Exista motive de ingrijorare pentru bancile romanesti cu capital grecesc? Ce spune purtatorul de cuvant al BNR

Luni, 06 Iulie 2015, ora 22:14
3877 citiri
Exista motive de ingrijorare pentru bancile romanesti cu capital grecesc? Ce spune purtatorul de cuvant al BNR
Foto: Ziare.com

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a dat asigurari, la o zi dupa referendumul din Grecia cu privire la reformele solicitate de creditorii internationali, ca bancile romanesti cu capital grecesc nu dau motive de ingrijorare.

Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Suciu le-a recomandat persoanelor cu conturi in aceste banci sa isi pastreze banii in aceste institutii, pentru a nu pierde dobanda.

Grecia a spus NU Europei - LIVE

"Da, suntem cu ochii pe aceste banci. Suntem prudenti, nu suntem ingrijorati, dar suntem prudenti pentru ca nu stim incotro se indreapta aceasta criaza. Bancile romanesti cu capital grecesc nu sunt semne de ingrijorare, tocmai ca am monitorizat din timp ceea ce se intampla. Nu e neaparat o surpriza, discutiile sunt de mai mult timp si am avut timp sa pregatim un scenariu", a explicat reprezentantul Bancii Nationale.

Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie

"BNR nu vrea sa linisteasca de dragul de a linisti. Linisteste atunci cand are argumente. Ceea ce spunem este ceea se se intampla. Nu am avut decat o colaborare excelenta cu aceste banci. Mai mult, i-as sfatui pe cei care au bani acolo si vor sa ii mute, ca nu are sens sa piarda si dobanda. Nu e niciun semn de ingrijorare in privinta bancilor", a recomandat Suciu.

Grecii traiesc luni prima zi din noul capitol din istoria lor, dupa ce la referendumul de duminica majoritatea a spus "nu" reformelor si masurilor de austeritate cerute de creditorii europeni in schimbul ajutorului financiar. Angela Merkel si Francois Hollande au spus ca usa negocierilor guvernului grec cu creditorii ramane deschisa si au cerut "propuneri serioase".

Rezultatul dupa numararea tuturor voturilor a relevat ca 61,31% dintre greci au spus "nu", in timp ce 38,69 au votat "da".

Daca duminica premierul Alexis Tsipras si guvernul sau au sarbatorit promitand ca se vor intoarce curand cu un acord nou si viabil, care sa se bazeze pe restructurarea datoriei Greciei, luni, dupa ce liderii europeni au avut reactii destul de dure, a cazut si primul cap. Ministrul de Finante Yanis Varoufakis a anuntat ca isi da demisia dupa ce i s-a adus la cunostinta ca nu e dorit la masa negocierilor.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#BNR criza Grecia, #banci romanesti capital grecesc , #banci