Au capturat si Parchetul general

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 07:32
33748 citiri
Au capturat si Parchetul general

Suntem salvati, a plecat tortionarul Lazar de la PICCJ! Justitia e din nou dalba, rusinea insuportabila pe care a provocat-o el e stearsa gratie luptei pentru reinstaurarea principiilor dusa de Antena 3 si luju.ro. Plus niste incurabil frustrati si cativa "idioti utili".

Si-a pus cineva problema cum se face ca Antena 3, patronata de un securist cu acte in regula, Dan Voiculescu, a devenit brusc preocupata de tragedia victimelor securistilor?

Povestea de torpilare a lui Augustin Lazar a fost tesuta abil, extrem de emotional, cu jumatati de adevaruri combinate cu multa minciuna, pornind de la drama lui Iulius Filip, un autentic erou anticomunist, care insa nu l-a acuzat niciodata pe Augustin Lazar, iar acum este intr-o stare care nu-i permite sa reactioneze. Ma intreb daca ar fi permis folosirea numelui sau in acest razboi si de catre Antena 3. Am certitudinea ca nu.

Si atunci Antena 3 a folosit alti doi fosti detinuti dispusi sa se puna in solda ei. Un fost turnator la Securitate, care-si vindea colegii de celula, dupa cum a dezvaluit istoricul Madalin Hodor, si un smecher de drept comun cu un carnet de detinut politic sub suspiciune de fals si care a recunoscut ca a fost mituit de PSD pentru iesirile sale publice.

Chestiunea Aiud nu este neaparat un titlu de glorie in istoria profesionala a dlui Augustin Lazar. Dar nici gand de a fi fost tortionar sau sa fi avut o minima putere de decizie acolo. Comisia locala pentru liberari conditionate era condusa prin rotatie de procurori de la Parchetul din Alba Iulia, in general de cei tineri care faceau teren.

Munca lor era strict birocratica, adica verificau daca detinutii indeplineau doua conditii sine qua non pentru liberare: fractia de pedeapsa si lipsa raportului de pedepsire, adica lipsa vreunei sanctiuni in timpul executarii pedepsei. Cand nu erau indeplinite, nu propuneau liberarea. Si daca ar fi propus-o, instanta o refuza pentru ca, in fapt, totul era o mascarada, singura putere de decizie era la Bucuresti, la Securitate.

Deci un episod cu siguranta lipsit de glorie, dar fara relevanta reala, a fost transformat intr-un act de represiune securistica, iar un procuror fara porniri de martir, dar si fara putere de decizie in speta a fost transformat in tortionarul neamului.

Oare de ce, in conditiile in care mandatul oricum i se termina in cateva zile, iar probabilitatea sa fie propus din nou de Tudorel Toader pentru un alt mandat era egala cu zero? De altfel, l-a si respins la prima serie de interviuri.

Si atunci? Pentru a impiedica mentinerea lui Augustin Lazar si dupa terminarea mandatului pana la numirea unui nou procuror general. La DNA, de la plecarea dnei Kovesi este tot un intermat. PSD avea nevoie sa puna mana urgent si pe PICCJ, macar ca sa opreasca dosarul "10 august" si multe altele, dar si sa consolideze dominatia din CSM, unde procurorul general e membru de drept, plus penetrarea sectiei de procurori.

Ca sa se impiedice asta sau macar sa se amane, mentinerea lui Augustin Lazar era vitala, cu mult mai importanta decat un episod vechi in care a fost si el un figurant fara glorie.

Iata insa ca planul a reusit, cu ajutoare nesperate. Unii care, precum Daniel Morar, s-au inecat in propriile umori. Daniel Morar, aliatul din CCR al infractorilor, partas la mai toate operatiunile de distrugere de la nivelul CCR a statului de drept, a sarit la gatul lui Augustin Lazar, care trei ani de zile a luptat din toate puterile sa impiedice nenorocirile comise de Morar si toavarasii lui.

Doru Maries, liderul 21 Decembrie, a dat dovada ca decibelul bate uneori neuronul. Dl Maries s-a aliat cu Antena 3 impotriva procurorului general. Il tin minte cum striga pe la Realitatea despre cele intamplate pe 10 august. Sper sa-si pregateasca corzile vocale pentru momentul in care dosarul "10 august" va fi clasat. Pentru ca exact cu strigatele va ramane si cu medalia de onoare primita de la Antena 3.

Si nu in ultimul rand, a ajutat lasitatea presedintelui Iohannis, care in loc sa apere reduta PICCJ si cat a mai ramas din CSM, adica sectia pentru procurori si plenul la limita, a preferat sa aiba liniste si a acceptat, daca nu a cerut chiar, plecarea dlui Lazar.

Interimar vine adjunctul Bogdan Licu, o delegare facuta de CSM in conditii foarte stranii cat timp art 15 din Regulamentul de ordine interioara al ministerului Public spune clar ca "in cazul vacantei functiei de procuror general, indiferent de cauza acesteia, atributiile ce ii revin in aceasta calitate sunt exercitate de drept de prim-adjunctul procurorului general, iar in cazul vacantei functiei de procuror general si a celei de prim-adjunct al procurorului general, indiferent de cauza acesteia, atribuiile sunt exercitate de drept de adjunctul procurorului general".

Iar prim-adjunct al procurorului general nu e dl Licu, ci dna Laura Oprean.

Dl Licu este acum in proces cu ministerul Educatiei, care refuza sa-i retraga la cerere titlul de doctor. De ce vrea dl Licu cu disperare sa scape de titlul de doctor? Pentu ca este acuzat de plagiat. Cine i-a coordonat teza de doctorat? Gabriel Oprea. Unde? La Academia Serviciului Roman de Informatii.

Dl Licu este un personaj sulfuros. In PICJ se stie ca atunci cand trebuie facuta o negociere, un aranjament, Licu este omul potrivit. Nu e nicio mirare ca a fost intampinat cu urale de Antena 3, care probabil ca l-ar si vrea definitiv pe functie.

Din punctul meu de vedere, orice greseli ar fi facut acum 30 de ani, Augustin Lazar le-a compensat prin felul in care s-a luptat pentru statul de drept asaltat de cei care i-au sapat groapa. Daca lupta aceasta n-ar fi existat, daca ar fi pactizat cu mafia, putea sa fie si Mengele insusi si nimeni nu l-ar fi deranjat.

Iar eu pentru aceasta lupta ii multumesc lui Augustin Lazar.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Augustin Lazar pensie, #Livu procuror general , #stiri Augustin Lazar