Programul Rabla se extinde in 2018 si la biciclete electrice

Luni, 16 Octombrie 2017, ora 11:17
7972 citiri
Programul Rabla se extinde in 2018 si la biciclete electrice
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Mediului pregateste o serie de programe destinate reducerii poluarii, printre care se afla achizitia de masini electrice, iar din anul urmator a bicicletelor electrice, a declarat, luni, ministrul Gratiela Gavrilescu, intr-o conferinta de specialitate.

"Masurile pe care le ia Ministerul Mediului, prin Fondul pentru Mediu, Administratia Nationala de Meteorologie, Garda Nationala de Mediu, duc exact in directia diminuarii emisiilor cu efect de sera.

Avem programul Rabla, iar in acelasi timp am implementat finantare pentru achizitionarea de masini electrice si, mai nou, de la anul a bicicletelor electrice.

Sunt masuri pertinente pe care le tinem sub supraveghere. Ne gandim foarte bine sa implementam tot ce inseamna circulatia in zone critice in marile aglomerari, astfel incat deplasarea catre locul de munca sa se realizeze cu autovehicule nepoluante, indiferent ca vorbim de masini personale sau de cele de transport public in comun.

Am implementat, de asemenea, inclusiv finantare pentru RO-LA, un program guvernamental multianual pentru transportul tuturor vehiculelor de gabarit mare pe calea ferata, astfel incat poluarea sa nu mai fie la nivelul de astazi, iar circulatia rutiera pe sosele sa nu mai fie ingreunata.

Vrem ca fiecare cetatean din aceasta tara sa stie ce sunt schimbarile climatice si care sunt masurile care se iau pentru diminuarea acestora", a mentionat Gavrilescu.

Amintim ca saptamana trecuta Guvernul a aprobat inca 3.800 de vouchere pentru Programul Rabla Clasic

De asemenea, Gratiela Gavrilescu a vorbit despre modul in care Romania contribuie la dezvoltarea si implementarea de solutii menite sa diminueze efectele schimbarilor climatice.

"Acum cativa ani si eu, si dvs., cand auzeam notiunea de schimbari climatice, ne intrebam ce inseamna. Inseamna foarte mult. Inseamna ca am avut in Romania anul acesta temperaturi extreme care ne-au ingrozit, am avut parte de fenomene meteo extreme cu pagube insemnate.

Fiecare dintre noi, prin poluarea pe care o producem, reusim sa o luam in niste directii nu tocmai fericite. Mai presus de toate, siguranta cetateanului trebuie sa fie la adapost. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a aprobat prin Ordonanta de Urgenta implementarea aplicatiei 'RO Alert', pentru ca fiecare cetatean sa stie ce masuri trebuie sa ia pentru a se pune la adapost.

Acum 25 de ani s-a vorbit pentru prima data la Rio de Janeiro s-a pus in dezbatere modul in care trebuie sa incepem sa luam masuri pentru combaterea schimbarilor climatice. De asemenea, sunt 20 de la ani de la Protocolul de la Tokyo, prin care toate tarile au fost puse in tema cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Un rol extrem de important pe care l-a avut si Romania a avut loc la Conferinta de la Paris. Romania, ca stat, este direct interesata ca populatia sa traiasca intr-un mediu sanatos", a mentionat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) organizeaza, in perioada 16-17 octombrie, conferinta internationala "Fenomene meteo extreme si sisteme de avertizare timpurie in contextul managementului riscului dezastrelor naturale".

Evenimentul se desfasoara in contextul proiectului "Saptamana adaptarii la schimbarile climatice", initiativa finantata din Fondul pentru Relatii Bilaterale in cadrul programului RO 07, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, Ministerul Mediului avand rol de Operator de Program.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#programul rabla biciclete electrice , #programul rabla