Ce boli ne omoara? - La ce vicii trebuie sa renunte oamenii?

Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 00:30
6521 citiri
Ce boli ne omoara? - La ce vicii trebuie sa renunte oamenii?

Potrivit unor date recente prezentate de Eurostat, exista o serie de boli care reprezinta principalele cauze de deces in tarile din UE. Principalele cauze de deces sunt cancerul si bolile sistemului circulator.

Rata mortalitatii cauzata de cancerul pulmonar a crescut cu 16,9% la barbati si cu 75,6% la femei. Cancerul pulmonar este cauzat mai ales de fumat.

Principalele boli ale sistemului circulator se datoreaza fumatului, diabetului, colesterolului ridicat si hipertensiunii arteriale. Cele mai grave boli sunt bolile cerebrovasculare si cardiopatiile ischemice. Acestea au fost cele mai comune cauze de deces in ultimii ani.

Desi fumatul are numeroase riscuri pentru sanatate, romanii continua sa fumeze foarte mult. Statisticile arata ca in tara noastra o treime din populatie este alcatuita din fumatori.

Romanii cumpara tutun pentru rulat, pipe, accesorii pentru fumat si pentru fumatori, tigari de marca, chituri pentru tigari electronice, bauturi alcoolice etc. Multi dintre ei sunt dependenti de amestecul de substante psihoactive din tigari. Nicotina ocupa un loc principal, ea are cea mai mare putere adictiva.

O alta cauza a mortalitatii este reprezentata de cancerul colorectal. De asemenea, bolile respiratorii pot duce la deces si ele pot fi cauzate de fumat.

Bolile cronice respiratorii afecteaza negativ foarte multi oameni, dintre acestea pneumonia in special poate duce la deces. Foarte multi romani sunt dependenti de nicotina. Din pacate, toxinele din tigari au un efect negativ asupra sistemului respirator, asupra arterelor si oaselor.

Acum nu ne mai miram ca exista atat de multe boli cauzate de fumat. Una dintre acestea este tusea fumatorului sau bronsita cronica. Aceasta incepe sa se manifeste inca de dimineata, printr-o tuse usoara. Apoi, in cursul zilei, boala produce tuse cu sputa si tulburari de respiratie. In timp tesutul plamanilor devine iritat pentru ca toxinele se mentin in bronhii, acestea nu mai reusesc sa se curete.

Tusea fumatorului este o tuse cu eliberare de mucus alb in bronsita simpla, sau o tuse cu mucus gros si ingustarea cailor respiratorii in bronsita cronica. Daca vor fi afectati puternic plamanii si se produce inflamatia acestora se poate suferi de emfizem obstructiv. Statisticile arata ca 20% dintre barbatii care fumeaza sufera de tusea fumatorului.

O alta boala care apare frecvent la fumatori este plamanul fumatorului. Este boala pulmonara obstructiva cronica ce este cauzata in principal de fumat. Aproximativ 80-90% dintre pacientii care au aceasta boala au fumat foarte mult in viata lor. La ei simptomele sunt greu de suportat, au plamanii cicatrizati si respiratia mult afectata, au inflamatii si iritatii cauzate de mucus, au probleme de respiratie, tuse severa, pot suferi frecvent de gripa si pneumonie.

In timp boala are consecinte si asupra inimii. Datorita faptului ca muschiul cardiac trebuie sa faca un efort mai mare din cauza problemelor respiratorii si a plamanilor deteriorati, creste riscul de a suferi de boli de inima.

Cei care fumeaza pot suferi si de ocluzie arteriala in venele piciorului. Boala se numeste piciorul fumatorului. Din cauza ocluziei arteriale este pompat prea putin sange prin vene si astfel celulele sunt lipsite de nutrienti si oxigen, incep sa moara, iar in timp apare senzatia de durere.

In cazuri mai grave apar pete deschise pe pielea piciorului, ulcere, iar din cauza durerilor este nevoie de mai multa odihna.

Fumatul poate afecta sistemul osos, poate duce la o pierdere osoasa, la dezvoltarea osteoporozei. Fumatul este o cauza a producerii radicalilor liberi in organism care distrug sanatatea. Daca apare si un deficit de vitamina D situatia se complica si mai tare pentru ca aceasta vitamina are un rol important in mentinerea densitatii osoase.

Fumatul la femei in timpul sarcinii este contraindicat pentru ca afecteaza sanatatea bebelusului. Din cauza fumatului pot sa apara intarzieri de crestere la fat si in plus este destul mare riscul unei nasteri premature.

Fumatul poate face ca menopauza sa apara mai devreme la femei. La barbati, fumatul poate duce la impotenta, acest lucru a fost constatat la 70% dintre fumatori.

Tutunul este foarte nociv, trebuie cu siguranta eliminat din viata oricarei persoane. Cei care nu reusesc sa renunte singuri la fumat, ar putea incerca sa accepte un sprijin terapeutic, la final vor vedea ca au avut de castigat.

La persoanele cu varsta sub 65 de ani principala cauza de deces este cancerul.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#consecinte fumat , #fumat