Piata esentiala in care Apple pierde batalia cu Samsung - ce obstacole intampina iPhone-ul

Vineri, 01 Martie 2013, ora 09:02
4342 citiri
Piata esentiala in care Apple pierde batalia cu Samsung - ce obstacole intampina iPhone-ul
Foto: Arhiva

Apple isi revizuieste operatiunile pe piata indiana, cruciala pentru compania americana, incercand sa slabeasca dominatia exercitata de Samsung si adaptandu-se la regulile locale privind vanzarile si distributia.

Miza este importanta, in contextul in care India va deveni a treia mare piata pentru smartphone-uri in acest an, dupa China si SUA, potrivit estimarilor Strategy Analytics, noteaza Wall Street Journal.

Pentru a castiga un control mai puternic asupra pietei emergente din India, Apple acorda imprumuturi fara dobanda consumatorilor cu venituri mici si a dispus extinderea personalului din India cu 30%, la 170 de angajati, in ultimele sase luni. De asemenea, compania va lansa aici produse noi, precum televizorul Apple, care ar urma sa fie disponibil in magazinele indiene in urmatoarele saptamani.

Apple a vandut peste 252.000 de iPhone-uri in India in ultimul trimestru al anului trecut, de peste trei ori mai multe decat in trimestrele anterioare.

Totusi, produsele Apple reprezinta doar 5% din smartphone-urile vandute in India, in timp ce Samsung are o cota de 40% din piata. Compania sud-coreeana a intuit potentialul pietei indiene mai devreme, promovand telefoane cu sistemul de operare Android de la Google la preturi pornind de la 100 de dolari.

In schimb, Apple a investit masiv in alte piete emergente, precum China, unde au fost livrate 19,6 milioane de iPhone-uri, si Brazilia (1,4 milioane de unitati).

"Apple este in continuare un produs de lux, inaccesibil penru cosumatorii cu venituri medii", a spus Neil Shah, analist la Strategy Analytics.

Cei mai multi dintre cei 865 de milioane de utilizatori de smartphone-uri din India folosesc inca telefoane ieftine, iar operatorii de telefoane mobile nu ofera reduceri.

Potrivit directorului executiv al companiei, Tim Cook, de vina pentru vanzarile slabe in India ar fi retelele complicate de distributie ale tarii, in contextul in care operatorii de telefonie din India nu au magazine proprii, telefoanele fiind comercializate prin mai multi intermediari, ceea ce inseamna costuri mai mari pentru producator.

In acest context, Apple a inceput din toamna anului trecut sa colaboreze direct cu doi distribuitori nationali, fara a mai apela la operatori.

Apple nu a putut sa-si deschida reprezentante in India deoarece legislatia din aceasta tara obliga retailerii straini sa se aprovizioneze de la furnizorii locali in proportie de 30% din valoarea vanzarilor, ceea ce reprezenta un impediment major pentru producatorul de smartphone-uri, in contextul in care India nu are o industrie electronica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#iPhone India, #Apple extindere, #vanzari Apple, #Apple Samsung , #iPhone