Fostul sef al Parlamentului European o acuza pe Angela Merkel de atac la adresa democratiei

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 18:01
6091 citiri
Fostul sef al Parlamentului European o acuza pe Angela Merkel de atac la adresa democratiei
Foto: Hepta.ro

Social-democratul Martin Schulz a atacat-o dur pe Angela Merkel, duminica, acuzand-o de "aroganta" si de "atac la adresa democratiei", cu trei luni inaintea alegerilor legislative in care, conform sondajelor, ar urma sa fie invins fara drept de apel de actualul cancelar al Germaniei, informeaza AFP.

"Vom arata foarte clar ca de partea cealalta nu exista nimic", a declarat Schulz in fata delegatilor partidului sau social-democrat (SPD), reuniti la Dortmund (vest) unde urmeaza sa adopte programul legislativ pentru scrutinul din 24 septembrie. "

Va avertizez: cel mai mare pericol este aroganta puterii. Oamenii o simt", li s-a adresat fostul presedinte al Parlamentului European conservatorilor lui Merkel, aflata la putere din 2005 si care candideaza pentru un al patrulea mandat consecutiv.

Schulz i-a reprosat totodata rivalei sale ca "reduce la tacere in mod sistematic dezbaterile pe tema viitorului tarii", cum ar fi problema pensiilor, calificand aceasta atitudine drept "atac la adresa democratiei".

Intr-un discurs care a durat aproape o ora si jumatate, Schulz a fost in cateva randuri combativ si abraziv cu cancelarul Merkel, care are in fata lui Schulz un avantaj de aproape 15 puncte procentuale, potrivit unui ultim sondaj publicat duminica (39% pentru Merkel, fata de 25% pentru Schulz).

Schulz a trecut prin toatele punctele programului sau, care urmeaza sa fie supus duminica dupa-amiaza votului delegatilor social-democrati, promitand o reducere a impozitelor pentru muncitori si reprezentantii clasei de mijloc, o mai mare presiune fiscala asupra celor mai bogati si invatamant gratuit.

Fostul presedinte al legislativului european s-a mai angajat sa legalizeze casatoriile intre persoanele de acelasi sex, lucru pe care conservatorii lui Merkel refuza sa-l faca, conditionand chiar o eventuala participare la orice formula de coalitie de guvernare dupa alegerile federale din septembrie de legalizarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

"Nu voi semna niciun acord de coalitie in care nu figureaza dreptul tuturor la casatorie", a insistat Schulz, al carui discurs a fost indelung aplaudat de cele cateva mii de delegati si militanti ai partidului reuniti la Dortmund.

In discursul sau, Schulz nu l-a uitat nici pe presedintele american Donald Trump. Potrivit DPA, comentariile lui Schulz pe aceasta tema sunt o replica la declaratiile indelung comentate facute de Angela Merkel dupa summitul G7 din Taormina (Sicilia, Italia) din mai, in care a spus ca "vremurile in care ne puteam baza total unii pe altii au cam trecut", ceea ce a fost interpretat drept o aluzie la Trump.

Comentand declaratiile lui Merkel, Schulz a declarat duminica: "La fel de bine ar fi putut spune urmatoarele: Nu stim deocamdata daca ne putem baza pe Statele Unite. Dar stim cu certitudine - si nu doar de la ultimul summit NATO sau de la summitul din Taormina - ca nu ne putem baza pe imprevizibilul presedinte Donald Trump".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Merkel alegeri Germania, #Schulz contracandidat Merkel , #Germania