Agentia de Credite din Romania care nu a dat niciun imprumut in 6 ani de functionare

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 11:14
7058 citiri
Agentia de Credite din Romania care nu a dat niciun imprumut in 6 ani de functionare

Tinerii care vor sa urmeze o facultate in Romania sunt "cocosati" de taxe din perioada de inscrieri pana la ridicarea diplomei. Desi ar putea fi ajutati de o agentie de credite dedicata lor, aceasta institutie nu a oferit niciun imprumut in cei 6 ani de functionare. Iar motivul este unul uluitor.

Infiintata in 2009, unul din obiectivele Agentiei de Credite si Burse pentru studenti il reprezinta si finantarea studiilor in limba romana a tinerilor din institutiile invatamant de stat si particular acreditate.

Dar de ce nu a acordat niciun credit pana acum? "Metodologia nu este definitivata", a explicat Cristina Berezovsky, directorul institutiei, potrivit Evenimentul Zilei.

Agentia este subordonata Ministerului Educatiei si are 10 angajati, care se ocupa de alte obiective: supravegheaza studentii care pleaca cu burse Erasmus si de cei care merg la studii in strainatate in baza unor acorduri bilaterale.

Dar daca este capabila sa faca aceste lucruri, de ce nu a fost rezolvata problema creditelor? Raspunsul vine de la un reprezentant al studentilor.

"Imprumuturile inseamna un efort bugetar suplimentar si nu sunt bani cand vine vorba de Educatie. Plus ca returnarea banilor se face in cinci-sase ani. In mod clar Agentia de Credite nu face ceea ce ar trebui sa faca. Daca aceasta ar fi functionala, studentii ar putea avea acces la credite avantajoase. Credite cu dobanda mica si returnarea imprumutului dupa momentul angajarii", a explicat Cristian Popescu, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Descrierea pe site-ul propriu este urmatoarea: "Agentia de Credite si Burse de Studii asigura accesul diferitelor categorii de beneficiari la bursele oferite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si managementul sistemului de creditare pentru studenti".

Studentii trebuie sa plateasca taxe de sute de lei inca de la inscriere

ANOSR a realizat o analiza prin care arata ca universitatile percep taxe aberante de la viitorii studenti, ce nu justifica valoarea costurilor serviciilor pe care le ofera.

De exemplu, taxele de admitere sunt in medie de peste 100 de lei la toate universitatile din Romania, devenind o afacere mai mult decat profitabila acolo unde "bataia" e mai mare.

Absurditatea valorii acestor taxe este demonstrata si de diferentele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universitati - de la 50 de lei pana la peste 300 de lei.

Invatamantul gratuit... costa bani grei: Harta taxelor percepute de universitati la inscrierea la facultate

Mai mult, cu toate ca inmatricularea studentilor in registrele facultatilor este un proces cu costuri infime, unele universitati nu se multumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer si o taxa de "confirmare", pentru ca studentii admisi sa fie inmatriculati (numita si taxa de inmatriculare, la unele universitati), cea mai mare fiind la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi - 250 de lei.

In plus, desi statul asigura plata costurilor de scolarizare pentru studentii care intra pe un loc la buget, acestia nu sunt scutiti de plata taxelor de admitere sau a celor de confirmare, acolo unde exista, avertizeaza ANOSR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#agentie credite studenti, #studenti bani facultate, #studenti imprumut , #imprumut