Cresterea ROBOR creeaza haos in imobiliare: Romanii nu mai vor sa cumpere locuinte - cu cat au crescut ratele la Prima casa

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 22:30
17089 citiri
Cresterea ROBOR creeaza haos in imobiliare: Romanii nu mai vor sa cumpere locuinte - cu cat au crescut ratele la Prima casa
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea ROBOR si scaderea leului in fata monedei euro au dus la o criza pe piata imobiliara, dupa ce ratele creditelor au crescut.

Concret, in urma cresterii ROBOR rata unui imprumut Prima Casa in valoare de 262.000 de lei, echivalentul a 57.000 de euro, s-a marit cu 160 de lei, arata Digi 24.

In aceste conditii, specialistii avertizeaza ca multi romani s-au razgandit in privinta contractarii unui imprumut pentru casa.

"Rata are legatura cu gradul de indatorare, persoane care acum trei luni se calificau la 60-70.000, acum se califica la 55, respectiv 65, in concluzie cauta apartamente chiar mai ieftine, de aceea acum exista un blocaj. Cumpara un apartament mai mic si mai ieftin", a declarat Dragos Vilceanu, Asociatia Brokerilor Imobiliari.

O alta problema o reprezinta si transferul contributiilor de la angajator la salariat, pentru ca romanii nu stiu in acest moment ce venituri vor avea.

"Avem o incredere scazuta din cauza cresterii ROBOR, incredere scazuta vizavi de salarii, se discuta in companii private ca vor lasa acelasi net pentru angajati, dar nu vor creste brutul aplicand un bonus, ceea ce inseamna ca angajatii stau cu frica daca de luna urmatoare nu mai iau bonus", a spus Dragos Nichifor, analist financiar.

Si BNR a lansat azi un avertisment cu privire la ROBOR. Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, a spus ca din cauza ca acesta s-a majorat mult in ultima vreme, exista o categorie de debitori care este foarte expusa la cresterea dobanzilor, si anume cei cu venituri reduse care vor ajunge la un grad de indatorare de 80%.

"Gradul de indatorare a crescut si creste in continuare. (...) Pentru o treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai scazute, serviciul datoriei in veniturile disponibile este de aproape 70%, in conditiile in care am avut dobanzile cele mai scazute din istorie (...)

La o crestere de 2 puncte procentuale la dobanda, dintre care unul s-a intamplat, ajungem la 80% grad de indatorare. 80% din venitul disponibil sunt rate scadente", a declarat Eugen Radulescu, citat de Profit.ro.

In urma cu un an ROBOR, indicele in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei, ajunsese la un minim istoric, sub un procent.

Acum insa a crescut foarte mult. Miercuri, acesta a atins nivelul de 2,06%, cel mai mare din octombrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar joi a fost 2,09%.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ROBOR rate Prima Casa, #ROBOR rate imboliare , #prima casa