Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Bani > curs valutar
A   A   A

BNR saluta cresterea economica si spune ca picajul leului nu reprezinta motiv de ingrijorare

BNR saluta cresterea economica si spune ca picajul leului nu reprezinta motiv de ingrijorare
Foto: Arhiva Ziare.com
Banca Nationala a Romaniei a salutat, marti seara, cresterea economica, prin vocea purtatorului de cuvant Dan Suciu, care a precizat ca picajul leului nu reprezinta motiv de ingrijorare.

El a declarat la Realitatea TV ca aceasta crestere economica reprezinta o buna sansa ca Romania sa inchida anul in parametrii de deficit asumati.

"Asteptam structura cresterii. Exista o componenta de consum consistenta, avem si o componenta de productie industriala consistenta, lipsesc investitiile. Aceasta crestere nu rezolva toate problemele si nu este solutia pentru toate problemele Romaniei. (...) E o veste incurajatoare. Savuram momentul de crestere economica", a punctat Suciu.

Intrebat despre deprecierea leului, Dan Suciu a spus ca este o incercare a cursului de a gasi un nou reper.
"In ultima vreme putem constata ca a fost o incercare de a gasi un nou reper. Se impune o necesitate de valuta constanta in piata, necesitate care impune la randul ei o depreciere a cursului. Avem un deficit de cont curent care a trecut de 4 miliarde (...) in consecinta matematic rezulta diferente de valuta care trebuie compensate. Cursul este o expresie de piata, o expresie a unei cereri si oferte din piata. Momentul exceptional de anul trecut si inceputul anului cand am avut fluctuatii mici nu e firesc. Trebuie sa intelegem ce inseamna volatilitatile. Stiu ca e multa emotie in jurul cursului", a spus el.

Dan Suciu a adaugat ca trebuie sa se priveasca si catre pietele mari. "Acolo avem volatilitati zilnice de 10%. Normalitatea inseamna volatilitate", a punctat el.
"Dar nu inseamna ca vom merge la volatilitati care sa ne ingrijoreze la modul de criza sau atac speculativ, nu e vorba de asa ceva, e vorba de o expresie a cursului de schimb", a precizat Suciu.

Amintim ca leul a atins luni cel mai slab nivel din istorie fata de euro, dupa ce Guvernul a publicat vineri in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care modifica Codul Fiscal si introduce masuri despre care toti actorii economici si sociali au atras atentia ca vor avea efecte devastatoare.

Marti, moneta nationala a luat o gura de aer.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 20:22

 Articol citit de 3349 ori

Citeste si: