Eckstein Kovacs: Autonomia teritoriala merge pe principiul hai sa ne dezlipim de mitici

Marti, 21 Iulie 2009, ora 22:20
3753 citiri
Eckstein Kovacs: Autonomia teritoriala merge pe principiul hai sa ne dezlipim de mitici

Daca seful UDMR Marko Bela pandeste momentele in care sa aduca vorba de autonomie, nici consilierul presedintelui Traian Basescu, Peter Eckstein Kovacs, nu se fereste sa aduca subiectul in discutie.

Mai mult, autonomia, spune Eckstein, nici nu ar trebui sa fie un subiect tabu, intrucat in alte tari din Uniunea Europeana acest principiu functioneaza foarte bine.

"Este clar ca Uniunea in intregul ei este deosebit de..., n-as folosi cuvantul 'reticent', dar sunt foarte precauti. Sunt tari care au probleme chiar virulente sau agresive. E vorba de ETA din Tara Bascilor. Au probleme existentiale, daca vreti in raporturile lor cu minoritatile nationale. Sunt foarte precauti.

Pe de alta parte, aceasta idee de a solicita autonomie pentru un teritoriu nu este nici pe departe un tabu pentru ca, pe de alta parte, in alte tari functioneaza mersi bine", a declarat Eckstein, intr-un interviu pentru Gandul.

Mai mult, o autonomie pe principii etnice, este exclusa. "Ca sa faci autonomie etnica, nu exista. Asta forget it. Sunt cativa nebuni pe acolo, prin secuime: 'Noi vrem autonomie pe baza etnica'. Nu merge. Forget it. Teritoriala, merge. Este un teritoriu definit. Aici este intelegerea intre comunitatile de acolo", mai spune consilierul prezidential, potrivit sursei citate.

Eckstein este de parere ca liderii maghiari stau prost in Harghita si Covasna, pentru ca nu se pot impune celorlalti cu o majoritate de 70%.

"Chiar am fost de vreo doua ori in Harghita, Covasna si am tatonat acest lucru si aici stau foarte prost liderii maghiari de acolo. Daca tu vrei sa faci ceva pentru un teritoriu - vorbim de Covasna - si ai 70 de unguri, 25 de romani si 5 rromi, nu poti cu 70% sa impui celorlalti ca sa sprijine aceasta idee.

Numai daca discuti, faci un deal cu ei, te intelegi in toate privintele: 'Ba, frate, hai romane, hai frate, sa ne mai dezlipim de miticii astia de Bucuresti si sa punem impreuna de o regiune mai buna, unde sa traim mai bine'. Fara asta, nici vorba de succes", a conchis consilierul prezidential.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#autonomie teritoriala, #Peter Eckstein Kovacs autonomie, #autonomie etnica maghiari , #stiri Traian Basescu