Sunt bogatii mai zgarciti? Cum iti influenteaza banii comportamentul

Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 06:31
10012 citiri
Sunt bogatii mai zgarciti? Cum iti influenteaza banii comportamentul
Foto: Pixabay

Se spune ca oamenii bogati sunt cei mai zgarciti si mai egoisti, iar unele studii dovedesc acest lucru. Dar banii i-au facut asa sau asa au ajuns sa faca bani?

Claudia Hammond, autoarea volumului "Mind Over Money: The Psychology of Money and How to Use It better", face pentru BBC o analiza a acestor studii si trage si niste concluzii.

La un moment dat, spunea ea, observi ca la o masa intr-un bar cel mai bogat dintr-un grup isi duce mana cel mai incet la portofel cand trebuie platit un rand. Si te intrebi daca banii au inrait-o asa pe persoana respectiva sau datorita faptului ca a procedat mereu asa are bani.

Un studiu din 1993 a aratat ca exista o corelatie intre interesul pentru bani si generozitate. Fiind chestionati studenti din diferite domenii, s-a aratat ca aceia care recunosteau ca nu dau bani in scopuri caritabile erau de doua ori mai multi in randul studentilor la economie decat in randul celor din domenii precum psihologia sau arhitectura. De asemenea, studentii la economie erau mai putin amabili in jocurile de echipa.

Studentii la economie aveau aceeasi atitudine fata de donatii de-a lungul studiilor, in timp ce ceilalti deveneau mai generosi pe masura ce se apropiau de absolvire.

Sunt insa si cercetari care arata ca oamenii cu mai multi bani ar putea fi mai altruisti. Una dintre acestea a presupus imprastierea pe asfalt a cate 15 scrisori, timbrate si cu destinatarul trecut, in 20 de cartiere din Londra. Pana la urma, in zonele mai bogate, precum Wimbledon, 87% dintre scrisori au ajuns la destinatari, fata de 37% in cele mai sarace, ca Shadwell.

Tot cei mai instariti sunt si mai dispusi sa faca acte de altruism extraordinar - acelea in schimbul carora recunoasterea publica e minima, ca si sansele sa beneficieze si ei de aceeasi favoare.

Doua studente din SUA au descoperit, in urma unei analize comparative luand in calcul mai multi factori, ca numarul donatorilor de rinichi era mai mare in statele unde oamenii castigau mai bine.

Experimentele profesorului Paul Piff de la University of California Berkeley arata in schimb tot o inclinatie a bogatasilor spre egocentrism.

Afirmatia "Daca as fi pe Titanic as merita sa fiu in prima barca de salvare" a fost aprobata intr-o mai mare masura de cei bogati. Tot ei considerau intr-o mai mare masura ca nu gresesc niciodata si ca se pricep la toate si erau mai tentati sa arunce o privire in oglinda inainte sa li se faca o poza.

Iar cand a dat unor oameni cu venituri diferite cate 10 dolari din care sa doneze o parte sau deloc, Piff a constatat ca mai generosi erau cei mai saraci.

Cum se comporta "bogatii artificial"?

Pentru a determina insa daca banii ii faceau pe cei bogati sa se comporte asa, si nu era ceva in firea lor, care ii ajutase sa devina bogati, profesorul s-a gandit sa ii faca pe unii "bogati artificial".

Asa ca si-a pus subiectii sa joace Monopoly doi cate doi cu regula ca unul dintre ei sa inceapa jocul cu de doua ori mai multi bani decat celalalt si sa primeasca de doua ori mai mult de fiecare data cand trece de "Go".

Astfel, a observat ca jucatorii avantajati erau mai zgomotosi, tranteau piesa mai cu putere pe plansa si mancau mai mult din gustarile de pe masa. Intrebati la finalul jocului cum au castigat, vorbeau despre efortul pe care il facusera si despre deciziile intelepte pe care le luasera, dar niciunul nu mentiona avantajul avut.

In ce priveste donatiile, cercetatorii de la Boston College au aratat ca in SUA ponderea din venit alocata operelor de caritate se situeaza la aproximativ 2,3% atat in randul celor cu venituri mici care pornesc de la 10.000 de dolari pe an, cat si al celor cu venituri de pana la 300.000 de dolari pe an.

Insa cei aflati in topul celor mai bogati americani, cu venituri anuale mai mari de 300.000 de dolari, reprezentand 2% din populatie, doneaza in medie 4,4% din cat castiga.

Astfel, faptul ca o persoana instarita nu se grabeste sa dea de baut ar putea tine strict de caracterul ei.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#bogati zgarciti studii , #avere