ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum, estimeaza Eximbank

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 14:27
2676 citiri
ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum, estimeaza Eximbank
Foto: Arhiva Ziare.com

ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum, dar va avea loc o scadere spre ianuarie, insa nu la nivelul de dinainte, a declarat joi Dorin Badea, director executiv Trezorerie si Piete de Capital la Eximbank.

"Doua evenimente recente ne vor marca urmatoarele luni, finalul de an. S-a intamplat o scurgere a lichiditatii excesive din piata, iar acum este un deficit de lichiditate pe care il vom afla in mod concret la finalul lunii. Banii pot iesi fie catre Trezoreria Statului, prin taxe sau rambursari de obligatiuni, fie catre Banca Centrala prin operatiuni pe piata valutara.

Aici au aparut diverse zvonuri si informatii, inclusiv in presa, am vazut cursul foarte stabil din punct de vedere al miscarilor in sus. Deci, avem un deficit de lichiditate, o schimbare de mediu, si o crestere a dobanzii la facilitatea de depozit, respectiv o ingustare a canalului de dobanzi prin decizia de politica monetara.

Aceste doua lucruri, impreuna, duc la modificarea ratei ROBOR in apropierea ratei de politica monetara", a spus Badea, adaugand ca se asteapta ca ROBOR sa ramana in urmatoarele 3 luni in zona in care se afla acum, sa scada spre ianuarie, dar nu la nivelul de dinainte.

De asemenea, Badea a vorbit si despre pietele de obligatiuni.

"Era o frenezie a pietelor de actiuni, la un moment dat... La ora actuala, ma tem ca este o alta frenezie in acest entuziasm din ciclul care a murit, care duce la o supraevaluare a pietelor de obligatiuni. Problema cu un astfel de entuziasm este ca dobanzile, pana la urma, sunt factori care afecteaza si tot ceea ce inseamna evaluari pe pietele de capital.

Istoric, Bancile Centrale au fost in urma ciclului economic, atunci cand au fost ridicate dobanzile. Au stat prea mult la dobanzi joase si odata ce dobanzile au inceput sa creasca, pietele, analistii economici au fost in urma cu evaluarile privind dimensiunea acestor cresteri de dobanda", a mai aratat oficialul Eximbank, intr-o conferinta organizata de Asociatia Trezorierilor din Romania si Team Innovation Media.

Joi, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut pana la nivelul de 1,82%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent.

Asta dupa ce a scazut de doua ori saptamana trecuta, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.

Nivelul atins joi este cel mai mare din 11 noiembrie 2014 pana in prezent, cand a atins nivelul de 1,84%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#robor crestere , #credit