Tarile unde banii cash sunt pe cale de disparitie: Vor pieri vreodata?

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 08:09
16909 citiri
Tarile unde banii cash sunt pe cale de disparitie: Vor pieri vreodata?
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca in Romania te poti lovi de probleme daca nu ai bani cash la tine, cum ar fi in taxi sau la un magazin fara POS, in unele tari bancnotele si monedele sunt de domeniul trecutului.

De exemplu, tot mai multe magazine din Olanda incep sa nu mai accepte bani cash, ci doar plata cu cardul, relateaza Lauren Comiteau - jurnalista din Amsterdam - intr-un articol publicat pe site-ul BBC. Asta pentru ca unii dintre comercianti sustin ca plata cu cardul este "mai sigura".

Banii cash, inamicul public numarul 1?

Comiteau a decis sa renunte pentru o perioada la card, ca sa vada cat de departe ajunge. Nu prea departe, este concluzia la care a ajuns jurnalista. Cele mai multe lucruri nu pot fi achitate cu bani gheata in Olanda, iar printre acestea se numara chiria si factura la telefon.

"Nu-mi amintesc ultima data cand am primit bani cash", i-a spus Marielle Groentjes, administrator la agentia imobiliara de unde a inchiriat apartamentul, Hoen Property Management BV. Iar Groentjes lucreaza acolo de un deceniu. "Nu ne plac banii cash in birou, nu avem un seif, iar bancile te taxeaza ca sa-i depui in cont", a adaugat ea.

Insa lucrurile mici i-au dat cele mai mari batai de cap, povesteste Comiteau. Nu doar ca nu si-a mai putut cumpara alimente organice de la magazinul ei preferat Marqt, dar a fost nevoita sa astepte la cozi interminabile la casele de la supermarket destinate platii cu bani lichizi, in timp ce ii privea pe cei care isi achitau cumparaturile cu cardul cum treceau rapid pe langa ea.

A vrut sa-si cumpere un sandvis cu ton de la brutaria Vlaams Broodhuys, insa banii lichizi i-au fost refuzati. Nu si-a putut folosi monedele sau bancnotele nici ca sa-si plateasca parcarea in cele mai multe dintre zonele orasului.

Banii cash vor ramane

"Banii cash sunt un dinozaur, dar vor ramane", sustine Michiel van Doeveren, consilier la Banca Centrala Olandeza (DNB). Insa expertul spune ca logistica din spatele gestionarii banilor lichizi este costisitoare (trebuie transportati, paziti, numarati si inregistrati). Este mult mai simplu in cazul platilor electronice, sustine el.

"Este important ca economia electronica e in crestere. Vrem sa avem mai multe plati eficiente", a continuat van Doeveren.

Numarul platilor electronice in magazinele si supermarketurile din Olanda l-a depasit pe cel al tranzactiilor cu bani cash pentru prima data in 2015 - 50% carduri de debit versus 49,5% cash, in timp ce restul platilor de 0,5% au fost facute cu carduri de credit.

In plus, in Olanda exista o coalitie de banci si comercianti care vor ca procentajul platilor cu cardul sa creasca la 60% pana in 2018. Spun ca tranzactiile electronice sunt mai ieftine, mai sigure si mai convenabile.

Si Suedia vrea sa scape de bancnote

Si Suedia se numara printre tarile care se grabesc sa elimine banii cash. Insa nu toata lumea este incantata.

Prima tara din lume care ar putea renunta la cash

Desi au portofelele goale, nu le merge deloc rau: Viata fara cash intr-o tara europeana

"Este o problema foarte mare. Pentru afacerile mici este foarte costisitor sa depuna banii cash in banca", a aratat Guido Carinci, presedintele asociatiei afacerilor mici TOMER.

Multe magazine din Suedia deja nu mai accepta cash, iar printre acestea se numara si cele 86 de sucursale la nivel national ale companiei de telecomunicatii Telia. Aceasta nu mai accepta bani gheata din 2013. In autobuzele din Suedia nu mai poti plati de ani buni cu monede sau bancnote si pana si oamenii fara adapost care vand reviste accepta acum plata cu cardul.

Reactiile fata de aceasta tendinta variaza, totusi, atat in Europa, cat si la nivel global. Unele natiuni inca nu prea vor sa renunte la cash, inclusiv Germania, unde un studiu recent a aratat ca oamenii cred ca isi pot controla mai bine cheltuielile daca folosesc bani lichizi.

Astfel, in motorul economic al Europeni peste 75% dintre plati inca se fac cu bani cash, iar in Italia procentajul sare de 83%.

Avertizare pentru turisti: Mergeti cu bani cash in Grecia!

Si in Statele Unite, unii comercianti nu mai accepta plata cu bani gheata, inclusiv lantul de restaurante Sweetgreen.

De asemenea, s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste plata pe telefonul mobil si in tari din Africa. De exemplu, in Kenya si Tanzania, sistemul M-Pesa ajuta milioane de oameni sa-si achite facturile, sa-si primeasca salariile si sa plateasca la magazine, prin contul de pe telefoanele mobile.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani cash disparitie, #dispar bancnote, #tari elimina bani cash , #card
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Tarile unde banii cash sunt pe cale de disparitie: Vor pieri
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pă', și partidele ăstora de un'e-și trag parandărătu' pentru alegeri