Tara care se teme ca ramane fara cash si de ce ar putea fi un lucru rau

Luni, 19 Februarie 2018, ora 10:44
5729 citiri
Tara care se teme ca ramane fara cash si de ce ar putea fi un lucru rau
Foto: Arhiva Pixabay

In magazinele si restaurantele din Suedia afisele care anunta ca nu sunt acceptate platile in numerar au devenit o imagine obisnuita, pe masura ce tranzactiile se muta in mediul online si pe dispozitivele mobile, dar autoritatile sunt ingrijorate de ritmul rapid in care are loc acest transfer.

Autoritatile efectueaza o analiza extinsa a legislatiei bancare si acorda o atentie speciala tendintei de scadere a platilor in numerar, iar un raport interimar este asteptat cel mai devreme in aceasta vara, relateaza Bloomberg.

"Daca aceasta tendinta de disparitie a numerarului are loc prea rapid, va fi dificil sa mentinem infrastructura de operare a numerarului", a declarat Mats Dillen, seful comisiei parlamentare de evaluare a acestei probleme. Oficialul a refuzat sa ofere detalii referitoare la tipul de propuneri care ar putea fi incluse in raport.

Suedia este considerata tara cu cel mai scazut volum al tranzactiilor in numerar din lume. Majoritatea sucursalelor bancare din tara au renuntat sa mai lucreze cu numerar. Multe magazine, muzee si restaurante accepta in prezent doar plati cu cardul sau prin dispozitive mobile. Exista insa si un dezavantaj, faptul ca multi oameni, in special varstnici, nu au acces la tehnologia digitala.

"Am putea intra pe o spirala negativa, care poate pune in pericol infrastructura pentru numerar. Analizam cu atentie acest tip de probleme", a spus Dillen.

Anul trecut, valoarea numerarului aflat in circulatie in Suedia a scazut la cel mai redus nivel dupa 1990, fiind cu peste 40% sub un maxim atins in 2007. Declinul inregistrat in 2016 si 2017 a fost cel mai mare inregistrat vreodata.

Potrivit unui studiu publicat luna trecuta de Insight Intelligence, numai 25% dintre suedezi au efectuat plati in numerar cel putin o data pe saptamana, in scadere cu 63% fata de acum patru ani.

O proportie de 36% dintre persoanele intervievate nu folosesc niciodata numerar sau fac astfel de plati doar o data sau de doua ori pe an.

Banca centrala analizeaza daca este nevoie de o forma oficiala de moneda virtuala, o e-coroana. Propunerea finala nu este asteptata inainte de sfarsitul anului viitor, dar ideea este ca e-coroana ar functia ca o completare pentru numerar, nu ca un inlocuitor complet.

Guvernatorul bancii centrale, Riksbank, Stefan Ingves, a spus ca Suedia ar trebui sa ia in considerare obligarea bancilor de a oferi numerar clientilor.

Cum a ajuns Suedia aproape cashless, in timp ce restul lumii se afla mult in urma

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Suedia cash , #financiar