Lupta anticoruptie rupe "lanturile de iubire" din capitalismul de tip Iliescu. DNA reseteaza economia! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 07:07
13093 citiri
Lupta anticoruptie rupe "lanturile de iubire" din capitalismul de tip Iliescu. DNA reseteaza economia! Interviu
Foto: Facebook/Lucian Isar

Anul 2016 este un an de cotitura. Lupta anticoruptie reseteaza regulile capitalismului romanesc trasate de echipa lui Ion Iliescu, un element fundamental al acestuia fiind captura statului si captura de reglementare.

"Am avut timp de trei ani o conducere putin credibila, cu un premier care nu avea acces la vizite in strainatate, insa situatia a fost intrerupta in mod real. Progresul e fenomenal si se simte deja, iar noile investitii se vor vedea in cateva luni", a aratat Lucian Isar intr-un interviu acordat Ziare.com.

Lucian Isar s-a referit si la legea darii in plata, despre care spune ca urmeaza sa corecteze clauze abuzive din contractele de creditare si reprezinta o normalizare a pietii locale dupa modelul pietelor si economiilor mature: "Sistemul bancar a fost ajutat de stat prin garantiile de stat, iar Prima Casa distorsioneaza piata, pentru ca nu doar a sustinut nivelul de pret, ci l-a si crescut".

Lucian Isar, unul dintre cei mai cunoscuti economisti din Romania, a fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in Cabinetul Ponta I. E absolvent al ASE si masterand in Matematica Finantelor la Oxford. A lucrat la EFG Securities, Bancpost si Citigroup.

******

Sunteti unul dintre sustinatorii legii darii in plata. Cum justificati faptul ca statul va interveni intr-un contract in derulare intre doua parti?

Perspectiva aceasta e oarecum fals formulata. Nimeni nu concepe ca in 2016 in contracte standard bancare sa mai avem clauze abuzive. In realitate, sistemul bancar din Romania nu este inca la nivelul anului 2016, tara europeana.

Conceptul darii in plata e mult mai simplu. Bancile, cand si-au asumat finantarea, au depus un dosar care continea o serie de parametri: suma pe care sunt dispusi sa o dea, perioada si moneda finantarii, estimarea privind pierderea posibila sparta in doua componente - cat din portofoliu ar putea intra in incetare de plati si cat vor obtine din vanzarea colateralului.

Sunt componente pe care bancile le stiu de la inceput si le comunica ritmic autoritatilor. Daca faceti burghiuri sau gogosi, luati in calcul de la inceput un anumit procent de risc de rebuturi. Pentru a acoperi acest risc, orice companie, inclusiv una bancara, isi provizioneaza, adica isi ia o marja care sa acopere potentialul de pierdere.

Bancile isi acopera acest potential de pierdere incluzand in marja de finantare riscul de credit. Banca se infrupta din marja de credit de la toti clientii, ca si cum 5% dintre ei ar intra in incapacitate, desi este foarte posibil sa nu intre nici macar 1%. Si un client care plateste creditul fara probleme va plati marja de credit impusa de banca.

Pentru a se proteja, bancile nu finanteaza 100% din valoarea activului. Daca aveti o casa estimata la 100 de unitati monetare, veti primi maximum 70 de unitati.

Deci banca a luat de la inceput in calcul faptul ca parte din portofoliu poate intra in incapacitate, ca ar putea ajunge in situatia sa preia apartamentul si sa-l vanda pe piata cu o anumita pierdere sau nu.

Bancile nu au pierdut si nu vor pierde pe acest produs, ci pe insolvente frauduloase, pe credite care sfideaza legile si reglementarile bancare, pe creditul cu buletinul.

Deci imi spuneti ca legea darii in plata elimina o clauza abuziva?

Este vorba despre normalizarea pietii locale dupa modelul pietelor si economiilor mature. In mod normal, nicio persoana fizica - client de servicii financiare din Romania nu ar fi trebuit sa-si puna problema existentei unei clauze abuzive.

Clauzele abuzive se regleaza in instanta, asa cum s-a mai intamplat.

Asta se intampla doar in Romania. In strainatate, ele au fost reglementate prin interventia statului care a echilibrat spatiul de joaca. Este o putere de negociere asimetrica intre o companie si un client - persoana fizica.

Normalizarea se poate face pentru viitor, dar legea darii in plata actioneaza asupra unor contracte deja incheiate, aflate in derulare.

Va raspund cu un exemplu. Din 2015 exista legea recapitalizarii interne: daca o banca are probleme de capitalizare, autoritatea care intra in joc pentru a restabili echilibrul financiar poate sa se indestuleze inclusiv din banii deponentilor.

Deci daca v-a prins 1 ianuarie cu un depozit pe doi ani mai mare de 100 de mii de euro trebuie sa va rugati ca banca dvs sa nu aiba probleme. Daca ati intreba de retroactivitate, vi s-ar spune ca acestea sunt reglementarile la nivel european.

In Spania darea in plata a fost conditionata de dovedirea unei incapacitati reale de a plati ratele. La noi nu exista asa ceva.

