Franta vrea eliminarea masinilor diesel, de teama poluarii. Sunt in pericol si in Romania?

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 07:37
9706 citiri
Franta vrea eliminarea masinilor diesel, de teama poluarii. Sunt in pericol si in Romania?

Franta a starnit un razboi impotriva masinilor care merg cu motorina: Primarul Parisului, Anne Hidalgo, nu mai vrea acest tip de automobile sa circule in metropola pana in 2020. Daca pana de curand motoarele diesel aveau parte de sustinere, ce s-a schimbat intre timp?

La finalul lunii trecute, premierul Hexagonului, Manuel Valls, a anuntat ca anul viitor va fi lansat un sistem care va clasifica automobilele in functie de nivelul de poluare.

Acesta va veni in ajutorul autoritatilor locale, care vor putea sa limiteze accesul celor care elibereaza foarte multe gaze toxice in marile orase, conform Reuters.

La nivelul UE, masinile sunt clasificate deja in functie de emisiile nocive (Euro 1-6) printr-o directiva europeana. Insa aceasta reprezinta "pasi generici" care trebuie respectati de statele membre, asa ca ramane de vazut daca si cat de diferit va fi sistemul francez.

Este posibil ca Hexagonul sa se ia dupa Germania, care are propria catalogare a masinilor (notate cu D). De exemplu, Registrul Auto Roman explica faptul ca norma nemteasca D3/D4 nu poate fi automat echivalata cu Euro 3.

"Nu exista o corespondenta directa si imediata intre aceste codificari nationale germane cu privire la poluare si 'pasii' generic denumiti 'Euro' care atesta respectarea anumitor acte de reglementare europene (directive/regulamente) ", spun reprezentantii RAR.

Motoarele diesel emit mai putin CO2, dar mai mult NO2 decat cele pe benzina

Desi motoarele diesel elibereaza in atmosfera mai putine grame de dioxid de carbon (CO2), un gaz asociat cu incalzirea globala, decat cele pe benzina, ele emit o cantitate mult mai mare de substante toxice, printre care si dioxidul de azot (NO2).

O cantitate de NO2 in exces in atmosfera este asociata cu boli respiratorii si cu decese premature, cei mai afectati fiind locuitorii marilor orase.

Motorina este insa un carburant mai eficient decat benzina. Daca in trecut motoarele diesel faceau foarte mult zgomot si poluau extrem de mult, ulterior, producatorii auto au fost nevoiti sa le imbunatateasca, asa ca le-au dotat cu un filtru care retine cea mai mare parte din gazele nocive eliberate de arderea combustibilului.

Insa soferii intampinau dificultati din cauza acestui filtru, asa ca multi l-au scos, potrivit analistului pe probleme de mediu Roger Harrabin.

UE a limitat emisiile de NO2

Uniunea Europeana (UE) a impus o limita pentru NO2, de maximum 40 de micrograme pe metru cub de aer, insa aceasta este depasita in 301 locuri de pe batranul continent. Exista zone in Paris, Londra, Berlin, Bruxelles, Madrid si Roma unde emisiile de dioxid de azot trec de acest prag, potrivit unui studiu al Agentiei Europene de Mediu.

Daca statele nu respecta tintele asumate privind emisiile de NO2, atunci ele vor fi sanctionate de UE. In februarie 2014, a fost declansata deja prima etapa a procedurii de infringement pentru Marea Britanie, aceasta tara primind o avertizare pentru faptul ca nu s-a incadarat in limitele permise.

In cel mai rau caz, UE poate actiona un stat la Curtea de Justitie, care poate aplica amenzi uriase.

Probabil de aceea autoritatile franceze au anuntat masuri dure. "Vreau ca pana in 2020 masinile pe motorina sa nu mai existe in Paris", a spus de curand primarul capitalei Frantei.

Hidalgo spera ca planul sau sa conduca la imbunatatirea calitatii aerului intr-un oras unde, in medie, oamenii traiesc cu 6-7 luni mai putin decat cei care nu sunt expusi la acelasi nivel de poluare.

