Sfaturi pentru o iarna mai usoara la volan

Advertorial
Miercuri, 02 Ianuarie 2019, ora 12:13
10681 citiri
Sfaturi pentru o iarna mai usoara la volan

Viata de sofer e grea cand dau zapezile. Pe langa drumurile mai greu de parcurs, care necesita mai multa atentie, temperaturile scazute nu sunt foarte prietenoase cu circuitele electrice si piesele mecanice. Dar, pe de alta parte, oamenii conduc bine-mersi si in apropiere de cercul polar.

Tot de la nord vin si aceste sfaturi simple dar salvatoare de nervi si chiar vieti. Iar de la noi vine si un pont financiar, salvator de bugete. Mai bine sa te fereasca necazul pregatit, decat sa te prinda nepregatit.

Asa ca ia-ti tot ce ai nevoie si nu te uita la bani. Pentru asta exista un card de cumparaturi, de exemplu.

Pregateste-te de pene

Cand se asaza neaua, cine stie peste ce se pune. Nu-ti mai dai seama cand treci peste gropi, cuie, sarme iesite. Mai ales pe drumurile noastre. Asa ca riscul de a face pana e la fel de mare ca-n toiul verii.

Poate ca ai roata de rezerva. Dar te vezi dand la cheie la -15 grade? Cu un kit antipana, cu solutie speciala si compresor, rezolvi treaba in 15 minute. Macar cat sa ajungi pana la cea mai apropiata vulcanizare.

Incalzeste-ti spatele

Daca nu ai incalzire in scaune, exista huse care-ti instaleaza optiunea asta instant. Functioneaza de la priza de 12V a masinii, ceea ce inseamna ca trebuie sa ai o baterie brici.

Oricum, inainte de venirea iernii trebuie sa te asiguri ca ai o baterie brici. Dar imagineaza-ti ca dai la zapada jumatate de ora dimineata si te asteapta un scaun cald la final. Merita. Si merita sa investesti intr-o varianta mai scumpa.

Schimba viteza

Cutia de viteze poate sa fie cea mai buna prietena a soferului pe drumuri inghetate. Chiar daca soliciti putin mai mult ambreiajul, in situatii critice, foloseste o viteza inferioara pentru a pleca de pe loc. Asta minimizeaza alunecarea rotii.

Iar cand conduci in panta, foloseste frana de motor obligatoriu. Adica nu apasa ambreiajul in timpul mersului. Vei observa diferenta imediat.

Fa-ti un pachetel de supravietuire

Pe langa perie si racleta, e bine sa-ti echipezi masina si cu alte produse. Nu strica o patura, niste cabluri de baterie, un set de lanturi, o lopata si un sac cu sare. Iar daca pleci la drum lung, pune si niste conserve in portbagaj. Nimeni nu-si doreste sa ajunga in astfel de situatii, dar e bine sa fii pregatit pentru cea mai urata varianta.

Ca tot veni vorba, nu-ti fie rusine sa apelezi la sufa, in caz de necaz. Iar daca nimic nu merge, fii gata chiar sa lasi masina in drum. Importanta e sanatatea ta si a celor din masina.

Ramai la curent si planuieste totul

Iarna clar nu-i ca vara, cand te urci in masina si o pornesti la drum, oriunde ai merge. E sezonul evenimentelor imprevizibile. Nu stii niciodata ce drumuri se inchid si cand. Asa ca e bine sa stai cu urechea ciulita la TV si radio.

Si sa eviti stradutele, chiar daca GPS-ul iti spune ca-i rost de scurtaturi pe acolo. Primele drumuri deszapezite vor fi bulevardele. Abordeaza traseul mai degraba ca pe vremuri. Cu creionul pe hartie si urechea la buletinul de stiri.

Chiar daca sunt sfaturi de bun simt, e usor sa le pierdem din vedere cand iarna loveste brusc. Mai presus de orice, pastreza-ti calmul si nu uita ca paza buna trece primejdia rea.

Mai bine sa cumperi produse pe care nu le vei folosi, decat sa le iei de unde nu-s. Mai ales ca orice produs sau accesoriu auto, chiar si anvelopele de iarna, poti fi cumparate in rate cu un card precum CardAvantaj.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sfaturi auto iarna , #informatii auto