Guvernul adopta azi OUG Uber, pentru legalizarea ridesharing-ului

Marti, 25 Iunie 2019, ora 15:50
9529 citiri
Guvernul adopta azi OUG Uber, pentru legalizarea ridesharing-ului
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul va adopta azi ordonanta de urgenta privind reglementarea activitatii platformelor de ridesharing, a anuntat premierul Viorica Dancila.

"Vom stabili o formula care sa asigure pasagerilor transportul in siguranta, iar cetatenii sa beneficieze de transport de calitate", a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.

Premierul nu a dat alte detalii despre prevederile cuprinse in ordonanta de urgenta, afirmand ca proiectul va fi detaliat la finalul sedintei de catre ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.

Presedintele Comisiei de transporturi, Lucian Bode: Guvernul sa nu dea OUG

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de transporturi, Lucian Bode, a solicitat, marti, Guvernului sa nu dea ordonanta de urgenta in acest domeniu, avand in vedere ca raportul proiectului care reglementeaza activitatea de ridesharing a fost adoptat de comisiile de transporturi, industrii, IT, juridica si buget ale Camerei Deputatilor. Raportul a fost adoptat cu 56 de voturi pentru, conform Agerpres.

Saptamana trecuta, Executivul a discutat ordonanta Uber in prima lectura, afirmand ca actul normativ a fost realizat dupa un proces complex de consultare publica cu toate partile interesate.

"Vom discuta azi in Guvern, in prima lectura, solutia legislativa pentru organizarea si functionarea activitatii de servicii alternative de transport dupa un complex proces de consultare publica cu toti cei interesati si parcurgerea etapelor legale si procedurale.

Pentru prima data reglemantam acest tip de transport de persoane care functioneaza prin intermediul unor platforme digitale si la care apeleaza tot mai multi cetateni", a spus Dancila la inceputul sedintei de guvern de saptamana trecuta.

Pe 23 mai, cu o intarziere de o luna, Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta pentru reglementarea ridesharing-ului. Ulterior, proiectul a fost modificat si relansat in dezbatere publica, pe 7 iunie. Apoi, a fost iarasi modificat si relansat in dezbatere pe 10 iunie.

Abia saptamana trecuta aceasta noua forma a ajuns in Guvern, insa pentru a fi discutata in prima lectura, pentru ca nu exista aviz din partea Consiliului Economic si Social (CES).

Sute de taximetristi au cerut retragerea ordonantei: Ne discrimineaza!

Sute de taximetristi au protestat saptamana trecuta in Piata Constitutiei, solicitand Guvernului sa retraga proiectul de ordonanta de urgenta.

"Proiectul le permite soferilor de ridesharing sa foloseasca masini vechi de 15 ani in transportul de persoane. Or - prin Legea 38/2003 - noi, firmele de taxi, putem folosi masini de cel mult 10 ani. Unde e egalitatea?

In plus, la noi exista o fisa de calcul a tarifului, publica pe site-ul ARR. Dar aplicatiile de ridesharing cum calculeaza pretul unei curse? Imi puteti explica dumneavoastra sau poate altcineva sa imi explice mecanismul? Nu! Informatiile nu sunt publice si nu se regasesc nicaieri.

Si va intreb din nou: unde este egalitatea dintre ridesharing si taxi?

Noi am sustinut dintotdeauna ca si ridesharig-ul sa fie reglementat, sa se plateasca taxe si impozite si sa fie totul legal si la vedere. Dar nu asa, pe genunchi, cu o ordonanta care ne discrimineaza.

Stiti cum s-a scris ordonanta asta? Au copiat jumatate din proiectul Legii 38/2003 si jumatate din proiectul pentru legalizarea ridesharing-ului care se discuta deja in Parlament. Le-au pus laolalta si au zis: uite ordonanta pentru ridesharing!

Iar noi asa ceva nu puteam accepta!", a declarat pentru Ziare.com Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#ordonanta Uber , #Uber