De asemenea, vehiculele electrice si implementarea unor limite pentru autobuzele cu turisti ar trebui sa ajute la diminuarea riscului poluarii asupra sanatatii locuitorilor.

Totusi, masinile nu sunt singurele care "murdaresc" aerul. Unele industrii emit cantitati semnificative de gaze care pun in pericol sanatatea oamenilor, dar politicienii europeni au sustinut ca nu pot controla poluarea care migreaza din alta parte.

Este eficienta solutia Parisului?

Autoturismele diesel s-au raspandit in Europa, nu si in SUA, din doua motive: consum mai mic si accize reduse. In urma cu 3-4 decenii, pe batranul continent, acciza la motorina era sensibil mai mica decat cea la benzina, deci pretul motorinei era mai mic. Dar acum nu mai e aceeasi situatie, aminteste Petre Prisecaru, senior research fellow la Institutul de Economie Mondiala (IEM).

Insa care este solutia la reducerea emisiilor de NO2?

"In loc sa produca autoturisme diesel, producatorii de autoturisme ar trebui sa se profileze pe cele electrice, care insa sunt acum prea scumpe si nu au rezolvata inca problema acumulatorilor (bateriilor) performanti, capabili sa asigure autonomie suficienta de deplasare (reincarcarea la 100 sau 200 de km este un dezavantaj major prin pierderea de timp).

In plus, costul electricitatii ar trebui sa fie unul avantajos comparativ cu costul carburantilor", a spus Prisecaru pentru Ziare.com.

Franta vrea sa taxeze suplimentar masinile diesel

Prim-ministrul francez Manuel Valls incearca sa mareasca taxele astfel incat sa-i indrepte pe francezi spre masinile electrice.

Insa va avea o misiune grea, in conditiile in care 80% dintre locuitorii tarii conduc masini diesel.

In apararea acestora, unul dintre purtatorii de cuvant ai producatorului auto Peugeot-Citroen a spus ca diesel-ul este chiar o arma cheie in lupta indirecta cu dioxidul de carbon.

Intr-adevar, un motor diesel emite mai putine grame de dioxid de carbon decat unul pe benzina, insa substantele cancerigene emise sunt in numar si cantitate mai mari (oxizi de azot si funingine).

Dar aceasta problema "nu o poate rezolva statul cu taxe suplimentare si diverse interdictii penibile, ci doar producatorii de automobile, care pot instala filtre suplimentare sau pot produce autoturisme electrice ieftine", sustine Prisecaru.

El aminteste ca si producatorii de carburanti au un anumit rol, in sensul perfectionarii tehnologiei de fabricatie pentru a oferi un produs mai putin poluant.

"Reducerea poluarii prin taxe suplimentare nu poate produce decat efecte minore pe termen scurt si oricum este o masura discriminatorie fata de proprietarii de masini diesel. Problemele globale trebuie rezolvate rapid insa la nivel global, orice abordare regionala este una limitata", a adaugat acesta.

Situatia din Romania

Potrivit Agentiei Europene de Mediu, plafonul impus de UE in ceea ce priveste NO2 este depasit doar in Bucuresti, in zona soselei Mihai Bravu (58,75 micrograme/m3).

Nivelul este ridicat insa si in cartierul Drumul Taberei (44,61), dar si in alte orase mari, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Pitesti, Ploiesti, Brasov, unde emisiile de NO2 sunt cuprinse intre 30 si 40 de micrograme/m3.

In aceste conditii, masinile diesel sunt in pericol si in tara noastra?

"In Romania s-a introdus anul acesta o supraacciza la carburanti, cred ca ajunge, o noua taxa (antipoluare) ar fi ceva aberant, iar efectele pe planul reducerii poluarii ar fi minime, cred ca nu asta este solutia, ea este de ordin tehnic si tehnologic, cum am mentionat anterior", a concluzionat Prisecaru.

Tara noastra avea in 2013 un parc auto ce numara 6 milioane de autovehicule, din care 65,73% erau alimentate cu benzina si 34,21% cu motorina, arata datele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a vehiculelor.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#masini diesel Franta, #masura masini diesel Franta, #eliminare masini diesel , #masini