Magazinele se transforma in bancomate: O veste buna si o surpriza

Marti, 24 Mai 2016, ora 07:46
16478 citiri
Magazinele se transforma in bancomate: O veste buna si o surpriza
Foto: Adrian Benta

Vineri, 20 mai 2016, ar fi trebuit sa intre in vigoare legea prin care se majoreaza cifra de afaceri a magazinului de vanzare cu amanuntul de la care trebuie sa se doteze cu cititoare de carduri si sa accepte plata bunurilor, serviciilor livrate sau prestate prin card bancar.

Incepand cu aceasta data, magazinele de vanzare cu amanuntul care au realizat in anul precedent o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro sunt obligate sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit.

Pana la aceasta modificare destul de indrazneata - pentru ca plafonul de 10.000 de euro, adica circa 45.000 de lei, este usor de atins de marea majoritate a operatorilor economici - obligatia incasarii prin card era impusa dupa depasirea unui plafon pentru cifra de afaceri anuala de 100.000 de euro.

Practic, cam toate societatile de vanzare cu amanuntul s-ar incadra la obligatia implementarii sistemelor bancare de incasare prin card.

Este buna masura?

Din perspectiva combaterii micii evaziuni fiscale, cand unii agentii economici de mici dimensiuni vand la negru bunuri si servicii, aceasta masura va reduce sumele nefiscalizate, pornind de la principiul ca tranzactiile reflectate in extrasele de cont bancare sunt greu de disimulat.

Aceste incasari prin card se consemneaza in documentele emise de unitatile bancare si trebuie sa fie reflectate in contabilitate. Diferenta este majora fata de vanzarile neinregistrate unde chiar lipsa documentului de vanzare/incasare asigura sustragerea de la plata taxelor.

Daca privim aceasta masura si in legatura cu initiativa conectarii caselor de marcat fiscale la ANAF, initiativa demarata de la finele anului 2014, insa amanata din diverse considerente, cum ar fi costul dotarii operatorului economic cu astfel de sisteme sau chiar o lipsa de capacitate tehnica de calcul a autoritatii fiscale ce ar trebui sa primeasca un volum urias de date, putem sa afirmam ca masura este buna si asteptam in timp efectele scontate.

Pe termen lung, pentru ca ar fi iluzoriu sa asteptam chiar de a doua zi realizari deosebite, in viitor, vom vedea mai multe venituri fiscalizate si incasari mai mari la buget.

Ce ne surprinde - acordarea de avansuri

Una dintre prevederile legii obliga persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract sa acorde avansuri.

Vom putea scoate bani cu cardul si de la magazinele cu POS

Avansul prevazut va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor se vor stabili conform contractelor in vigoare intre parti.

Din textul de lege se intelege ca aceste magazine vor elibera numerar catre persoanele fizice, intr-o suma maxima de 200 de lei, eliberarea acestor sume facandu-se in numerar similar retragerilor din bancomate.

Daca analizam mai cu exigenta termenul normativ, dar si notiunea de avans pe care o cunoastem ca o plata partiala pentru o achizitie viitoare, vedem ca lucrurile nu mai sunt clare, mai ales din perspectiva bonului fiscal ce consemneaza cat ai de plata, nu cat vei primi de la magazinul transformat in bancomat.

Apare si problema fluxului de numerar

Daca magazinul nu dispune de suficient numerar sa acopere solicitarile de ridicare de numerar si in acelasi timp trebuie sa onoreze propriile obligatii, atunci ce destinatie pentru bani are prioritate?

Sa presupunem ca suntem la prima ora de la inceperea activitatii si avem cateva solicitari de plata a celor 200 de lei - suma maxima de avans. Incasarile zilei anterioare au fost predate la banca, iar incasarile cu numerar din aceasta zi nu sunt suficiente, cat sa acopere cererea de avansuri.

Legea impune ca sa se ofere doar suma disponibila. Practic, vor fi onorate doar acele cereri pentru cat exista numerar in magazin.

In acest moment, intervine si cealalta latura a activitatii magazinului. Sumele incasate de la clienti sunt destinate platilor de aprovizionare, furnizorilor de marfa sau pentru plata salariilor celor ce isi desfasoara activitatea in acest magazin. De ce as intarzia cu aceste plati transformand un magazin in bancomat?

Ce ar trebui sa imbunatatim in lege

Legea in sine este binevenita pentru reducerea incasarilor la negru practicate de unii operatori economici cu largul concurs al persoanelor fizice ce nu solicita bonul fiscal.

Apar insa dificultati in aplicarea platilor de avans, atat ca disponibil, cat si ca mod de evidenta contabila, si vor fi cheltuieli cu recuperarea sumelor de la bancile emitente de carduri.

Aici, micul magazin ar trebui lasat sa opteze pentru aplicarea acestor plati de avansuri in functie de modul in care considera ca va fi in stare sa poata sa fie furnizor de fonduri.

Nota: Legea nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial la data prezentului material si vom finaliza analiza dupa ce stim forma finala.

Consultant Fiscal,

Auditor Financiar,

drd. ec. Adrian Benta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#magazine transformate bancomat, #magazine bani card, #magazine bani , #card