UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019

Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 07:54
15750 citiri
UE ar putea interzice autovehiculele diesel si pe benzina - Cate astfel de masini au cumparat romanii in 2019
Foto: Arhiva Ziare.com

11 state membre UE sustin interzicerea, la nivel european, a vehiculelor diesel si pe benzina pana in 2040, pentru a combate schimbarile climatice. Acest lucru ar putea duce la o schimbare drastica a configurarii pietei de vanzari auto din Romania, care inca e dominata de masini ce folosesc combustibili fosili.

Propunerea a venit din partea Danemarcei, in cadrul unei reuniuni a ministrilor UE de Mediu desfasurata la Luxemburg, fiind sustinuta de alte 10 state din blocul comunitar.

Ideea de a interzice masinile diesel si pe benzina vine in contextul in care Uniunea Europeana isi propune sa reduca emisiile de carbon cu 40% pana in 2030 si sa ajunga la zero pana in 2050, pentru a ajuta la oprirea incalzirii globale.

"Trebuie sa recunoastem ca suntem presati de timp", a declarat ministrul danez al Climei si Energiei, Dan Jorgensen, dupa reuniune.

El a spus ca interzicerea autoturismelor diesel si pe benzina va determina Comisia Europeana sa propuna eliminarea treptata a vehiculelor cu combustibil fosil din blocul comunitar in urmatoarele doua decenii.

In octombrie 2018, guvernul danez a anuntat ca va interzice vanzarea tuturor masinilor cu combustibil fosili pana in 2030, dar ulterior a renuntat la idee, deoarece acest lucru ar fi incalcat regulile UE.

Jorgensen a spus ca, daca UE va fi de acord cu privire la o interdictie la nivelul intregii uniuni, ar fi bine daca fiecare tara ar putea sa puna in aplicare o astfel de masura. "Planul A ar fi acela de a adopta o interdictie europeana", a spus oficialul danez.

Totusi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria si alte cateva tari au sugerat ca trebuie facut mai mult pentru a opri vanzarile de autovehicule second-hand din Europa de Vest catre Est.

Radiografia pietei auto din Romania

Datele statistice publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) in august 2019 arata ca romanii cumpara preponderent masini noi ce functioneaza pe baza de combustibili fosili.

Segmentul celor ecologice (hibrid si electrice) este in crestere fata de anii anteriori, dar cota este in continuare destul de mica.

Astfel, in primele opt luni din 2019, au fost achizitionate:

  • 78.962 de autoturisme noi pe benzina (71,1% din total)
  • 27.870 pe motorina (25,1%)
  • 4.166 electrice si hibrid (3,8%)

Fata de aceeasi perioada din 2018, apetitul romanilor pentru masinile diesel a scazut considerabil, benzina fiind acum la putere. De remarcat este si cresterea segmentului ecologic, care aproape si-a dublat numarul de vanzari.

Mai exact, in primele opt luni din 2018, au fost achizitionate:

  • 59.660 de autoturisme noi pe benzina (59,4% din total)
  • 38.091 pe motorina (38,0%)
  • 2.603 electrice si hibrid (2,6%)

In aceeasi perioada din 2017, tabloul era cu totul altul. Atunci, segmentul masinilor eco era si mai mic, iar benzina si motorina isi imparteau cota de piata in proportie de aproape 50%-50%.

Iata situatia masinilor achizitionate, dupa tipul de combustibil, in primele opt luni din 2017:

  • 41.330 de autoturisme noi pe benzina (51,1% din total)
  • 37.981 pe motorina (47,0%)
  • 1.518 electrice si hibrid (1,9%)

Mai mult, datele din 2016 arata ca segmentul masinilor eco era subunitar, de doar 0,8%.

Cat despre masinile second-hand, statisticile Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) arata ca acestea reprezinta 73,5% din totalul de masini comercializate in Romania, in primele sapte luni ale anului, dintr-un total de 352.000 de unitati.

Programul Rabla Plus e principalul motor al pietei de autoturisme eco

Programul Rabla Plus a incurajat achizitia de masini ecologice de catre romani. Potrivit datelor APIA, in primele opt luni ale acestui an, au fost cumparate mai multe autoturisme electrice 100% (1.064 unitati) decat in intreg anul trecut (987).

"Aceasta evolutie constant pozitiva din ultimii ani (crestere de 15 ori in trei ani) impune, din ratiuni de mediu, continuarea, si in anii viitori, a acestui program (ex: 2020-2025), dar cu un buget in crestere, in concordanta cu cererea tot mai ridicata de autovehicule verzi, dar si cu tintele in domeniu stabilite pentru Romania in Directiva UE nr. 1161/2019 (achizitiile publice de autovehicule cu emisii zero sau scazute trebuie sa ajunga la o pondere minima de 18,7% in perioada de referinta august 2021 - decembrie 2025)", se arata in comunicatul APIA.

In cadrul programului Rabla Plus, romanii pot beneficia de un ecotichet de 45.000 de lei, dar care sa nu reprezinte mai mult de 50% din pretul de comercializare al unui autovehicul nou, pur electric.

In cazul achizitionarii unui autovehicul electric, plug-in, cu sursa de alimentare externa, cumparatorul poate primi 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare al autovehiculului. Acest tip de autovehicul hibrid trebuie sa genereze o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km (maximum 70 g CO2/km, conform standardului WLTP).

De asemenea, accesarea Programului Rabla Plus nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevazut de Programul Rabla Plus.

In cazul in care solicitantul caseaza o masina mai veche de 8 ani si decide sa achizitioneze un autovehicul nou electric, beneficiaza atat de prima de casare de 6.500 lei, cat si de ecotichetul de 45.000 de lei.

In situatia achizitionarii unui autovehicul electric hibrid plug-in, cumparatorul va incasa prima de casare de 6.500 lei si ecotichetul de 20.000 de lei.

Pentru acest an, bugetul initial al programului Rabla Plus a fost de 15 milioane de lei si a fost epuizat in nici patru luni de la lansarea programului. Prin urmare, in iulie, statul a venit cu o suplimentare de inca 15 milioane de lei, asta in conditiile in care aceasta suma a fost alocata pentru intreg anul 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#piata auto romania, #vanzari masini Romania, #top vanzari masini Romania , #masini electrice