Legea care transforma magazinele in bancomate, respinsa de Iohannis. Neregulile constatate

Sambata, 04 Iunie 2016, ora 12:54
5868 citiri
Legea care transforma magazinele in bancomate, respinsa de Iohannis. Neregulile constatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, legea privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca legea transmisa la promulgare contine "unele prevederi ce pot genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament".

Ce modificari aduce legea

Legea prevede ca magazinele de vanzare cu amanuntul care au realizat in anul precedent o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro sunt obligate sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit. Plafonul este in prezent de 100.000 de euro.

O astfel de modificare ar avea ca rezultat reducerea micii evaziuni fiscale si, prin aceasta, incasari mai mari la buget pe termen lung.

De asemenea, actul normativ obliga magazinele care au incheiat un contract cu emitentii cardurilor sa acorde avansuri, adica sa le elibereze clientilor numerar intr-o suma maxima de 200 de lei, intr-um mod similar retragerilor din bancomate.

Ce probleme au fost constatate la Presedintie

In cererea de reexaminare a legii, seful statului arata, printre altele, ca prevederea potrivit careia refuzul comerciantilor de a acorda avansuri in numerar este considerat contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei poate genera probleme de aplicare si poate afecta inclusiv libertatea comerciantului de a dispune de banii sai.

In plus, legea include si erori tehnice, cum ar fi abrogarea unui reglementari care nu exista in articolul la care se face referire.

Citeste textul integral al cererii de reexaminare.

Potrivit expertilor consultati de Ziare.com, masura care obliga magazinele sa acorde avansuri este prezentata neclar in textul legii, in special din perspectiva bonului fiscal ce consemneaza cat ai de plata, nu cat vei primi de la magazin. Totodata, nu este prevazuta situatia in care magazinul nu dispune de suficient numerar pentru a acoperi solicitarile de ridicare de numerar.

Citeste mai mult: Magazinele se transforma in bancomate: O veste buna si o surpriza

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#lege magazin card, #lege POS magazin, #eliberare numerar magazin , #card