Guvernul promite ca nu va interzice Uber prin "ordonanta taximetristilor": In 3 saptamani, reglementam si transportul alternativ

Vineri, 29 Martie 2019, ora 13:12
8927 citiri
Guvernul promite ca nu va interzice Uber prin "ordonanta taximetristilor": In 3 saptamani, reglementam si transportul alternativ
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul le-a facut, vineri, pe plac taximetristilor, adoptand ordonanta de urgenta pe care acestia au cerut-o, in incercarea de a-i elimina de pe piata pe soferii de Uber si Taxify (noul Bolt) . Tot vineri, Guvernul a incercat sa-i impace si pe soferii care fac transport alternativ, promitandu-le ca ii va proteja printr-o alta ordonanta, care ar urma sa intre in vigoare chiar inaintea celei a taximetristilor, adoptata astazi.

La finalul sedintei de guvern, ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, si cel al Transporturilor, Razvan Cuc, au anuntat ca s-a adoptat ordonanta care modifica Legea 38/2003. Anterior, taximetristii amenintasera ca vor bloca Bucurestiul saptamanal, daca Guvernul nu adopta aceasta ordonanta de urgenta pe care ei au numit-o "anti-piraterie".

"Vreau sa fiu foarte scurt. Am operat doua modificari si anume: am transferat atributiile privind organizarea si efectuarea transportului in regim de inchiriere de la autoritatile administratiei publice locale la Autoritatea Rutiera Romana. (...)

A doua modificare: am eliminat expresia 'in mod repetat', astfel incat atat persoanele fizice, cat si cele juridice sa fie sanctionate pentru efectuarea de transport public in mod ilegal.

Vreau sa fac mentiunea ca acest act normativ nu este indreptat impotriva nimanui, a niciunei activitati economice. Din contra, ne dorim sa reglementam si sa punem stop pirateriei din transporturi.

Va confirm ca in ultimele zile am avut multe discutii cu reprezentantii platformelor de ridesharing. Vreau sa va spun ca pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante, vom emite un alt act normativ, astfel incat si activitate de ride-sharing sa fie reglementata.

S-a constituit un grup de lucru alaturi de colegii de la Transporturi, iar in maxim 3 saptamani vom avea si un act normativ, care sa reglementeze si activitatea de ride-sharing. Am discutat, va pot confirma si cei care fac ridesharing", a declarat Daniel Suciu.

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a precizat ca actul normativ pentru reglementarea activitatilor de ride-sharing va fi tot o ordonanta la elaborarea careia participa si specialisti ai Ministerului Jutitiei.

De ce risca sa dispara Uber si Taxify, daca Guvernul nu se va tine de cuvant

Reamintim ca, pe 1 martie - sub presiunea taximetristilor - Ministerul Dezvoltarii a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta, care modifica radical modul in care se va face transport de persoane contra cost, in marile orase.

La acest moment, politistii rutieri care surprind un sofer - inclusiv unul de Uber sau Taxify - transportand persoane contra costa nu pot face altceva decat sa-l atentioneze pe acesta sa nu mai incalce legea. De ce nu-l pot politistii sanctiona pe sofer? Din cauza ca Legea taximetriei prevede ca soferul care transporta ilegal calatori contra cost nu poate fi sanctionat decat daca e surprins de politisti incalcand legea 'in mod repetat'. Or, momentan, politistii nu au baze de date ca sa poata stabili daca soferul este la prima abatere sau nu si, in consecinta, nici n-au cum sa-l sanctioneze.

In aceste conditii, taximetristii s-au plans ca este nedrept ca lor statul sa le ceara sa se autorizeze la primarii si sa obtina atestate, in vreme ce pe soferii de Uber si Taxify ii lasa sa circule fara acte, dupa bunul plac.

Acum, ca Guvernul a elimiat - prin ordonanta adoptata astazi - sintagma 'in mod repetat' din Legea 38/2003, soferii care transporta persoane contra cost fara sa respecte cerintele legii taximetriei vor putea fi amendati pe loc, inca de la prima abatere, cu amenzi de pana la 5.000 de lei.

In mod normal - in conditiile in care nu fac taximetrie, ci transport alternativ - soferii de Uber si Taxify n-ar trebui amendati. Din intelegerea noastra, insa, si acesti soferi risca sa ia sanctiuni care i-ar putea determina sa renunte la a-si mai face meseria, din cauza ca ar putea fi asimilati taximetristilor, in conditiile in care in Romania nu exista inca o lege care sa reglementeze serviciile de transport alternativ.

Ramane sa vedem daca membrii Cabinetului Dancile se vor tine de cuvant si vor reglementa transportul alternativ inainte sa intre in vigoare "ordonanta taximetristilor" sau daca, dimpotriva, vor permite ca seriviciile de tip Uber si Taxify sa fie sufocate cu amenzi, riscand sa dispara din Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ordonanta taximetristi dispar Uber Taxify, #Uber Taxify taximetristi ordonanta piraterie, #in mod repetat taxi Uber Taxify , #Uber