cat erau la inceputul anului.

Pe cartiere, cele mai mari cresteri le-au inregistrat garsonierele din zona Garii de Nord-Grivita (crestere cu 40%), cele de la Universitate-Kogalniceanu (crestere cu 33%), Baneasa (23%) si Stefan cel Mare-Tei (crestere cu 20%). S-au scumpit cu 10% garsonierele din Victoriei, Titan-Dristor, Colentina-Obor, Iancului, Pantelimon. S-au mai ieftinit cele din Alba Iulia-Decebal, 13 Septembrie, Bucurestii Noi, Rahova si Mosilor.

Apartamentele cu 2 camere, s-au scumpit cel mai mult in Piata Alba Iulia (15%), Bucurestii Noi (12%), Titan-Dristor (10%) si Iancului si Mosilor (tot cu 10%). Au scazut cu acelasi procent apartamentele din Vitan, Gara de Nord si Baneasa.

Domnul I., agent imobiliar cu state vechi, are o viziune usor apocaliptica a noului an. El zice ca practic criza a inceput din 2019 si ca acum ne aflam pe toboganul ei.

"Nu te uita ca au crescut preturile pe site, alea sunt dorintele vanzatorilor, care atunci cand isi pun pe piata un apartament se uita sa vada care e mai scump din zona si pun si ei inca putin. Dar nu se uita sa vada de cat timp stau apartamentele alea nevandute.

Eu iti zic ca preturile reale de vanzare se vad la notar, si tot acolo vedem de fapt si ca au scazut vanzarile. Am avut in septembrie 2019 cu 22% mai putine vanzari decat in 2018 in aceeasi perioada, iar daca se mentine asa trendul la finele lui ianuarie 2020 vom avea chiar un 24% scadere.

Reculul asta se simte de ceva timp in piata si daca adaugam cresterea cursului euro si eventual stoparea Primei case o sa fie dezastru anul asta. Si gandeste-te ca noi la Bucuresti avem 57% din masa monetara a tarii".

Mi se pare ca domnul I. e cam pesimist si-i spun ca desi eu nu am acces la statisticile notariale, ca el, pot sa ma uit pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si sa vad ca numarul tranzactiilor imobiliare e in crestere constanta, iar in 2019 fata de 2018 a intregistrat chiar un salt maricel. Numai la Bucuresti-Ilfov au fost peste 140.000 de tranzactii fata de peste 125.000 in 2018. Deci unde e scaderea aia?

"Piata creste, dar pe categoria lux, imobile centrale si ultracentrale, care nu se vor devaloriza niciodata, insa cele vechi sunt in scadere si daca pica si Prima Casa, care dadea peste 50% din piata... Iti zic, ce vedem noi acum in economia reala, in targ, e ca piata merge din inertie. Uita-te la mine, de Paste o sa avem un 5,3 lei la euro si atunci o sa vezi ce se intampla in a doua parte a anului. Dupa luna iunie va fi o scadere accelerata, o sa vezi", imi zice profetic domnul I.

Si atunci, il intreb, ce sfat sa-i dau eu vecinei, dar nepotului? Ea sa vanda acum, cat e pretul sus, iar el sa cumpere la toamna, cand o fi mai ieftin? Dar fara Prima casa, de unde sa ia, saracul, avans de 20%?

"Totul depinde de politicienii astia, nu vezi ca noi nu avem nicio putere? Cica n-au avut bani de Prima casa, de alocatii, dar au dat 4 miliarde pe niste rachete. Apoi ce ar mai putea sa influenteze piata ar mai fi sa dea in sfarsit o lege a agentiilor imobiliare, pe care n-o da nimeni de 30 de ani.

Noi inca lucram pe niste contracte de intermediere, cand ar trebui sa avem o lege ca toate tarile civilizate. La momentul asta oricum 70% din tranzactii se fac fara agentii, iar statul pierde enorm din asta. Ca sa nu se duca totul la vale ar mai trebui sa fie o stabilizare a leului si o reactivare a Primei case, dar... numai Dumnezeu stie pana la urma ce va fi!".

Deci, dragi romani, vindeti acum daca aveti ce si cumparati la toamna, daca aveti cu ce. Sau viceversa. Oricum numai Dumnezeu stie cum e bine. Si politicienii, ca daca ne uitam in declaratiile lor de avere, vorba domnului I., pare ca multi se pricep binisor la piata imobiliara. Si nu uitati, cele mai noi oferte le gasiti pe Anuntul.ro!

Domnul A.Nuntu - Negustor cinstit, vinde, cumpara, intermediaza, de 30 de ani. A prins si vremurile cand cele mai vii anunturi din ziar erau la rubrica "decese" din Romania libera. Asa ca apreciaza cum se cuvine azi diversitatea unui ziar facut din dorintele si nevoile catorva milioane de oameni liberi. Domnul A. Nuntu a vazut si auzit multe, si nu vrea sa le tina pentru el. Il veti mai citi pe aici.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza imobiliara, #oferte imobiliare anuntul , #stiri imobiliare