Romania a obtinut cel mai ieftin imprumut din istorie

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 22:17
9130 citiri
Romania a obtinut cel mai ieftin imprumut din istorie
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a reusit sa obtina cel mai ieftin imprumut extern din istoria sa, miercuri, cand Ministerul de Finante a atras un miliard de euro pe 12 ani, la o dobanda de doar 2,15% pe an, prin redeschiderea unei emisiuni lansate in luna mai a acestui an, cu maturitate de 12 ani.

Este un semn de incredere din partea investitorilor. Altul ar fi cererea foarte mare pentru obligatiunile romanesti.

Emisiunea de obligatiuni a fost suprasubscrisa de doua ori si jumatate, ceea ce inseamna ca investitorii au fost dispusi sa imprumute Romaniei doua miliarde si jumatate de euro, desi aveam nevoie de doar un miliard.

"Prin aceasta tranzactie avem inca o confirmare a perceptiei foarte bune si a increderii investitorilor in sustenabilitatea economiei romanesti, intr-un context marcat de o serie de incertitudini cum ar fi efectele Brexit si alegerile din perioada urmatoare.

Testul pietei este intotdeauna unul foarte relevant si rezultatul acestei emisiuni, concretizat prin cel mai scazut cost inregistrat de Romania pentru un astfel de instrument, coroborat cu interesul, calitatea si gradul de diversificare al bazei investitionale, confirma increderea in fundamentele si perspectivele economice pe termen mediu si lung ale Romaniei.

Trebuie mentionat faptul ca nu doar contextul unor dobanzi minime istorice la nivel global a condus la acest cost minim inregistrat de statul roman, ci si reducerea semnificativa a marjei de risc de credit a Romaniei de aproximativ 0,48% (48 de puncte de baza) in doar 4 luni. Lucru care reflecta perceptia mediilor investitionale bazata pe contextul macroeconomic solid, cat si pe potentialul economic al tarii noastre", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, citata de Agerpres.

Din miliardul de euro care a fost atras in final, cei mai multi bani au venit din SUA, 180 de milioane de euro. Investitorii romani si cei italieni au imprumutat statul cu cate 170 de milioane de euro, insa bani au venit si din marea Britanie, Germania, Austria si alte tari ale Europei.

In ceea ce priveste tipul investitorilor, 700 de milioane de euro au venit de la administratorii de fonduri, iar bancile i-au oferit Romaniei 170 de milioane de euro.

In luna mai, Romania a atras de asemeni un miliard de euro pe 12 ani, insa dobanda a fost de aproape 3% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania imprumut dobanda, #Romania imprumut ieftin, #Romania imprumut SUA , #imprumut