Curtea de Conturi: Brandul national a fost promovat de Ministerul Turismului prin plati nelegale

Marti, 20 Februarie 2018, ora 15:24
3567 citiri
Curtea de Conturi: Brandul national a fost promovat de Ministerul Turismului prin plati nelegale
Foto: Logo/Ministerul Turismului

Ministerul Turismului a efectuat plati nelegale pentru promovarea brandului turistic national, a utilizat ineficient fondurile banesti alocate de la bugetul de stat si nu poate justifica unele achizitii efectuate pentru standurile de la targurile de specialitate din strainatate.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile Curtii de Conturi, in urma controalelor efectuate.

Astfel, Raportul Curtii de Conturi pentru 2016 arata ca s-au efectuat plati estimate la 498.000 de lei pentru lucrari de investitii neexecutate (in cadrul proiectului de investitii in turism "Schi in Romania"), prin acceptarea includerii, atat in oferta tehnico-economica (anexa la Contractul de lucrari), cat si in Situatia de plata, a unui articol de lucrari pentru care nu au fost nominalizate materialele, cantitatile si pretul unitar al acestora.

Plati nelegale din fonduri alocate de la bugetul de stat, in suma de 1,42 milioane lei, au fost si pentru servicii de promovare a brandului turistic national, prin intermediul unor tour-operatori germani, respectiv pentru servicii decontate la valori mai mari decat cele din devizul-oferta; servicii decontate fara documente, care sa certifice prestarea lor (1,087 milioane lei), servicii decontate fara respectarea clauzelor contractuale (326.000 lei), iar pentru neexecutarea obligatiilor asumate prin contract, de catre prestator, s-a constatat necalcularea si neincasarea unor penalitati de intarziere (54.000 lei).

Curtea de Conturi constata ca au fost utilizate ineficient fondurile banesti alocate de la bugetul de stat, in suma de 362.000 lei, prin achizitia de produse (mesh-uri) la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor, in contracte similare derulate cu ANT sau decat cele existente pe piata; 583.000 de lei, pentru participarea Autoritatii Nationale pentru Turism la targuri organizate in afara tarii, prin achizitia de bunuri (mobilier, obiecte promotionale/servicii) la preturi supraevaluate, respectiv la preturi mai mari decat cele practicate de acelasi furnizor, in acelasi an, in contracte similare derulate cu ANT sau decat cele existente pe piata.

"Astfel, pentru participarea ANT la diverse targuri de turism organizate in afara tarii, desi conceptul standului a fost asemanator, iar achizitia de servicii s-a efectuat, in cele mai multe cazuri, de la acelasi prestator si in acelasi an, preturile la care s-au contractat si decontat serviciile au fost diferite de la un contract la altul, in unele cazuri de cel putin doua ori mai mari.

In cazul targurilor de turism organizate in strainatate, pentru care ANT a achizitionat, pe langa serviciile de amenajare si decorare a standului Romaniei, si servicii de realizare a unor materiale si obiecte promotionale, entitatea nu a solicitat, iar prestatorul nu a prezentat, documentele justificative, care sa ateste realitatea achizitiei la nivelul sumelor decontate", se mai mentioneaza in raportul Curtii de Conturi.

Mai multe companii si agentii ale statului, printre care TAROM, Posta Romana, CFR si chiar ANAF, au avut nereguli grave in anul 2016, potrivit Raportului Curtii de Conturi, printre care bonusuri si remuneratii ilegale.

In total, raportul numara 21.427 de abateri si erori financiar-contabile in valoare totala de 43,22 miliarde lei (9,5 miliarde de euro). Vezi aici ce nereguli a mai gasit Curtea de Conturi.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ANAF turism nereguli, #brand logo ANAF , #financiar