Brexit: Marea Britanie, somata sa isi ia inapoi si granita, nu doar libertatea

Sambata, 25 Iunie 2016, ora 20:33
32430 citiri
Brexit: Marea Britanie, somata sa isi ia inapoi si granita, nu doar libertatea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Primarul din Calais a cerut ca taberele de migranti dornici sa ajunga in Marea Britanie sa fie mutate de pe teritoriul Frantei in interiorul tarii vecine, drept "consecinta" a deciziei luate de britanici prin referendum de a parasi Uniunea Europeana.

Acordul "Touquet" intre cele doua state, care prevede ca verificarea la granita sa fie facuta de partea franceza a Canalului Manecii, este pus sub semnul intrebarii dupa ce britanicii au votat in favoarea Brexit, scrie The Telegraph.

"Britanicii trebuie sa isi asume consecintele deciziei lor", a declarat Natacha Bouchart, primarul din Calais, vineri seara, la televiziunea publica din Franta.

"Suntem hotarati sa facem presiuni in acest sens, pentru o modificare a acordului, si ii cerem presedintelui Hollande tot sprijinul", a adugat edilul, spunand ca trebuie sa se puna "totul pe masa".

La randul sau, Xavier Bertrand, presedintele de centru-dreapta al regiunii Hauts-de-France a postat pe Twitter: "Englezii au vrut sa isi ia inapoi libertatea, acum trebuie sa isi ia inapoi si granita".

Vezi care au fost principalele momente si declaratii ale zilei in care a fost anuntat rezultatul final al referendumului din Marea Britanie.

David Cameron avertizase in campania impotriva Brexit-ului ca plecarea din Uniunea Europeana va atrage dupa sine mutarea taberelor de imigranti ilegali de la Calais pe teritoriul britanic, dar acest lucru nu pare sa-i fi facut sa se razgandeasca pe adeptii taberei adverse.

Mai mult, ministrul francez de Finante, Emmanuel Macron, afirmase raspicat inca din luna februarie, referindu-se la acordul "Touquet", semnat in 2003, ca acesta va cadea: "In ziua in care relatia se rupe, migrantii nu vor mai ramane la Calais".

Imigrantii gazduiti de Franta la Calais au creat mari probleme autoritatilor locale la inceputul acestui an, cand "Jungla" de la Calais a fost evacuata cu gaze lacrimogene.

De asemenea, anul trecut politistii francezi au fost instruiti sa identifice in randul migrantilor supecti islamisti care ar fi planuit atentate in Marea Britanie.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#tabara Calais mutata Marea Britanie, #tabara imigranti Calais , #Marea Britanie