Uber: Daca noua legislatie ar intra in vigoare maine, peste jumatate dintre soferi ar avea conturile blocate

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 14:28
9036 citiri
Uber: Daca noua legislatie ar intra in vigoare maine, peste jumatate dintre soferi ar avea conturile blocate
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste jumatate dintre soferii parteneri Uber din Romania ar avea conturile blocate, daca noua legislatie privind platformele de ridesharing ar fi valabila de acum, in conditiile in care noua lege intra in vigoare de la 1 noiembrie, iar procesul de licentiere dureaza 4-8 saptamani, a declarat Nicoleta Schroeder, manager general Uber Romania, in cadrul unei intalniri cu presa.

"Daca noua legislatie ar intra in vigoare maine, peste jumatate dintre soferii parteneri din Romania ar avea conturile blocate. O scadere drastica a numarului de masini disponibile inseamna un timp mai mare de asteptare pentru utilizatori", a spus Schroeder.

Schroeder a subliniat ca Uber sustine financiar procesul de licentiere a soferilor parteneri, iar soferii licentiati beneficiaza de un comision de 0% pentru cursele desfasurate pana la 1 noiembrie.

"Suntem obligati sa punem in asteptare conturile soferilor care nu vor avea toata documentatia necesara pana la 1 noiembrie. Si noi, ca platforma, suntem in proces de autorizare, asteptam autorizatia sa iasa", a spus sefa Uber Romania.

Noua legislatie va aduce mai multa claritate pe intreaga piata de ridesharing, potrivit lui Schroeder.

"Pentru noi, e un lucru bun. Pana acum, fiecare aplicatie avea regulile ei. Noi intotdeauna am avut cele mai stricte cerinte, iar legislatia va fi aceeasi pentru toata lumea. Sper ca diferentele sa nu mai existe, toata lumea sa respecte aceleasi reguli. Sa nu mai existe diferente decat in afara aspectelor care nu sunt reglementate, care tin de bucataria interna a fiecarui jucator", a spus managerul.

Totodata, numarul de angajati ai centrului de suport din Pipera a crescut pentru a sprijini cat mai multi soferi parteneri in procesul de certificare. In plus, Uber a incheiat un parteneriat cu Fundatia Academia de Transport Intern si International astfel incat soferii parteneri sa poata obtine Certificatul Profesional pentru conducatorii auto direct de la centru.

"Pe parcursul lunii octombrie, echipele Uber din Romania isi vor uni eforturile pentru a ajuta cat mai multi soferi parteneri sa obtina licenta conform noii legi care reglementeaza ridesharingul. Aceasta este recent adoptata, iar prerogativele intra in vigoare la 1 noiembrie.

In acest context, Uber lanseaza astazi campania Ultima Zi #1Noiembrie, care include o serie de initiative gandite sa indemne soferii parteneri sa finalizeze procesul de autorizare, astfel incat sa nu aiba accesul blocat in aplicatie dupa aceasta data", a anuntat compania.

Schroeder a explicat ca "legislatia si normele adoptate la finalul lunii august prevad clar ca, dupa perioada de tranzitie care expira la 1 noiembrie, platformele precum Uber trebuie sa blocheze accesul soferilor care nu au finalizat procesul de licentiere.

Daca nu vom reusi sa implementam schimbarile, atunci atat noi, cat si soferii riscam amenzi sau pierderea licentelor".

In ultimele luni, Uber a incheiat mai multe parteneriate, cum este cel cu Fundatia Academia de Transport Intern si International (FATII), care a trimis o echipa la centrul de suport pentru soferii parteneri Uber pentru a facilita procesul de obtinere a Certificatului Profesional pentru conducatorii auto.

Campania Ultima zi #1Noiembrie implica cresterea numarului de angajati Uber care lucreaza in Pipera, la centrul de suport pentru soferii parteneri, si cresterea numarului de sesiuni de Q&A gazduite la acest centru.

In acelasi timp, Uber desfasoara si o campanie mai ampla de informare in cadrul careia trimite mailuri si notificari in aplicatie. Totodata, incepand din 9 octombrie, pana pe 1 noiembrie, inclusiv, toti soferii parteneri care au finalizat procesul de licentiere vor beneficia de un comision de 0% la cursele realizate in aceasta perioada.

Documentele necesare

Pentru a obtine licenta de ridesharing, un sofer partener sau o companie trebuie sa parcurga mai multi pasi. Printre documentele necesare pentru companiile care lucreaza cu aplicatiile de ridesharing se numara un certificat de competenta profesionala pentru manager de transport alternativ - se obtine in 4 saptamani.

Acest certificat include teste medicale si psihologice si un curs la o scoala de pregatire profesionala si un examen.

In plus, trebuie o autorizatie operator pentru transport alternativ - se obtine in 2 saptamani.

Individual, soferii au nevoie si de anumite documente, printre care copie conforma pentru transport alternativ - se obtine in 2 saptamani, certificat profesional pentru conducatorii auto - se obtine in minimum 4 saptamani.

"In cazul in care un sofer este Persoana Fizica Autorizata, acesta trebuie sa obtina documentele pentru sofer, dar si Autorizatia de operator pentru transport alternativ (din seria documentelor necesare pentru companie) sau poate sa colaboreze cu o companie, primind astfel acea autorizatie", a anuntat compania.

Toate certificatele sunt eliberate de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), insa la centrul de suport pentru soferii parteneri Uber din Pipera soferii sunt ajutati sa treaca prin intregul proces, cu exceptia testelor medicale.

Citeste si S-a lansat Yango, o noua aplicatie de transport venita din Rusia. Am facut o comparatie de pret cu Uber si Bolt si iata ce a iesit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Uber noua legislatie, #Uber Romania , #Uber