Plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni. Cine beneficiaza de aceasta masura

Joi, 26 Martie 2020, ora 21:14
34925 citiri
Plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni. Cine beneficiaza de aceasta masura
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei (captura)

Guvernul a adoptat, joi, ordonanta de urgenta prin care plata ratelor la banca se suspenda pana la 9 luni, a anuntat la finalul sedintei Executivului ministrul de Finante, Florin Citu.

Masura se aplica atat persoanelor fizice, cat si juridice. Florin Citu a subliniat ca acestea pot solicita suspendarea platei ratelor chiar si mai putin de 9 luni.

"De la data intrarii in vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor cu pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Se aplica atat persoanelor fizice cat si juridice. Insa debitorul poate solicita amanarea si o luna sau doua luni. Este posibil sa fie persoane sau companii care sa doreasca sa amane plata ratelor pe 1 sau 2, 3 luni", a declarat Florin Citu.

De aceasta masura beneficiaza toate persoanele fizice si juridice care au fost afectate direct sau indirect de pandemia de coronavirus, a subliniat Florin Citu.

"Cine poate sa acceseze? Avand in vedere ca decizia a venit in urma pandemiei de coronavirus, iar decizia BNR se refera la persoanele afectate de aceasta criza, am introdus un articol care stipuleaza ca masura se aplica doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemie. Ce inseamna direct e foarte clar, indirect vom preciza in normele de aplicare a OUG. Dar in Romania cam toti am fost afectati", a precizat Citu.

Cererile pentru suspendarea platii ratelor se pot face cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta, a mentionat ministrul de Finante, insa nu inainte de publicare a normelor de aplicare.

"Cererile se pot face cel mai tarziu pana la incetarea starii de urgenta, dar nu inainte de a publica normele de aplicare. Si aplicarea OUG se va face dupa ce vor fi publicate normele, adica in cel mult 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG. Sper ca pana saptamana viitoare sa fie gata normele. Trebuie subliniat ca se aplica persoanelor care nu au restante", a afirmat ministrul.

In ceea ce priveste dobanda pe perioada de suspendare a ratelor, Florin Citu a precizat ca aceasta se va capitaliza, adica se va adauga creditului, dar se va reesalona.

"Era o intrebare in spatiul public, ce se intampla cu dobanzile in momentul a trecut perioada de suspendare si daca trebuie sa platesti imediat rata marita cu suma dobanzilor. Nu se intampla acest lucru. La articolul 4 am stipulat ca dobanda datorata de debitor corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent. Deci se vor adauga creditului, dar se reesaloneaza pe toata durata creditului. Deci efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plati aceasta suma", a explicat Florin Citu.

Potrivit acestuia, exceptie fac creditele ipotecare, pentru care dobanda se plateste esalonat pe o perioada pana la cel mult 5 ani.

"Exceptie fac creditele ipotecare, pentru care se plateste esalonat pana la maxim 5 ani. De ce aceasta exceptie? Pentru ca statul roman a intervenit sa ii ajute pe cei cu credite ipotecare. Si la articolul 5 spunem foarte clar ca statul roman, prin Ministerul de Finante garanteaza in procent de 100% plata dobanzii capitalizate aferente creditelor ipotecare. Deci in cazul creditelor ipotecare, statul roman garanteaza plata dobanzii capitalizate 100%, dar trebuie ca aceasta dobanda sa fie platita pe o perioada de 5 ani de la momentul suspendarii", a afirmat Florin Citu.

Asadar, ramane de vazut ce contine, in totalitate, ordonanta de urgenta si cum vor arata normele de aplicare. Mai exact, trebuie lamurit ce inseamna persoane afectate "direct" sau "indirect" de pandemia coronavirului, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze debitorii pentru a solicita suspendarea platii ratelor.

Citu a anuntat inca de miercuri ca va fi adoptata OUG privind suspendarea platii ratelor

Miercuri, ministrul de Finante a anuntat ca a discutat cu reprezentantii BNR si cu sistemnul bancar despre ordonanta de urgenta, a propus varianta de amanare a platii ratelor cu pana la 9 luni, iar aceasta a fost agreata.

"Solutia pe care o propune Ministerul Finantelor, pe care am propus-o Bancii Nationale a Romaniei si sistemului bancar este una care ia in calcul mai multe elemente. In primul rand, m-am gandit la perioada de timp, nu stim exact cat timp o sa dureze aceasta perioada, si atunci am zis ca cei care doresc sa aiba ratele amanate la banca pot sa o faca pana la 9 luni de zile.

Este un termen pe care l-am discutat cu BNR si cu sistemul bancar. Pana la noua luni de zile este propunerea cu care am mers eu si a fost agreata de BNR si sistemul bancar. Ramane de vazut daca asa va ramane ordonanta de urgenta", a spus Citu, miercuri, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Citu a precizat ca nu vor exista discriminari, astfel ca toate persoanele care cer amanarea ratelor vor beneficia de aceasta masura.

"Am discutat cine sa aiba acces la aceasta amanare si propunerea din partea mea a fost sa nu discriminam, sa aiba acces toti romanii care cer acest lucru", a subliniat Citu.

Ministrul de Finante a mai spus ca a discutat cu bancile si le-a cerut ca dupa aceasta perioada de criza sa nu le ceara romanilor sa achite ratele restante intr-un timp scurt, ci sa le reesaloneze pe o perioada mai lunga.

"Ideea principala este ca nu am uitat de persoanele cu credite la banci, vor fi atat persoanele fizice, cat si juridice. A durat putin mai mult pentru ca solutia noastra nu se opreste aici, nu va fi o solutie doar pentru aceasta perioada si ne gandim cum sa sustinem si dupa aceste 9 luni de zile. Si aici discutia este cu bancile, sa nu existe o povara imediat dupa aceasta perioada, sa li se ceara sa vina cu plata ratelor.

Nu, sa fie reesalonata pe o perioada mai lunga, ca aceasta povara sa fie impartita pe termen lung. Cred ca ordonanta de maine va avea clarificari si pentru masurile pe care deja le-am luat si va tinem la curent cu tot ce se intampla", a mai afirmat Citu.

BNR a decis ca bancile si IFN-urile pot amana ratele la credite

Bancile si IFN-urile vor putea amana ratele la creditele persoanelor fizice si firmelor in contextul pandemiei Covid-19, a decis marti Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta.

BNR precizeaza ca va flexibiliza cadrul normativ, iar aceste masuri nu vor determina reclasificarea creditelor asa ca institutiile bancare nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#amanare rate credite banci , #credit
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5