Cat de importante sunt motoarele electrice?

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 14:51
7168 citiri

Motoarele electrice au schimbat complet cadrul in care societatea noastra functioneaza. Ele au devenit parti importante intr-o multitudine de obiecte pe care le folosim zilnic si care ne asigura confortul si starea de bine, cum ar fi ventilatoarele, frigiderele si masinile de spalat.

Iata cateva moduri in care motoarele electrice au impact asupra felului in care traim:

Folosirea motoarelor electrice la scara industriala a dat nastere unor noi locuri de munca in producerea, repararea, dezvoltarea si cercetarea lor.

Societatea nu ar fi ajuns in stadiul prezent de dezvoltare fara motoarele electrice. Cladirile inalte nu ar putea fi inaltate fara macaralele actionate de motoare electrice, robotii casnici nu ar exista si viata noastra nu ar fi la fel fara toate inventiile care folosesc motoare electrice.

Motorul electric este o unealta ca toate celelalte - trebuie folosit cu precautie si grija, in special datorita impactului asupra mediului inconjurator. Acest lucru este extrem de important deoarece motorul electric este pus in miscare de electricitate, iar producerea ei, daca nu este din surse sustenabile, polueaza mediul inconjurator.

Un alt aspect de luat in considerare este faptul ca anumite materiale ce intra in componenta motoarelor electrice sunt obtinute prin exploatarea miniera. Mineritul are un impact direct asupra mediului inconjurator.

In ultimul rand, motoarele electrice nu pot fi aruncate pur si simplu la gunoi atunci cand se strica; ele necesita sa fie duse la un centru de reciclare care indeparteaza componentele periculoase din motor inainte ca acesta sa fie aruncat.

Asadar, inventia lui Michael Faraday - inventator si chimist englez - marcheaza cea mai respectata contributie a sa la istorie, iar importanta sa pentru dezvoltarea tehnologica a lumii continua si astazi.

Pe vremea lui Faraday, electricitatea era bine cunoscuta in comunitatea stiintifica, insa locul sau in lumea tehnologiei era doar de curiozitate.

Descoperind si punand in practica doua principii-cheie - rotatia electromagnetica (in 1821) si inductia electromagnetica (in 1831) - Faraday a reusit sa foloseasca electricitate pentru a pune in functiune un motor electric, in 1832.

Prin generarea de energie electrica prin miscarea unui magnet de-a lungul unei bobine de sarma, Faraday a alimentat primul motor electric din lume si, mai tarziu, un generator si un transformator.

In esenta, inventia lui Faraday a motorului electric care transforma curent electric in energie mecanica, consta in a lua idei si teorii existente la vremea lui despre electricitate si transformarea lor in ceva concret, practic si util.

In anii 1880, motoarele electrice care rafinau conceptul lui Faraday produceau energie pe scara larga: generatoarele electrice alimentau totul de la industrie pana la transport si, odata cu inventarea lampii cu filament cu carbon in anii 1870, iluminatul casnic.

In America mai ales, motorul electric a devenit o forta puternica pentru industrie; spre deosebire de Marea Britanie, care avea o infrastructura bazata pe gaze si carbune, America in curs de dezvoltare a reusit sa imbratiseze puterea electrica.

Ca urmare, motorul electric a jucat un rol cheie in "a doua revolutie industriala" care a durat din cca 1870 pana in 1914.

Odata ce motoarele electrice au devenit parte a societatii moderne, ele nu au disparut niciodata; astazi, dispozitive la fel de diverse ca burghiile de mana si unitatile de disc folosesc motoare electrice la scara redusa.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#motor electric , #masini electrice