Guvernul a adoptat ordonanta de legalizare a ridesharingului. Iata in ce conditii vom calatori de acum cu Uber si Taxify

Marti, 25 Iunie 2019, ora 19:11
19440 citiri
Guvernul a adoptat ordonanta de legalizare a ridesharingului. Iata in ce conditii vom calatori de acum cu Uber si Taxify
Foto: Arhiva Ziare.com/Alexandru Nistor

Cabinetul Dancila a adoptat, marti, ordonanta de urgenta care reglementeaza activitatea de ridesharing in Romania. In aceste conditii, companii ca Uber, Taxify si Clever Taxy au cadrul legal pentru a face transport de persoane fara a fi sanctionate.

La finalul sedintei de Guvern de pe 25 iunie, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a catalogat adoptarea acestei ordonante ca pe un "act de curaj" din partea Executivului (uitand sa spuna ca a promis sa legalizeze inca din aprilie ridesharingul si ulterior s-a razgandit).

Una peste alta, prin adoptarea ordonantei, Romania a intrat - tarziu si cu multe framantari, ce-i drept! - in randul tarilor ca Estonia, Franta, Italia si Portugalia, care au creat un cadrul legislativ distinct pentru ridesharing.

Iata cum se va schimba transportul alternativ, in marile orase din Romania, dupa adoptarea acestei ordonante.

Noi conditii pentru Uber, Taxify si Clever Taxi

Ziare.com a obtinut, pe surse, textul ordonantei care a ajuns astazi pe masa Guvernului, spre adoptare. Acesta contine mici modificari fata de variantele lansate in dezbatere publica, dar nu unele esentiale din punct de vedere al desfasurarii transportului alternativ.

Astfel, potrivit documentului citat, pentru a functiona, toate platformele digitale de transport alternativ - cum sunt Uber si Taxify - vor fi obligate de acum inainte sa obtina un aviz de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Pentru eliberarea anuala a acestui aviz, operatorii platformelor digitale vor plati cate 50.000 de lei.

La randul lor, soferii parteneri vor fi nevoiti sa se autorizeze la Autoritatea Auto Romana (ARR) pentru a putea face transport de persoane contra cost in regim alternativ. ARR le va elibera autorizatii de transport alternativ in localitatea de domiciliu, dar si cate o copie conforma, pentru fiecare autoturism folosit pe traseu.

Masinile folosite pentru ridesharing vor avea aplicate - in partea din dreapta jos a parbrizului si lunetei - cate un ecuson. Acesta va fi de fapt un sticker pe care vor fi inscriptionate: numarul masinii si numele platformei digitale de ridesharing folosita.

Soferii vor fi obligati sa dea bonuri fiscale (si chitante, la cererea pasagerului), iar toate fondurile obtinute din ridesharing de operatorii platformelor digitale vor trebui declarate si taxate potrivit legislatiei din Romania.

Mai multe puteti afla citind integral documentul care, potrivit surselor Ziare.com, a ajuns astazi spre adoptare, la Guvern:

O ordonanta care se lasa asteptata de cativa ani

Problema reglementarii activitatii de ridesharing s-a pus inca din 2015, cand Uber a inceput sa faca transport alternativ, in Romania. Cu toate astea - desi au existat mai multe initiative din partea unor politicieni - ridesharingul si ridehailingul nu s-au legalizat. In schimb, an de an, taximetristii au incercat sa forteze mana Guvernului sa interzica aceste activitati.

In 2019, Guvernul a promis inca de la finele lunii martie ca, in doar 3 saptamani, va adopta o ordonanta de urgenta care sa legalizeze serviciile de ridesharing (cum sunt Uber si Bolt - ex-Taxify), dar si pe cele de ridehailing (cum e Clever Taxi).

Ulterior, ministrii care isi asumasera emiterea ordonantei - adica Razvan Cuc si Daniel Suciu - au dat inapoi, sustinand ca, de fapt, un asemenea act normativ nu poate fi dat peste noapte. Cei doi membri ai Cabinetului Dancila au anuntat, in schimb, la inceputul lunii aprilie, ca s-au infiintat comisii care lucreaza la intocmirea unui draft de ordonanta pentru legalizarea transportului alternativ.

Intre timp, a intrat, insa, in vigoare "Ordonanta taximetristilor", care prevede ca soferii de Uber si Taxify pot fi amendati cu pana la 5.000 de lei si pot ramane vreme de 6 luni fara placute de inmatriculare daca sunt surprinsi facand transport de persoane contra cost. Peste 100 de soferi au si fost sanctionati.

In repetate randuri, Razvan Cuc si Daniel Suciu au spus nu si-au propus sa dea ordonante care sa faca rau societatilor ca Uber si Bolt. Dar nici n-au facut nimic pentru a-i ajuta pe soferii care erau opriti in trafic si amendati.

In cele din urma, dupa mai multe discutii cu industria ridesharing-ului, Ministerul Transporturilor a reusit, pe 23 mai, sa lanseze in dezbatere publica un proiect de ordonanta care sa legalizeze serviciile de transport alternativ din marile orase ale tarii.

Ulterior - desi nu obisnuiesc sa revizuiasca atat de insistent initiativele legislative - autoritatile au modificat de doua ori textul proiectului de OUG lansat in dezbatere pe 23 mai. Asa se face ca pe 7 iunie a aparut un nou proiect de "ordonanta Uber". La randul sau, acesta a fost inca o data modificat. In consecinta, dupa numai 3 zile, o noua forma a proiectului de ordonanta a fost pusa in dezbatere publica.

Abia in a doua jumatate a lunii iunie Guvernul a discutat, in prima lectura, proiectul de ordonanta si abia marti, pe 25 martie, a adoptat-o.

Dupa ce textul ordonantei se va publica in Monitorul Oficial, cei care practica transportul alternativ vor avea o perioada in care sa se conformeze noilor cerinte ale legii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#legalizare Uber Taxify Clever, #legalizare ridsharing Ridehailig Cuc, #Cuc legalizare ridesharing , #Uber