Romania a imprumutat doua miliarde de euro de pe pietele externe pe 12 si 20 de ani

Vineri, 02 Februarie 2018, ora 15:32
5850 citiri
Romania a imprumutat doua miliarde de euro de pe pietele externe pe 12 si 20 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania a imprumutat 2 miliarde de euro de pe pietele internationale prin intermediul a doua noi emisiuni de obligatiuni, pe 12 si 20 de ani.

"Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in data de 1 februarie 2018, doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de euroobligatiuni in euro, in doua transe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% si 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisa de peste doua ori", precizeaza Ministerul Finantelor.

Potrivit sursei citate, tranzactia face parte din planul de finantare externa aferent anului 2018, prin aceasta emisiune Romania asigurand o parte importanta din necesarul de finantare de pe pietele externe pentru acest an, consolidand totodata rezerva financiara in valuta la dispozitia Trezoreriei statului.

Totodata, prin maturitatile alese, Romania a urmarit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturitati in euro.

Cererea totala a cumulat peste 5,3 miliarde euro provenind din aproximativ 300 de ordine de subscriere din partea investitorilor, cererea finala la nivelul pretului stabilit depasind patru miliarde euro ( 1,7 miliarde euro pentru transa de 12 ani si 2,4 miliarde euro pentru transa de 20 de ani). Baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata, atat din punct de vedere geografic, cat si al tipurilor de investitori pentru ambele transe, inregistrandu-se o participare din 28 de tari pentru fiecare dintre transe.

Pentru transa de 12 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: USA (19%), Centrul si Estul Europei (16%), Germania/Austria (16%), Romania (14%), Franta/Benelux (9%), Italia (9%), Elvetia (6%) si Marea Britanie (5%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), urmati de banci comerciale si banci private (25%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (5%) si alti investitori (1%).

Pentru transa de 20 ani, distributia geografica a fost urmatoarea: Marea Britanie (33%), Germania/Austria (32%), USA (10%), Elvetia (6%), Italia (5%), Franta/Benelux (4%), Centrul si Estul Europei (3%) si Scandinavia (2%). In privinta tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (72%), urmati de banci comerciale si banci private (12%), fonduri de pensii si societati de asigurare (8%), banci centrale (6%) si alti investitori (4%).

Cele doua transe au fost realizate la cele mai mici marje peste cotatiile de referinta mid-swap pentru maturitatile emise. Astfel, pentru maturitatea de 12 ani, s-a obtinut un randament de 2,585%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obtinut cel mai scazut cost aferent acestei maturitati cu un randament de 3,45%.

Romania beneficiaza de rating favorabil investitiilor, "investment grade", din partea celor patru agentii de evaluare financiara. Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat, in decembrie 2017, ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3", perspectiva asociata fiind stabila.

De la Moody's, Romania beneficiaza de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala ale Romaniei sunt "BBB minus" iar agentia de rating japoneza JCR a reconfirmat in primavara calificativul tarii la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung in valuta si in moneda locala. Perspectiva asociata ratingurilor este stabila.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Romania imprumut extern , #imprumut