Masura care ar lovi dur economia britanica - UE ar putea taia accesul bancherilor din Londra la piata europeana

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 17:58
13077 citiri
Masura care ar lovi dur economia britanica - UE ar putea taia accesul bancherilor din Londra la piata europeana
Foto: Ziare.com

Bancile care isi au sediul in City, cartierul financiar al Londrei, ar putea fi private de "pasaportul" european care le permite sa vanda servicii financiare fara niciun obstacol in restul statelor membre ale Uniunii Europene.

Avertismentul a fost lansat sambata de un inalt oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), Francois Villeroy de Galhau, relateaza publicatia britanica The Guardian.

Oficialul a exprimat pozitia larg raspandita in randul liderilor din UE, de a realiza o iesire rapida a Marii Britanii din blocul comunitar.

Totodata, Francois Villeroy de Galhau a subliniat ca povara economica a parasirii UE va fi suportata in primul rand de britanici, pentru ca Brexit-ul va afecta mai putin cele 27 de state care raman in UE.

Avertismentul oficialului BCE a venit la putin timp dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's, una dintre cele trei mari agentii de pe plan mondial, a inrautatit calificativul Marii Britanii de la stabil la negativ ca urmare a votului pro-Brexit de la referendumul de joi.

In plus, Moody's a avertizat ca ar putea reduce ratingul regatului, deoarece iesirea din Uniunea Europeana va afecta cresterea economica.

Insa declaratiile oficialului BCE ar putea semnala ca resposabilii cu finantele UE pun deja sub semnul intrebarii posibilitatea ca Londra sa-si mentina statutul de mare centru financiar global dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Citeste care sunt consecintele economice ale iesirii Marii Britanii din UE

"Pasaportul" european este un element cheie pentru marile banci, britanice sau care au ales Londra ca sediu pentru afacerile din Europa, deoarece permite acesul la o piata comuna europeana de 500 de milioane de consumatori.

"Atat timp cat Marea Britanie este in piata comuna, City-ul va ramane un centru financiar important. Daca de maine Marea Britanie paraseste piata comuna, City-ul nu isi poate pastra pasaportul european", a afirmat Villeroy de Galhau, la postul de radio France Inter.

Vezi care au fost principalele momente si declaratii ale zilei in care a fost anuntat rezultatul final al referendumului din Marea Britanie.

Problema viitorului City, unul dintre cele mai mari centre financiare globale in acest moment, este intens dezbatuta de catre expertii economici dupa referendumul din Marea Britanie.

Desi unii comentatori sustin ca centrul financiar londonez va pierde din stralucire dupa iesirea Marii Britanii din UE, altii estimeaza ca, dimpotriva, Brexit-ul va intari rolul Londrei de centru financiar global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Brexit economie Marea Britanie, #Brexit Londra bancheri, #referendum Marea Britanie Brexit , #UE