Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Nou record pentru ROBOR. E la un nou maxim al ultimilor 3 ani

Nou record pentru ROBOR. E la un nou maxim al ultimilor 3 ani
Foto: Arhiva/Ziare.com
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut miercuri pana la nivelul de 1,92%, cel mai mare din 3 noiembrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut marti la 2,07%, cel mai mare nivel din 28 noiembrie 2014, cand a fost 2,09%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la finalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.
Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior. Asadar, ratele in primele luni ale anului viitor vor fi calculate in functie de valoarea indicelui de la sfarsitul lunii decembrie. Iar trendul ascendent pe care ROBOR il are indica o crestere a ratelor de anul viitor.

Citeste si:
Ziua in care ROBOR a ajuns la 226%ROBOR va ramane in urmatoarele trei luni in zona in care se afla acum, estimeaza EximbankMesajele Bancii Centrale si decodificarea lor, dincolo de ROBORFlorin Citu explica deciziile BNR menite sa tina preturile si ratele in frau: Incompetentul Dragnea, demascat de ROBOR
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 11:31

 Articol citit de 2722 ori

Citeste si: