Patronii de restaurante vor sa treaca bacsisul pe nota, dar cu o conditie

Luni, 11 Februarie 2019, ora 14:32
7119 citiri
Patronii de restaurante vor sa treaca bacsisul pe nota, dar cu o conditie
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA) propune modificarea legislatiei privind veniturile obtinute sub forma de bacsis, solicitand ca acestea sa fie evidentiate separat in bonul fiscal, insa fara a se supune cotei de TVA.

"Bacsisul nu ar trebui sa se supuna cotei de TVA, pentru ca nu este asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si, ca urmare, bacsisurile oferite de clienti se distribuie angajatilor de catre conducerea operatorului economic", a declarat, luni, Dragos Petrescu, presedintele HORA, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, veniturile din bacsis ar trebui considerate venituri din alte surse si impozitate la sursa prin aplicarea cotei de 10%.

"Operatorul economic va evidentia in contabilitate operatiunile de incasare a sumelor din bacsis si distribuirea acestora catre angajati. Ospatarul este obligat sa declare bacsisul la sfarsitul anului ca venit, urmand a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte si nu intra in responsabilitatea operatorilor", mai spune propunerea HORA.

Petrescu a aratat ca, in Romania, deocamdata nu este implementata cultura bacsisului atat de puternic incat acesta sa fie obligatoriu, asa ca in alte tari.

Cum fac altii

Datele HORA arata ca, in lume, cultura bacsisului difera de la o tara la alta. Exista tari in care bacsisul se pune pe nota de plata, dar este cuviincios sa mai lasi si peste: Italia, Elvetia, Columbia, Egipt, Bolivia. Exista tari unde este inclus in nota de plata si nu se asteapta nimic in plus: Argentina, Franta, Brazilia.

De asemenea, exista si state in care clientii lasa intre 10% si 20% din nota de plata, precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croatia, Canada, Turcia, Grecia, Rusia, SUA.

Legea bacsisului in lume. Iata regulile pe care trebuie sa le stii daca esti genul care calatoreste. Unde e considerat o insulta

Tarile in care nu se lasa bacsis sunt Finlanda, Danemarca, Japonia, Noua Zeelanda, China.

In Uniunea Europeana, abordarea nu este unitara. Unele tari, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nicio reglementare in legislatie legata de acest subiect.

In Franta, bacsisul este inclus pe bon, iar sumele sunt distribuite angajatilor. Sunt considerate venituri ale angajatilor si taxarea se face la angajator.

In alte tari, de exemplu Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie in pretul produselor, fie pe un rand separat pe bon, ca taxa pentru servicii, cuprinsa intre 10% si 15% din nota de plata. Sumele sunt venit al companiei si sunt distribuite angajatilor si astfel impozitate ca atare.

In SUA, unele state chiar au aprobat legi care sa interzica bacsisul. Cele mai noi reglementari, propuse de Guvernul Trump in 2017, prevad ca tipsul sa revina angajatorului in totalitate, iar acesta sa decida impartirea lui intre staff-ul de servire si cel din bucatarie, insa poate sa-l si pastreze.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bacsis restaurat trecut pe nota , #financiar