Eu nu am auzit de nicio situatie in sistemul bancar in care un client cu colateral care sa nu serviseze respectivul credit doar pentru ca nu mai vrea. Ce auzim noi in piata, cum ca in anumite cazuri nu s-ar fi platit nimic 5-6 ani, e de competenta altor institutii.

Faptul ca dvs nu ati auzit nu inseamna ca nu pot exista asemenea cazuri. Nu credeti ca ar trebui sa existe aceasta conditionare in lege?

Eu plec de la premisa ca cine a platit avans 7-8 ani si nu mai poate servisa acum este o propozitie de business valida inclusiv pentru banca. In conditiile in care o banca a primit avansul timp de 7 ani si nu se poate indestula suficient din activul dat in plata inseamna ca a fost o frauda la evaluarea initiala.

Prima Casa are ce cauta in legea asta?

Sistemul bancar a fost ajutat de stat in trei maniere: prin imprumutul de la FMI supradimensionat, prin felul in care a fost structurata datoria statului roman, bancile au facut mult profit prin finantarea statului, si prin garantiile de stat, ca Prima Casa, Prima Masina, garantiile pentru export, pentru IMM-uri etc. Toate acestea sunt ajutoare date de statul roman, nu doar pentru clientul final.

Toate aceste garantii au ajutat sistemul financiar sa-si asume riscuri mai mari la un cost mai mic.

Eu cred ca bancile o sa continue achizitia de apartamente fara sa-si doreasca neaparat ajutorul statului. Ajutoarele de stat au loc pentru perioade scurte de timp, pentru a restarta economia si a ajuta un sector economic de a depasi o perioada de criza. Nu mai suntem in criza ca in 2009.

Aceasta garantie a statului distorsioneaza piata, pentru ca nu doar a sustinut nivelul de pret, ci l-a si crescut.

Spuneati ca suntem in chestiunea darii in plata la un moment de normalizare. Cum ati caracteriza capitalismul romanesc in 2016?

Eu cred ca 2016 este un an de cotitura. Capitalismul prin care noi am trecut in ultimii 26 de ani a fost desenat de echipa dlui Iliescu in anii '90-92, similar capitalismului introdus in Rusia lui Eltin. In acest moment, se repun bazele acestui capitalism. Toata aceasta activitate denumita propagandistic lupta anticoruptie afecteaza aceasta baza de reguli, pe care sta capitalismul romanesc.

De ce propagandistic?

Pentru ca toata lumea introduce in discutie tot felul de concepte foarte departe de realitate.

Si in ce fel afecteaza baza capitalismului?

Reseteaza regulile. Unul dintre elementele fundamentale ale capitalismului desenat de echipa lui Ion Iliescu includea ceea ce se numeste captura statului si captura de reglementare.

Cum functioneaza? Un grup de interese pune conducerea unei entitati de supraveghere care va facilita anumite interese. Un exemplu este ASF. Acest exemplu il regasim in toate zonele unde exista entitati de reglementare si supraveghere. Aceasta este baza deformarii din piata.

Lupta anticoruptie rupe aceste "lanturi de iubire" intre supraveghetor reglementator si industriile pastorite. Vom avea parte de o concurenta reala in economia romaneasca.

Pentru o autentica revolutie e suficienta aceasta rupere a lantului, deci o actiune distructiva? Nu e nevoie si de partea de stimulare, de premise economice pentru a creste ceva nou pe terenul eliberat?

Romania are toate premisele din lume sa infloreasca pentru ca e o tara bogata.

Cu legislatie total neprietenoasa mediului de afaceri.

Neprietenoasa prin nepredictibilitate. Dar restructurarea capitalismului va insemna inclusiv ca aceste norme, legi sa fie puse pe bazele unei economii mature, vestice, nu ale unei economii emergente.

Putem vorbi de o economie matura vestica aceea in care muncitorii ies in strada cu miile nu pentru a cere salarii mai mari sau mai stiu eu ce ajutoare, ci construirea unei autostrazi vitale pentru pastrarea locurilor de munca si pe care statul nu da niciun semn ca s-ar grabi prea tare sa o faca desi, teoretic, e o prioritate?

Angajatii respectivi nu sunt pentru prima data in strada pe acest motiv si, daca vreti, nu e vina politicienilor ca i-au pacalit atat de usor. Timp de 3 ani au fost doar promisiuni fara sa se faca nimic. Eu sunt sigur ca se lucreaza la proiectul Sibiu - Pitesti si nu cred ca actualul si viitorul guvern isi vor mai permite sa pacaleasca la fel de usor.

Si investitorii straini care cer aceeasi autostrada au fost la fel de usor pacaliti?

Am avut timp de trei ani o conducere putin credibila, cu un premier care nu avea acces la vizite in strainatate, insa situatia a fost intrerupta in mod real. Ati vazut inclusiv vizite de stat. Progresul e fenomenal si se simte deja, iar noile investitii se vor vedea in cateva luni.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#legea darii in plata, #Lucian Isar economist, #DNA ASF , #credit