Brexit: Un partid de extrema dreapta vrea referendum pentru iesirea Slovaciei din UE

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 16:57
3561 citiri
Brexit: Un partid de extrema dreapta vrea referendum pentru iesirea Slovaciei din UE
Foto: Facebook / Marian Kotleba

Partidul Poporului din Slovacia, de extrema dreapta, a lansat o petitie publica in care cere organizarea unui referendum pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana, dupa modelul Marii Britanii.

Slovacia se alatura astfel listei pe care se mai afla Olanda, Danemarca, Suedia si Franta, in care partidele nationalist-extremiste vor despartirea de proiectul comunitar, informeaza Reuters.

Situatia este si mai complicata, pentru ca Slovacia se pregateste sa preia, in iulie, presedintia rotativa a Uniunii Europene, pentru o perioada de 6 luni.

Vezi care au fost principalele momente si declaratii ale zilei in care a fost anuntat rezultatul final al referendumului din Marea Britanie.

Partidul Poporului, cunoscut pentru politica dusa impotriva imigrantilor, i-a socat pe multi atunci cand a obtinut la alegerile din martie 8%. Cu aproape 210.000 de voturi, PP a intrat in Parlament pentru prima oara in istoria sa.

"Cetatenii Marii Britanii au decis sa refuze 'diktat-ul' de la Bruxelles. Este timpul ca Slovacia sa paraseasca 'Titanic-ul European' care se scufunda", este mesajul transmis de PP pe site-ul sau.

Conform legii, este nevoie ca 350.000 din cei 5,4 milioane de slovaci sa semneze o petitie pentru ca sa se ajunga la referendum, iar rezultatele acestuia sunt validate daca voteaza peste 50% din numarul total al alegatorilor.

Singurul referendum validat in Slovacia a avut loc in 2003, cand s-a votat aderarea la UE. Atunci s-au prezentat la vot 52% dintre alegatori, iar 92,5% au spus "Da".

Un sondaj dat publicitatii saptamana trecuta arata ca in cazul unui referendum pentru plecarea din UE 62,1% dintre slovaci ar vota impotriva si doar 22,5% ar imbratisa aceasta idee.

Exemplul Marii Britanii i-a dat aripi si liderului extremist olandez Geert Wilders, dar si Frontului National din Franta si Partidului Poporului din Danemarca.

Joi, britanicii au votat in proportie 51,9 la suta pentru iesirea din Uniunea Europeana, intr-un referendum istoric ce pune capat celor 43 de ani in care Regatul Unit a facut parte din blocul comunitar.

Citeste ce spune despre Brexit un reputat investitor roman care locuieste la Londra.

Analistii spun ca decizia risca sa arunce in aer blocul comunitar, aflat in cel mai mare pericol dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Slovacia referendum iesire UE Brexit , #Marea Britanie