Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Carmen Dan > ministru de Interne
A   A   A

De ce i s-a facut lui Alain Delon scarba de viata? De la Iran la Carmen Dan

De ce i s-a facut lui Alain Delon scarba de viata? De la Iran la Carmen Dan
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)
Dezamagit de o epoca pe care o considera vomitiva, octogenarul Alain Delon afirma ca ar parasi aceasta lume fara vreun regret. Il inteleg. Dar ce singur a ajuns sa fie! Ce solitar e fostul june prim al filmului francez!

Sa consemnam, fara observabile regrete, ca, la antipodul starii de spirit a lui Alain Delon, prea multi lideri politici aveniti si mai ales neaveniti sunt hotarati sa stea la carma pana la loc comanda. Sa nu ne mai slabeasca si sa nu ne paraseasca in veci pururi.

Decat, relativ grabnic, pe americani. Caci, salvat de lumea noua de prea multe ori, Batranului Continent ii vine tot mai usor s-o deteste. In schimb, Europa nu vrea sa-i abandoneze in ruptul capului pe ayatolahii iranieni.
Dimpotriva, vehement prigoniti de propriul popor care, tiranic si sangeros cum e, trage in Garzile revolutionare cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene si ar vrea sa-i demita urgent pe teocratii de la butoanele persane, oamenii lui Khamenei se bucura de lacramoasa Mogherini si de baticul reprezentantei stangii italiene.

Inalta reprezentanta a UE pentru politica de externe si de (sic!) securitate le pare teocratilor sa fie mesagera Providentei, un sol trimis, dimpreuna cu ministrii de Externe europeni, sa-i faca in sac lui Trump, ca si poporului ales, spre a le salva lor, la Teheran, si puterea si acordul nuclear.

Cum sa demisioneze Carmen Dan

Cu dintii de fotoliu si de puternicul care a indesat-o in el se tine si alta doamna blonda, din ciclul celor umilite, ba de cate un ziarist terorizand-o cu cereri de demisie, ba de vreo lacrima vesnic mijind (precum mustata lui Daddy pe cand era adolescent) la colt de ochi.
Cum sa demisioneze ea? Cum oare sa i se ceara lui Carmen-decat-Dan sa-l paraseasca pe tartorul din Teleorman? Nu i se cere o mizerie? Dar ce este ea, oare? O nemernica de tradatoare?

N-a aterizat in Guvern femeia cu un nume si doua pronume, precum si cu un microfon in priza, prin gratia infractorului care ar fi vrut, dar n-a putut, sa fie prim-ministru? Cum sa-l abandoneze, Cerule, la greu, tocmai ministrul de Interne?

Si ce i-ar mai ramane oare de facut ministrului, daca ar demisiona?

Da, chiar asa: ce viitor ar mai avea? De mama? De functionara la o secretara? S-ar mai putea ea oare bizui, pentru "decat" o paine cat de cat cinstita, pe competentele ei, elaborate multilateral?

Si pe urma, hai sa fim drepti! Nu e oare madam Dan un model nu doar de profesionalism, ci si de om de stat, de-o fidelitate nemaipomenita de la Fidel Castro si Eugene Sue incoace, in speta unul dotat c-o "obedienta cadaverica" partidului, care e-n toate? Si mai ales in sef?
Pai, ce? Nu e? Ba pare ca partidul e chiar si in paharele pe care le da de dusca seful direct de cabinet al Duamnei-decat-Dan, de vreme ce, ametit rau de cand s-a vazut propulsat si la timona si la puterea ursului, Mihai Tudose a ajuns sa-i ameninte cu spanzuratoarea pe secui.

Caci oare cum sa se explice ca-si permite o asemenea iesire, daca nu pentru ca nu i s-a cerut sa sufle in fiola si se simte cu partidul si suflarea ultranationalista in spate?

Nu ca minoritatatile se pot astepta, in aceste clipe aiuritoare, la simpatia debordanta a majoritarilor, cei siderati de alianta "partidului care e-n toate", nu in ultimul rand la sefia Parlamentului penalilor, nu doar cu ALDE si minoritatile, ci, vai, si cu UDMR.
Firesc ar fi, desigur, intr-o tara care se mai vrea europeana, ca premierul vinovat de amenintari cu genocidul sa renunte el insusi, inainte de a fi dat afara, la o functie, clar, prea anevoioasa. Una, in care bietul om, abandonat de propriii neuroni, s-a dovedit nu doar supt vremi, ci si sub orice nivel, oricat de primitiv, de competenta minima.

Dar nu s-a adecvat el, oare, astfel, gradului subpamantean al alfabetizarii, profesionalismului si priceperii medii caracterizand ultracompetentul sau Guvern?

Si cine sa mai vrea azi un cabinet "mai competent", european? Ce mai inseamna oare ofilita Europa? Biata UE? Nu e batuta-n cuie, in mintea deprimata a multora, evidenta ca Europa n-ar fi decat corectitudine politica si tiranie? Atata tot?
Nu cred destui ca e doar o instanta "numai buna sa-i iei banu' si s-o injuri", cand nu poti emigra in ea spre a munci mai cu folos decat acasa?

Si nu asteapta multi lumina ortodoxiei de la Rasarit, chiar daca o aprinde ofiterul KGB din fruntea patriarhiei moscovite? Ajunsi aici vom intelege lesne dezabuzarea actorului francez. Si vom lasa balta subiectul, parasindu-l cum l-am abordat. Fara regrete perceptibile.

Petre M. Iancu
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 22:25

 Articol citit de 12595 ori

Citeste si: